Ο Πούτιν έχει δύναμη να επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης

702
Ο Πούτιν έχει δύναμη να επιδεινώσει

Zero Hedge,Jan 28, 2022

By Haley Zaremba of OilPrice.com,

Mετάφραση : Μ. Στυλιανού

Περίληψη

  • Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης έχει ήδη κοστίσει στις κυβερνήσεις δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια και μια επικείμενη αντιπαράθεση με τη Ρωσία θα το έκανε χειρότερο..
  • Τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά πρόκειται ήδη να δουν αύξηση 54% στο κόστος του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας παρά τις προσπάθειες των κυβερνήσεων να συγκρατήσουν τις τιμές
  • Η Ρωσία παρέχει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης, και εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απαντήσουν με κυρώσεις, υπάρχει πιθανότητα να διακοπεί ο εφοδιασμός

Η ενεργειακή κρίση της Ευρώπης εντείνεται ακόμη και όταν οι κυβερνήσεις σε ολόκληρη την ήπειρο αγωνίζονται να σταματήσουν την κρίση μέσω μέτρων πολιτικής stop-gap και επιδοτήσεων. Το περασμένο έτος σημειώθηκε μια εκπληκτική αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου κατά 330% σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, πλήττοντας τους καταναλωτές εξαιρετικά σκληρά, την ίδια στιγμή που η παγκόσμια οικονομία προσπαθεί να ανακάμψει και να προσαρμοστεί στην τρέχουσα νέα πανδημία του κορονοϊού. Μέχρι σήμερα, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ήταν σε μεγάλο βαθμό ανήμπορες να σταματήσουν την εκτόξευση του πληθωρισμού στα ύψη. Οι δυνάμεις που αντιμετωπίζουν – οικονομικές, υγειονομικές και πολιτικές – υπερβαίνουν κατά πολύ τις ικανότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μέχρι στιγμής, οι Ευρωπαίοι ηγέτες “έχουν δαπανήσει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ προσπαθώντας να προστατεύσουν τους καταναλωτές από τις πρωτοφανείς τιμές της ενέργειας, και τους εαυτούς τους από την οργή των ψηφοφόρων” σύμφωνα με δημοσίευμα και ανάλυση του Reuters, αλλά οιπροσπάθειες θα υπολείπονται κατά πολύ των οικονομικών επιπτώσεων που εξακολουθούν να μαστίζουν τους Ευρωπαίους καταναλωτές. “Αναλυτές της BofA εκτιμούν ότι τα μέσα νοικοκυριά της Δυτικής Ευρώπης ξόδεψαν περίπου 1.200 ευρώ (1.370 δολάρια) ετησίως για φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα το 2020”, γράφει το Reuters. “Με βάση τις τρέχουσες τιμές χονδρικής, εκτιμούν ότι αυτό θα αυξηθεί κατά 54% στα 1.850 ευρώ”.

Οι προσπάθειες για την προστασία των καταναλωτών και την επιβολή ελέγχου ζημιών στις αγορές ενέργειας περιλαμβάνουν την κατάργηση των φόρων ΦΠΑ στους λογαριασμούς οικιακής ενέργειας, την άμεση αποστολή ανακούφισης σε φτωχά νοικοκυριά και, σε ορισμένες περιπτώσεις, την επιβολή μορατόριουμ στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων, μια εξαιρετικά εντατική πρακτική που απομυζά πολλά ενεργειακά δίκτυα της Ανατολικής Ευρώπης καθώς οι ανθρακωρύχοι κεφαλαιοποιούν το επιδοτούμενο ενεργειακό κόστος σε φτωχές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καζακστάν και του Κοσσυφοπεδίου . Ωστόσο, αυτά τα μέτρα δεν ανακόπτουν την κρίση που συνεχίζει να ξετυλίγεται. “Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής στη δυτική Ευρώπη θα καλύψουν μόνο το ένα τέταρτο των αυξήσεων των τιμών κατά μέσο όρο”, ανέφερε ο Χάρι Γουάιμπερντ, Αναλυτής Ευρωπαϊκών Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας στην Bank of America Securities, σύμφωνα με το Reuters.

Με ανεπαρκή πολιτική ισχύ για την καταπολέμηση της κρίσης και την αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων στην περιοχή, η κρίση πρόκειται να επιδεινωθεί πάρα πολύ. Τα πανταχού παρόντα δεινά της εφοδιαστικής αλυσίδας εξακολουθούν να διαταράσσουν τον ενεργειακό τομέα και καθιστούν τις προμήθειες ανίκανες να συμβαδίσουν με τη ζήτηση. Επιπλέον, η γεωπολιτική επιδεινώνει την κατάσταση καθώς η πλούσια σε πετρέλαιο Ρωσία σφίγγει την επιρροή της στην Ευρώπη, καθώς η ήπειρος εξαρτάται όλο και περισσότερο από το Κρεμλίνο για να κρατήσει αναμμένα τα φώτα. Ρωσία παρέχει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης και πάνω από το 50% της Γερμανίας. Εικάζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αρνείται να ανοίξει τις βρύσες και να ικανοποιήσει την ανάγκη της Ευρώπης για φυσικό αέριο λόγω της μόχλευσης που δίνει στη Μόσχα για να προωθήσει τα συμφέροντά της και να προωθήσει πρωτοβουλίες όπως ο αγωγός Nord Stream 2.

Ο αγωγός, ο οποίος θα αντλούσε ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο απευθείας στη Γερμανία, παρακάμπτοντας την Ουκρανία εξ ολοκλήρου μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, αποτελεί σημείο σημαντικών γεωπολιτικών εντάσεων, καθώς πολλοί στη Δύση πιστεύουν ότι θα δώσει στο Κρεμλίνο υπερβολική εξουσία στις ευρωπαϊκές αγορές, αυξάνοντας την ήδη τεράστια πολιτική επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή. Ενώ ο αγωγός βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή, η Μόσχα περιμένει το πράσινο φως από το Βερολίνο για να τον φέρει στο διαδίκτυο. Το Βερολίνο, ωστόσο, δέχεται σοβαρές πιέσεις για να καθυστερήσει το έργο και να αποφύγει να υποκύψει στη Ρωσία, ειδικά σε μια εποχή που η επιθετικότητα του έθνους γίνεται ανησυχητικά ανεξέλεγκτη και μια εισβολή στην Ουκρανία είναι στα χαρτιά.

Το δυνητικό πραξικόπημα αποτελεί μείζονα απειλή για την ενεργειακή ασφάλεια για την Ευρώπη σε μια εποχή που η ενεργειακή οικονομία βρίσκεται ήδη σε κρίση. “Σε περίπτωση που η Ρωσία επιλέξει να διακόψει τις προμήθειες στα μέσα του χειμώνα ως απάντηση στην επιβολή κυρώσεων που σχετίζονται με την Ουκρανία, το ενεργειακό κόστος θα εκτοξευτεί στα ύψη και εκατομμύρια  (Ευρωπαίοι) θα μπορούσαν να τρέμουν εν μέσω διακοπών ρεύματος”, ανέφερε ο Αξιός τη Δευτέρα σε άρθρο με τίτλο “Η ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία αποτελεί κρίσιμη ασπίδα για τον Πούτιν” .

Εάν αυτή η διακοπή της προσφοράς όντως περάσει σε αντίποινα για τις κυρώσεις που απειλούνται από παγκόσμιους ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, η Goldman Sachs προβλέπει ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να περιορίσει την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη επ ‘αόριστον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας