Ο Όρμπαν υπερασπίζεται την απόφαση χορήγησης ασύλου στον Γκρούεφσκι

1350
Όρμπαν

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, υπερασπίστηκε την απόφαση για την παροχή ασύλου στον πρώην πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, που έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης στη χώρα του, χαρακτηρίζοντάς τον σύμμαχο και κατηγορώντας το δικαστικό σύστημα της βαλκανικής χώρας για συμμετοχή σε πολιτικά παιγνίδια.

Ο Γκρούεφσκι έλαβε πολιτικό άσυλο την Τρίτη. Η κίνηση της Βουδαπέστης προκάλεσε τις επικρίσεις της ΠΓΔΜ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ουάσινγκτον.

Ο Βίκτορ Ορμπάν εξήγησε ότι ο Γκρούεφσκι, ο οποίος παραιτήθηκε το 2016 έπειτα από μία δεκαετία στην πρωθυπουργία της χώρας του, αγωνίστηκε στο πλευρό του για τον τερματισμό της μαζικής μετανάστευσης μέσω του βαλκανικού διαδρόμου, γεγονός που κατέστησε την ΠΓΔΜ και προσωπικά τον Γκρούεφσκι συμμάχους.

«Γνωρίζω αυτόν τον άνθρωπο, ήταν συνάδελφος για πολλά χρόνια. Θα ήταν πολύ δυσκολότερο, αν όχι αδύνατον, να υπερασπιστώ τα ουγγρικά σύνορα χωρίς αυτόν» δήλωσε ο Ορμπάν στο ουγγρικό κρατικό ραδιοφωνικό δίκτυο mr1.

«Επιφυλάσσουμε δίκαιη μεταχείριση στους συμμάχους μας. Εάν στραφεί προς εμάς, μπορεί να περιμένει μια δίκαιη δίκη. Δεν μπορούμε να τον θέσουμε υπεράνω του νόμου, αλλά μπορούμε να του εξασφαλίσουμε μια δίκαιη δίκη» είπε.

Η Αστυνομία της ΠΓΔΜ εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Γκρούεφσκι όταν αυτός δεν εμφανίστηκε στις 9 Νοεμβρίου για να εκτίσει την ποινή του.

Ο Ορμπάν εξήγησε ότι η δικαστική διαδικασία κατά του Γκρούεφσκι έχει πολιτικά κίνητρα και κατά συνέπεια δεν μπορεί να επηρεάσει τις ουγγρικές Αρχές.

«Πολύπλοκα πολιτικά παιγνίδια και διαμάχες υπάρχουν στην Μακεδονία (ΠΓΔΜ) και το δικαστικό σύστημα είναι μέρος όλων αυτών. Οι μακεδονικές νομικές διαδικασίες δεν μας επηρεάζουν. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι το αίτημα ασύλου να ευσταθεί νομικά» πρόσθεσε.

Ο Ορμπάν αρνήθηκε τις διεθνείς επικρίσεις περί ουγγρικής συνδρομής στη μεταφορά του Γκρούεφσκι στη Βουδαπέστη και επέρριψε την ευθύνη για τις κατηγορίες αυτές «σε οργανώσεις και πρόσωπα που συνδέονται με τον επενδυτή Τζορτζ Σόρος», ο οποίος έχει αρνηθεί κατηγορηματικά και επανειλημμένως τις κατηγορίες του Ορμπάν, ότι «ο ίδιος και τα ιδρύματα του Open Society έχουν υπονομεύσει τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής ενθαρρύνοντας τη μετανάστευση».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας