Ο πόλεμος για την κατάκτηση του 5G

1144
πόλεμος

HΠΑ και Κίνα βρίσκονται αντιμέτωπες στην κούρσα τεχνολογικής υπεροχής με επίκεντρο τα δίκτυα ασύρματης τεχνολογίας πέμπτης γενιάς 5G, μέσα σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από προστατευτισμό και οικονομικό εθνικισμό, μία τάση που τείνει να επεκταθεί πέραν του εμπορίου. Η τεχνολογία αιχμής αναδεικνύεται στο νέο πεδίο οξείας αντιπαράθεσης, με την Κίνα να μπαίνει ανοικτά στο στόχαστρο των ΗΠΑ και να συμπαρασύρει μαζί και τις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, που βρίσκονται στο μέσον των δύο υπερδυνάμεων του πλανήτη.

Τα συμφέροντα που διακυβεύονται είναι τεράστια: η εταιρεία συμβούλων McKinsey εκτιμά ότι μόνο το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things) θα ενισχύσει ετησίως την παγκόσμια οικονομία κατά 6,2 τρισ. δολάρια έως το 2025, διαπερνώντας όλα τα πεδία της τεχνολογικής ανάπτυξης.

Η κινεζική Huawei μαζί με τον εμπορικό πόλεμο αποτελούν μέρος της αυξανόμενης διαμάχης μεταξύ των χωρών της Δύσης και της Κίνας, με εμπορικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις, με αναλυτές να κάνουν λόγο για Τεχνολογικό Ψυχρό Πόλεμο.

Σε εμπορικό επίπεδο, επιχειρήσεις της Δύσης και της Κίνας ανταγωνίζονται μεταξύ τους για καινοτομία η οποία τους δίδει τη δυνατότητα να καθορίζουν τα τεχνολογικά standards που θα διαμορφώσουν τις μελλοντικές οικονομίες. Αυτό σημαίνει ότι ο έλεγχος για τεχνολογική υποδομή αποτελεί πηγή ισχύος. Η προηγούμενη γενιά ασύρματων δικτύων διαμόρφωσε τις ψηφιακές οικονομίες αλλάζοντας τις πηγές πλούτου.

Τώρα τα δίκτυα 5G αναμένεται να εισχωρήσουν σε πολλαπλές λειτουργίες της κοινωνίας: αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα, ενεργειακά δίκτυα και μεταποίηση. Η εξέλιξη αυτή πυροδοτεί έντονες ανησυχίες ότι αυτός ο ιδιαίτερα σημαντικός εξοπλισμός των 5G θα μπορούσε να αποτελέσει προϊόν χειραγώγησης από ξένες δυνάμεις με σκοπό την αποσταθεροποίηση των δυτικών δημοκρατιών.

Σε μία πρώτη ματιά, η διαμόρφωση των παραπάνω προδιαγραφών φαίνεται να είναι ένα παιχνίδι που δεν εμπλέκει την πολιτική. Εάν λάβουμε όμως υπ’ όψιν ότι τα τεχνολογικά standards στηρίζονται σε τεχνολογικά δικαιώματα ευρεσιτεχνίας, διακυβεύονται πολύ μεγάλα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα.

Αρκεί να σημειωθεί ότι το 2014 η αμερικανική κατασκευάστρια τσιπ Qualcomm, η οποία ελέγχει βασικές πατέντες για τα 3G, 4G, είχε λάβει μόνο από την Κίνα πνευματικά δικαιώματα αξίας 8 δισ. δολαρίων. Έως το 2017, οι κινεζικές εταιρείες ήλεγχαν περίπου το 10% των βασικών πατεντών στις προδιαγραφές των δικτύων 5G. Μόνο η Huawei κατείχε μερίδιο 28% στην παγκόσμια αγορά στους σταθμούς βάσης, συγκριτικά με το 27% της Ericsson, το 23% της Nokia και το 13% της ZTE.

Η Ευρώπη υπολείπεται των ΗΠΑ και της Κίνας στην κατανομή συχνοτήτων για τα 5G, με τη Γερμανία να μην αναμένεται να ξεκινήσει υπηρεσίες 5G πριν από το 2020. Οι ευρωπαϊκοί κατασκευαστές εξοπλισμού δικτύων 5G, Nokia και Ericsson, είναι οι δύο βασικοί παίκτες προς το παρόν, οι οποίοι όμως θα χρειαστούν εταίρους εάν ο κινεζικός κολοσσός Huawei αποκλειστεί από τα δίκτυα 5G στη Δύση.

Η επιστημονική φαντασία  γίνεται καθημερινότητα

Η πολυαναμενόμενη τεχνολογία 5G είναι το «next big thing» στα τεχνολογικά τεκταινόμενα, καθώς η έλευσή της, που υπολογίζεται το 2020, θα αναβαθμίσει ήδη τις υπάρχουσες λειτουργίες και υπηρεσίες που απαιτούν υψηλής ταχύτητας συνδεσιμότητα, ενώ θα ανοίξει τους ορίζοντες για τη χρήση νέων εφαρμογών και χρήσης της τεχνολογίας 5G. Στο εγγύς μέλλον τα περισσότερα πράγματα τα οποία θα χρησιμοποιεί ο άνθρωπος θα είναι συνδεδεμένα στο διαδίκτυο, από τις οικιακές συσκευές έως τα αυτοοδηγούμενα αυτοκίνητα.

Σε μία τέτοια νέα τάξη πραγμάτων, οι καθημερινές απαιτήσεις για το διαδίκτυο ολοένα και θα αυξάνονται, καθώς ο άνθρωπος θα είναι για μεγάλο διάστημα της ημέρας συνδεδεμένος σε αυτό.

Ο όγκος δεδομένων που θα «κυκλοφορούν» στο διαδίκτυο θα είναι τεράστιος, με αποτέλεσμα τα δίκτυα τηλεπικοινωνίας να χρειάζονται μεγάλες ταχύτητες και εύρος συχνοτήτων για να διαχειριστούν συγχρόνως τα δεδομένα από εκατομμύρια διαφορετικές πηγές και εφαρμογές, κάτι που προσφέρει απλόχερα η τεχνολογία 5G.

Σε λίγα χρόνια στους δρόμους θα κυκλοφορούν αυτοκίνητα χωρίς οδηγό τα οποία θα κινούνται βάσει των δεδομένων που θα συλλέγουν από το διαδίκτυο, οι οικιακές συσκευές θα μπορούν να ελέγχονται εξ αποστάσεως και οι άνθρωποι θα παρακολουθούν στις κινητές συσκευές τους τηλεοπτικά προγράμματα αντί για την τηλεόραση.

Συγχρόνως το διαδίκτυο θα χρησιμοποιείται για επιστημονικούς, αμυντικούς, εκπαιδευτικούς σκοπούς, σε μία κοινωνία η οποία όσο θα εξελίσσεται θα εξαρτάται από τη διαδικτυακή συνδεσιμότητα περισσότερο.

Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η τεχνολογία 5G αυτομάτως καθιστά τις χώρες που θα καταφέρουν να την αναπτύξουν ηγέτιδες στο παγκόσμιο στερέωμα.

Πιέσεις ΗΠΑ σε Ευρώπη για αποκλεισμό της Huawei

Οι ΗΠΑ εντείνουν τις πιέσεις προς την Ευρώπη για αποκλεισμό της Huawei, με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, να προειδοποιεί τις ευρωπαϊκές χώρες ότι η χρήση τεχνολογίας της Huawei θα μπορούσε να επιφέρει πλήγμα στις σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελλών. Σύμφωνα με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, στο πλαίσιο πανευρωπαϊκής του περιοδείας, οι ΗΠΑ έχουν υποχρέωση να ενημερώσουν τις άλλες κυβερνήσεις για τους κινδύνους κατασκευής δικτύων με εξοπλισμό που παρέχει ο κινεζικός τηλεπικοινωνιακός κολοσσός. «Αυτό που είναι επιτακτικής σημασίας είναι να μοιραζόμαστε μαζί τους όσα γνωρίζουμε για τους κινδύνους που συνεπάγεται η παρουσία της Huawei στα δίκτυά τους», δήλωσε ο κ. Πομπέο. «Πραγματικούς κινδύνους για τους πολίτες τους, την απώλεια προστασίας δεδομένων». Εάν οι χώρες χρησιμοποιούν εξοπλισμό της Huawei, «είναι πιο δύσκολο για μας να συνεργασθούμε μαζί τους», ανέφερε.

Οι ΗΠΑ «κατασκευάζουν με θράσος αβάσιμες κατηγορίες», δήλωσε  η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χούα Τσουνγίγκ. Το μέλλον της Huawei στις ΗΠΑ θα κριθεί τις επόμενες εβδομάδες. Στις 28 Φεβρουαρίου στην Ουάσιγκτον θα κριθεί εάν η Huawei είναι ένοχη στις κατηγορίες κλοπής αποκλειστικής τεχνολογίας από την T-Mobile. Η επόμενη υπόθεση έχει προγραμματισθεί για τις 6 Μαρτίου, όπου το καναδικό υπουργείο Εξωτερικών θα εξετάσει το αίτημα των ΗΠΑ για έκδοση της οικονομικής διευθύντριας της Huawei, Μενγκ Γουανζού, για κατηγορίες απάτης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας