Ο Χάρτινος Πύργος των Σαούντ – Μια αφήγηση εκ των ένδον

2612
εε

[Πολύγλωσσος, πολύπειρος, αεικίνητος, ο διεθνώς διάσημος δημοσιογράφος και συγγραφέας Escobar, συνεργάτης έγκυρων οργάνων ενημέρωσης σε Αμερική, Ασία και Ευρώπη, χρησιμοποιεί εδώ τις αποκλειστικές πηγές του στη Μέση Ανατολή για διείσδυση στα σκοτεινά άδυτα των μεσαιωνικών ισλαμικών ανακτόρων του Περσικού Κόλπου, όπου ένα εκρηκτικό μίγμα οικογενειακών συγκρούσεων, πετροδολαρίων και φυσικού αερίου, αποικιοκρατικής κερδοσκοπίας, μυστικών υπηρεσιών, μισθοφόρων και τρομοκρατίας απειλεί να προκαλέσει μιαν νέα μεγάλη εστία ανάφλεξης ,με βαρύτατες συνέπειες και στην διεθνή οικονομία. To άρθρο αυτό παρουσιάζει τα χαρακτηριστικά και κατασκοπευτικής περιπέτειας]
Ακριβώς τις μέρες όπου γεωπολιτικοί οιωνοσκόποι περίμεναν αλλαγή καθεστώτος στο Κατάρ –οργανωμένη από την αγχωμένη οικογένεια των Σαούδ- η καθεστωτική αλλαγή έγινε στην Ριάντ, οργανωμένη από τον πρίγκιπα-Πολεμιστή, τον καταστροφέα της Υεμένης και τον πολιορκητή του Κατάρ, Μωχαμάντ Μπιν Σαλμάν (ΜΜΣ).
Λαμβάνοντας υπόψη το άβατο της οικογενειακής ολιγαρχίας πετροδολαρίων της ερήμου που ενσαρκώνει ένα έθνος, απόκειται σε ελάχιστους ξένους με άδεια εισόδου στα ενδότερα να βγάλουν νόημα για το τελευταίο αραβικό Παιχνίδι των Θρόνων. Δεν βοηθεί επίσης στην διάγνωση το γεγονός ότι η γαλαντομία των Σαουδικών και των Εμιρατικών λόμπυ στην Ουάσιγκτων απομειώνει την κρίση των διαφόρων «δεξαμενών σκέψης» και των διαθέσιμων τελάληδων σε αποκκολακεία.
Μια κορυφαία Μεσανατολική πηγή, στενά συνδεόμενη με τον Οίκο των Σαούδ και σε διάσταση με την επικρατούσα αμερικανική άποψη, δεν κρύβει λόγια: «Η CIA είναι πολύ δυσαρεστημένη με την απόλυση του (τέως διαδόχου) Μωχαμάντ Μπιν Ναγιέφ. Ο Μωχαμάντ Μπιν Σαλμάν θεωρείται ως υποστηρικτής της τρομοκρατίας. Τον Απρίλιο του 2014 ολόκληρες οι βασιλικές οικογένειες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας επρόκειτο νε εκθρονιστούν από τις ΗΠΑ λόγω τρομοκρατίας. Η ενέργεια ματαιώθηκε με συμβιβασμό, υπό τον οποίο ο διάδοχος Ναγιέφ θα ανελάμβανε την διακυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.
Πριν το πραξικόπημα στη Ριάντ μια επίμονη πληροφορία κυκλοφορούσε σε επίλεκτους γεωπολιτικούς κύκλους της Μέσης Ανατολής, κατά την οποία οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες απέτρεψαν ένα άλλο πραξικόπημα εναντίον του νεαρού Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Ταμίμ Αλ-Θανί, οργανωμένο από τον Διάδοχο του Αμπού Ντάμπι, Μωχαμάντ Μπιν-Ζαγιέντ, με την βοήθεια των μισθοφόρων Μπλάκγουώτερ-Ακάντεμυ του Έρικ Πρινς που βρίσκονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο Ζαγιέντ συμβαίνει κρίσιμα να είναι ο μέντορας του νέου διαδόχου και ισχυρού άνδρα της Σαουδικής Αραβίας Μπιν Σαλμάν.
Και η πηγή μας εξηγεί: «Ο (΄Ερικ) Πρινς είναι CIA κα προφανώς σταμάτησε οποιαδήποτε απόπειρα πραξικοπήματος στο Κατάρ. Η CIA εμπόδισε το πραξικόπημα στο Κατάρ και οι Σαουδάραβες αντέδρασαν καταργώντας τον επιλεγμένο από την CIA Μωχαμάντ Μπιν Ναγιέφ για να είναι ο επόμενος βασιλιάς. Οι Σαουδάραβες φοβούνται. Η Μοναρχία έχει πρόβλημα, καθώς η CIA μπορεί να φέρει ένα στρατό στη χώρα εναντίον του Βασιλιά. Αυτή ήταν μια κίνηση άμυνας του Μπιν Σαλμάν.»
Και η ίδια πηγή συνέχισε: ‘Ο Μ. Μπι-Σαλμάν μαζεύει αποτυχίες. Υεμένη, Συρία, Κατάρ, Ιράκ κλπ είναι όλες αποτυχίες του ΜΜΣ. Η Κίνα επίσης είναι δυσαρεστημένη μαζί του επειδή της υποκινεί ταραχές στο Σινγιάνγκ. Η Ρωσία δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένη μαζί του, αφού αυτός ήταν και είναι πίσω από την πτώση της τιμής του πετρελαίου. Ποιοι είναι οι σύμμαχοί του; ΄Εχει έναν μόνο, τον πατέρα του, ο οποίος είναι ουσιαστικά ανήμπορος.» Ο βασιλιάς Σαλμάν πάσχει πράγματι από άνοια.
Και για να συμπληρωθεί ο αραβικός γρίφος, υπάρχει ο παράγων Τζάρετ της Αραβίας. Τζάρετ Κούσνερ είναι ο γαμπρός και Ειδικός Σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου Τραμπ. Δεν υπάρχει τρόπος για οποιαδήποτε σοβαρή πληροφορημένη πηγή να επιβεβαιώσει οτιδήποτε για την απόπειρα πραξικοπήματος στο Κατάρ. Αλλά εάν αυτή πράγματι έγινε και απέτυχε, ο Τζάρετ Κούσνερ θα έπρεπε να είχε εσωτερική πληροφόρηση, δεδομένων των διασυνδέσεών του.
Σύμφωνα με την πηγή: « Ο Τζάρετ Κούσνερ είναι ουσιαστικά χρεωκοπημένος στην 5η Λεωφόρο αρ.666 και έχει ανάγκη από την οικονομική βοήθεια της Σαουδικής Αραβίας. ΄Ετσι κάνει ότι του ζητήσουν οι Σαουδάραβες. Οι υποθέσεις του είναι σε τόσο κακή κατάσταση ώστε ούτε ο πενθερός του δεν μπορεί να τον ξελασπώσει.»
Επιχείρηση Αλαζονεία στη ΄Ερημο
Αυτό το κουβάρι των εξελίξεων επιβεβαιώνει το περίφημο υπόμνημα του Δεκεμβρίου 2015 της γερμανικής κατασκοπείας BND, κατά το οποίο ο Οίκος των Σαούντ υιοθέτησε « μιαν προθόρμητη πολιτική επεμβάσεων», με τον τότε υπουργό Αμύνης και Αναπληρωτή Διάδοχο Μωχαμάντ Μπιν Σαλμάν, έναν τζογαδόρο που ασφαλώς θα προκαλέσει πολλά προβλήματα.
Το υπόμνημα της BND ανέφερε με λεπτομέρειες πως στη Συρία η Σαουδική Βασιλική Οικογένεια είχε στρατολογήσει ως στρατό κατοχής της Συρίας την Αλ Νούσρα, ψευδώνυμο της Αλ Κάϊντα, όπως επίσης, ως ιδεολογική αδελφή δύναμη την Αχράρ Αλ-Σαμ. Μετάφραση: Ο Οίκος των Σαούντ ως ενισχυτής, υποκινητής και εξοπλιστής της τρομοκρατίας των Σαλαφιστών-Τζιχαντιστών. Και αυτό από ένα καθεστώς που καταγγέλλει τώρα το Κατάρ ότι κάνει το ίδιο ( το Κατάρ βοηθούσε άλλες φατρίες).
Στην Υεμένη η γερμανική BND ανησυχούσε ότι ο πόλεμος του Σαλμάν εναντίον των ανταρτών Χούτις και του Υεμενικού στρατού βοηθεί την Αλ Κάϊντα στην Αραβική Χερσόνησο. Τώρα ο πόλεμος του Σαλμάν –διεξαγόμενος με αμερικανικά και βρετανικά όπλα- έχει επίσης προκαλέσει μια φρικώδη ανθρωπιστική καταστροφή. Πως συνέβη ένας αλαζόνας, ακατάστατος, αστοιχείωτος όπως ο ΜΜΣ να έρθει τόσο κοντά στο να βάλει φωτιά σε ολόκληρη τη Νοτιοδυτική Ασία; Και όχι μόνο σ’ αυτήν. Κύματα απελπισίας διατρέχουν του Δυτικούς επενδυτικούς κύκλους με την σκέψη ότι ο Σαλμάν είναι τέτοιο ξεκάρφωτο κανόνι που απειλεί να ανατινάξει τα ταμεία συντάξεων όλης της οικουμένης.
Εδώ χρειάζεται κάποιο ιστορικό. Το σημερινό είναι το Τρίτο Βασίλειο των Σαούντ. Ιδρύθηκε από τον ΄Ιμπν Σαούντ το 1902, διατηρώντας την ίδια καταστρεπτική συμμαχία με τους τρωγλοδύτες κληρικούς Ουαχάμπι. Ο Ιμπν Σαούντ στην αρχή κυβέρνησε μόνο τη Ναζντ. ΄Επειτα, το 1913, προσάρτησε την Σιιτική Ανατολικήν Αραβία (εκεί που είναι το πετρέλαιο ) και μέχρι το 1926 το Εζάζ, στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας. Η ανακήρυξη του «Ηνωμένου Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας» έγινε μόνο το 1932 και ο Ίμπν Σαούντ πέθανε το 1953. Από το χαρέμι των συζύγων του μεγαλύτερη επιρροή αποδίδεται στην Ασά αλ-Σουνταϊρί. ΄Εκαναν μαζί εφτά γιούς. Ο πάσχων με άνοια βασιλιάς Σαλμάν, ο παραμερισθείς Ναγιέφ και ο νέος διάδοχος Σαλμάν είναι όλοι Σουνταϊρί.
Πολλοί άλλοι πρίγκιπες είναι ικανότεροι του Σαλμάν. Ο Ναγιέφ, που θήτευσε πολύ καιρό στο υπουργείο Εσωτερικών, ήταν ο τσάρος της αντιτρομοκρατίας (και γι’ αυτό ο αγαπημένος της CIA). Είναι και ο Μιντάμπ Μπιν-Αμπντάλα, υπουργός της Εθνοφυλακής, και ο περιβόητος Πρίγκιπας Τουρκί, τέως αρχηγός της μυστικής υπηρεσίας, τέως πρεσβευτής στις ΗΠΑ και τέως «κολλητός» του Οσάμα Μπιν Λάντεν και ακόμη ο Χαλέντ Μπιν Φαϊζάλ, κυβερνήτης της Μέκκας και πρώην υπουργός Παιδείας.
Ο Μπιν Σαλμάν ποντάρει τα πάντα στο πρόγραμμά του ΄Οραμα 2030 – το οποίο θεωρητικά θα μπορούσε να ανατάξει τη Σαουδική Αραβία από την μονοκαλλιέργεια του πετρελαίου, αλλά προϋποθέτει μια ουσιαστικά ανέφικτη πολιτική αναμόρφωση- δοθέντος ότι όλα στο βασίλειο των Σαούντ είναι ανεπίδεκτα μεταρρυθμίσεως. Πάρτε για παράδειγμα την καταγέλαστη λίστα των 13 αξιώσεων που προβλήθηκαν στο Κατάρ -έργο του Σαλμάν και αυτό- μεταξύ των οποίων ο πολεμοχαρής εξοστρακισμός του Ιράν και το κλείσιμο του τηλεοπτικού δικτύου Αλ Τζαζίρα.
Καθόλου περίεργο λοιπόν ότι κάθε μεγάλος γεωπολιτικός παίκτης εξετάζει τώρα σενάρια πολέμου –αν και μόνο η Γερμανία εξέφρασε δημόσια τις ανησυχίες της. Το Κατάρ είναι χώρα παρατηρητής του ΝΑΤΟ. Η κυβέρνησή του αρνείται κατηγορηματικά να ενδώσει στις απίθανες σαουδικές αξιώσεις. Τι θα γίνει; Θα δεχθεί ο Σαλμάν – ο πιο επικίνδυνος στη σημερινή γεωπολιτική «ηγέτης»- να υποστεί μείωση, ή θα εξαπολύσει άλλο ένα, παράφρονα, καταδικασμένο και παγκόσμια συγκλονιστικό πόλεμο;
*Μετάφραση Μιχαήλ Στυλιανού

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας