Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος απέρριψε στο Συμβούλιο Ασφαλείας το σχέδιο Τραμπ

926
παλαιστίνιος

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς επιβεβαίωσε χθες επισήμως, ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την απόρριψη του ισραηλινο-αμερικανικού σχεδίου ειρήνης για τη Μέση Ανατολή, το οποίο χαρακτήρισε «ελβετικό τυρί» που δεν προσφέρει κυριαρχία στον παλαιστινιακό λαό.

«Απορρίπτουμε το ισραηλινο-παλαιστινιακό σχέδιο» το οποίο «αμφισβητεί τα νόμιμα δικαιώματα των Παλαιστινίων», ανέφερε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος, υψώνοντας έναν μεγάλο χάρτη της Παλαιστίνης, όπως προβλέπεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. «Αυτό είναι ένα ισραηλινο-αμερικανικό προτιμησιακό σχέδιο που στόχο έχει να τερματίσει το παλαιστινιακό ζήτημα», είπε χαρακτηριστικά, διαμηνύοντας πως «θα αντιταχθούμε στην επιτόπου εφαρμογή του».

«Απορρίψαμε αυτό το σχέδιο επειδή η Ανατολική Ιερουσαλήμ δεν θα ήταν μέρος της Παλαιστίνης και αυτό αρκεί για να αρνηθούμε», δήλωσε ο Αμπάς. Θα έκανε την Παλαιστίνη ένα «κατακερματισμένο κράτος», χωρίς εναέριο έλεγχο και χωρίς έλεγχο θαλάσσιων ζωνών.

«Ποιος από εσάς θα δεχόταν ένα τέτοιο κράτος;» ρώτησε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος κοιτώντας τους εκπροσώπους των 15 μελών-κρατών του Σ.Α., υποστηρίζοντας πως το σχέδιο Τραμπ για τη Μέση Ανατολή ενισχύει το «ισραηλινό καθεστώς απαρτχάιντ».

Ακολούθως, διαβεβαίωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα καταφύγουν στη βία, λέγοντας ότι «πιστεύουμε στην καταπολέμηση της βίας και δεν θα καταφύγουμε σε αυτή. Ούτε θα καταφύγουμε στην τρομοκρατία», αλλά, πρόσθεσε, η συνέχιση της κατοχής και της στρατιωτικής βίας σε βάρος ενός άλλου λαού «δεν θα βοηθήσει την ασφάλειά σας». «Πρέπει να παραμείνουμε εταίροι, ο καθένας στη δική του χώρα. Ζητούμε το τέλος της κατοχής και την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους!». Επαναλαμβάνοντας τη θέση του για λύση στη βάση των δύο κρατών, επανέλαβε πως η Ανατολική Ιερουσαλήμ μπορεί να είναι πρωτεύουσα ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και η Δυτική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του Ισραήλ. «Τίποτε δεν εμποδίζει τη συνεργασία ανάμεσα σε δύο κράτη και δύο πρωτεύουσες».

Κατέληξε ζητώντας την επανέναρξη άμεσων διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ στη βάση διεθνών αποφάσεων σε συνεργασία όχι μόνο με τις ΗΠΑ, αλλά με το διεθνές «κουαρτέτο» για το Παλαιστινιακό, που συγκροτούν ΗΠΑΡωσίαΕ.Ε. και ΟΗΕ, για λύση στη βάση δύο ανεξάρτητων, βιώσιμων κρατών.

Πάντως, ισχυρίστηκε ότι το σχέδιο των ΗΠΑ …«έρχεται σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις και τα αποτελέσματα μακρών συνομιλιών» που είχε με τον πρόεδρο Τραμπ το πρώτο διάστημα μετά την εκλογή του.

Κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας επαναλήφθηκαν οι ισραηλινές προκλήσεις, με τον εκπρόσωπο του κράτους-τρομοκράτη, Ντάνι Ντανόν, να κατηγορεί την παλαιστινιακή πλευρά ότι δεν θέλει διάλογο και ειρήνη και να απαιτεί την παραίτηση του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής. Στην ίδια γραμμή και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Κέλι Κραφτ, που αποδοκίμασε την απόρριψη του σχεδίου από την Παλαιστινιακή Αρχή, του σχεδίου που δήθεν προωθεί ένα «διαφορετικό όραμα για την ειρήνη σε ρεαλιστική βάση», τη στιγμή που βασικό του στοιχείο είναι η θωράκιση της βάρβαρης ισραηλινής κατοχής. Μάλιστα, εμφανίστηκε να δηλώνει: «Εάν οι Παλαιστίνιοι θέλουν το μονοπάτι της ειρήνης, η Αμερική και άλλες χώρες θα είναι εδώ».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας