Ο Draghi πιέζει Ιταλία: Ουσιώδης η συνεπής εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων

1448
ντράγκι

Έμμεσο μήνυμα στην Ιταλία έστειλε ο διοικητής της ΕΚΤ Mario Draghi από το Μπαλί,  υπογραμμίζοντας ότι η διαφανής και συνεπής εφαρμογή του δημοσιονομικού και οικονομικού πλαισίου της ΕΕ από τα κράτη μέλη, παραμένει ουσιώδης.
Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης έκανε λόγο για περιορισμένη μετάδοση της μεταβλητότητας που επικράτησε στις αγορές, στις χώρες και τα χρηματιστήρια της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τον Mario Draghi, η ανάπτυξη της οικονομίας αναμένεται να συνεχιστεί σε ευρεία βάση, σύμφωνα με τους μακροοκονομικούς δείκτες.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της ΕΚΤ, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 2% το 2018, 1,8% το 2019 και 1,7% το 2020.
Ο Draghi προειδοποίησε ότι οι αβεβαιότητες που συνδέονται με την αύξηση του προστατευτισμού, τις ευπάθειες στις αναδυόμενες αγορές και την αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών, κερδίζουν έδαφος το τελευταίο διάστημα.
Για τα επίπεδα του πληθωρισμού εκτίμησε ότι θα αυξηθούν έως τα τέλη του 2018.
Όσον αφορά τις τράπεζες της Ευρωζώνης, ο Draghi εκτίμησε ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
Σύμφωνα με τον κεντρικό τραπεζίτη, οι εξελίξεις στον μη τραπεζικό χρηματοπιστωτικό τομέα απαιτούν παρακολούθηση.
«Αναμένουμε από τις εθνικές αρχές να παραμείνουν σε επαγρύπνηση και να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν τα μακροπροληπτικά μέσα πολιτικής που διαθέτουν για να εξουδετερώσουν τυχόν αναδυόμενους κινδύνους όταν είναι απαραίτητο.
Και από την πλευρά μας, θα συμβάλουμε στο πλαίσιο της εντολής μας», τόνισε ο Draghi καλώντας τις κυβερνήσεις να εφαρμόσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.
Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι η οικονομία εξακολουθεί να έχει ανάγκη τα μέτρα νομισματικής στήριξης, ενώ επανέλαβε την εκτίμηση ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019.

Τέλος, ο Draghi προειδοποίησε ότι ένα οριακό Brexit ενδεχομένως να αποτελέσει σημαντικό ρίσκο για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας