Ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας καλεί συμμάχους της να αποτρέψουν ρωσική επίθεση

643
Ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας

Η Ουκρανία την ώρα που οι μετακινήσεις των ρωσικών στρατιωτικών μονάδων ανησυχούν τη Δύση, κάλεσε σήμερα Δευτέρα 29 Νοεμβρίου τους συμμάχους της να δράσουν γρήγορα προκειμένου να αποτρέψουν μια πιθανή εισβολή εκ μέρους της Ρωσίας, εκτιμώντας ότι μια επίθεση θα μπορούσε να συμβεί «εν ριπή οφθαλμού».

«Είναι προτιμότερο να δράσουμε τώρα, παρά αργότερα» για «να συγκρατηθεί η Ρωσία», είπε ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κούλεμπα, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Σύμφωνα με τον Κούλεμπα, η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 115.000 στρατιώτες γύρω από την Ουκρανία, στην Κριμαία, τη χερσόνησο που προσάρτησε η Μόσχα το 2014 καθώς και στα εδάφη που είναι υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών.

«Αυτό που βλέπουμε είναι πολύ σοβαρό. Η Ρωσία ανέπτυξε μεγάλη στρατιωτική δύναμη κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Σε αυτήν περιλαμβάνονται άρματα, συστοιχίες πυροβολικού, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις», επέμεινε.

Υπό αυτό το πλαίσιο, μια ρωσική επίθεση θα μπορούσε να γίνει «κυριολεκτικά εν ριπή οφθαλμού», εκτίμησε ο Ουκρανός υπουργός.

Σε περίπτωση επίθεσης, η Ουκρανία «θα αντιδράσει», προειδοποίησε. «Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε το έδαφός μας. Η χώρα μας έχει γίνει πολύ πιο ανθεκτική και ο στρατός μας ασύγκριτα πιο ισχυρός απ’ ότι ήταν το 2014», διαβεβαίωσε.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζουν συνεχώς ανησυχίες για τις μετακινήσεις των ρωσικών δυνάμεων γύρω από την Ουκρανία. Η Ρωσία από την πλευρά της αρνείται ότι σχεδιάζει κάποια επίθεση και κατηγορεί την Ουκρανία και τους συμμάχους της ότι πολλαπλασιάζουν τις «προκλήσεις».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας