Ο Erdogan είναι ικανός να προκαλέσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

1616
κοτζιάς

Τουρκία και ΕΕ διανύουν μια κρίσιμη καμπή, κινούμενες μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, ενόψει το δημοψηφίσματος της 16ης Απριλίου. Άνθρωποι με βαθιά γνώση της τουρκικής σκηνής μίλησαν στο “Έθνος της Κυριακής” για τους φόβους και τις εκτιμήσεις τους για το μέλλον των σχέσεων της Τουρκίας τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Ευρώπη.
“Πρόθυμος ο Erdogan να ρισκάρει”
“Και τα δυο είναι πιθανά, ένα θερμό επεισόδιο Ελλάδας-Τουρκίας αλλά και ένα ατύχημα”, δηλώνει ο Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, πρώην διευθυντής της εφημερίδας “Zaman” που έχει κλείσει.
“Ο Erdogan υιοθετεί τακτικές ακροσφαλούς διπλωματίας με στόχο να αντλήσει πολιτικό όφελος. Σε αυτό το πλαίσιο είναι έτοιμος να ρισκάρει και να ανεβάσει την ένταση, να προχωρήσει σε μυστικές επιχειρήσεις επί ελληνικού εδάφους”.
“Δεν πιστεύω ότι θέλει να οδηγήσει την Τουρκία σε πόλεμο με την Ελλάδα. Όταν κάποιος ωστόσο τα κάνει όλα αυτά, υπάρχει κίνδυνος πολλά πράγματα να πάνε στραβά και να βρεθεί ξαφνικά ενώπιον ατυχημάτων ή καταστάσεων που δεν έχει προγραμματίσει. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι κανόνες εμπλοκής εφαρμόζονται στο πεδίο δράσης. Αρκεί μόνο ένα κλάσμα του δευτερολέπτου για να καταρριφθεί ένα μαχητικό, όπως συνέβη με το ρωσικό στα σύνορα με τη Συρία”.
Σύμφωνα με τον Μποζκούρτ, υπάρχει παρελθόν. “Το αποκαλυφθέν σχέδιο ‘Επιχείρηση Καταιγίδα’ (Oraj), που διαμορφώθηκε τον Φεβρουάριο του 2013, φανέρωνε πως νεοεθνικιστές στρατηγοί στο τουρκικό στράτευμα σκόπευαν να αυξήσουν τον αριθμό των πτήσεων πάνω από το Αιγαίο με σκοπό να καταρριφθεί κάποιο τουρκικό μαχητικό από ελληνικό, έπειτα από προβοκάτσια. Σε περίπτωση που ο πιλότος του ελληνικού μαχητικού δεν επέλεγε την εμπλοκή, ο Τούρκος πιλότος θα κατέρριπτε ο ίδιος το αεροσκάφος του για να κατηγορηθεί στη συνέχεια η ελληνική πλευρά. Όλα αυτά υπάρχουν με λεπτομέρειες σε δικαστικά έγγραφα”.
Ο πρώην διευθυντής της “Zaman” ζει πλέον στη Σουηδία.
“Θα τιμωρήσει την Ευρώπη με όπλο το ISIS”
“Εκτιμάται ότι πολλοί τρομοκράτες θα κινηθούν από τη Συρία στην Τουρκία και από εκεί προς την Ευρώπη. Ο Erdogan δεν πρόκειται να τους σταματήσει. Θα τους αφήσει να περάσουν, Θέλει να τιμωρήσει την Ευρώπη και θα χρησιμοποιήσει το ISIS ως μέσο τιμωρίας”, υποστηρίζει ο Ahmet S. Yaila , πρώην διοικητής της τουρκικής Αντιτρομοκρατικής.
“Τα έτη 2014-2015 δεν πραγματοποιήθηκε καμία αντιτρομοκρατική επιχείρηση στην Τουρκία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ούτε μία. Ακόμη και σήμερα στην Τουρκία η κατάσταση ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει”, σημειώνει.
“Ο Erdogan χρησιμοποιεί την τρομοκρατία για να έχει πολιτικά οφέλη. Διαφημίζει μέσω των μίντια τις τουρκικές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις κατά του ΙΚ. Πολλές από τις εν λόγω επιχειρήσεις, ωστόσο, δεν είναι πραγματικές”.
Ο Ahmet S. Yaila είναι σήμερα επίκουρος καθηγητής Εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο George Mayson των ΗΠΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας