Ο νεοθωμανικός τουρκικός ιμπεριαλισμός και η συμμαχία Ελλάδας-Λιβύης-Συρίας-Παλαιστίνης-Ρωσίας

2648
λιβύης

Οι στρατιωτικές δυνάμεις  της Τουρκίας στις εμπόλεμες περιοχές της Συρίας και της Λιβύης, είναι  δυνάμεις κατοχής.

Στη Μόσχα, υπεγράφη πρόσφατα η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στην Ιντλίμπ της Συρίας  που συνομολογήθηκε μεταξύ του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν και του πρόεδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο κοινό έγγραφο που υπεγράφη από τους κυβερνητικούς αξιωματούχους των δύο χωρών, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η αποτελεσματική αντιμετώπιση και η εξουδετέρωση τρομοκρατικών ομάδων και ο σεβασμός της ακεραιότητας και της εδαφικής επικράτειας της Συρίας. Σε δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος, τόνισε ότι «ελπίζει ότι μια αντίστοιχη λύση να υιοθετηθεί και για τη Λιβύη».

Είναι γνωστό ότι με το τουρκολυβικό μνημόνιο, η κυβέρνηση της Τρίπολης με τη βοήθεια της συμμάχου της Τουρκίας στρατολόγησε χιλιάδες μισθοφόρους-τρομοκράτες  από το μέτωπο της Συρίας, στην προσπάθεια αναχαίτισης  της προέλασης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού(LNA) του Χαλίφα Χαφτάρ, που έχει ήδη καλύψει πάνω από το 80% της λιβυκής εδαφικής επικράτειας και πολιορκεί την Τρίπολη, ενάντια στις πολιτοφυλακές της «κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας» του Φαγιέζ αλ Σάρατζ , των στρατολογημένων μισθοφόρων της Hayat Tahrir al-Sham, της Al Qaida και του τουρκικού κατοχικού στρατού.

O LNA μάχεται στις αστικές περιοχές αλλά και στην έρημο εναντίον ισλαμιστών εξτρεμιστών. Στη Λιβύη, στην πατρίδα του, οι μάχες σφοδρές, εξολόθρευσε ηγετικό στέλεχος της Al Qaida τον “Abdel-Moneim Salem Khalifa Al-Hasnawi Al-Hajj”.

https://twitter.com/LNA2019M/status/1234064613853011969

Είναι γνωστή η καταστολή της ελευθερίας λόγου και άποψης στη Τουρκία, ιδιαίτερα οι διώξεις που υφίστανται οι εκπρόσωποι του Τύπου.

Μετά την άρση της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης που κηρύχθηκε από τον Ιούλιο του 2016, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, υπήρξε πογκρόμ συλλήψεων δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, 77.000 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και δημοσιογράφοι βρέθηκαν από τότε σε τουρκικές φυλακές, εν αναμονή της δίκης, είτε χωρίς απαγγελίες κατηγοριών, είτε κατηγορούμενοι για εμπλοκή σε τρομοκρατική δραστηριότητα. Από τους συνολικά 160 δημοσιογράφους, ο αριθμός των συλληφθέντων έχει μειωθεί, σύμφωνα με το Ινστιτούτο.

Τα φέρετρα Τούρκων στρατιωτών που επιστρέφουν από τη Λιβύη και η δημοσιοποίηση των απωλειών από τουρκικά ΜΜΕ, προκαλεί το μένος και την οργή του Τούρκου προέδρου.

Ο LNA καταγγέλλει ότι οι Τούρκοι δημοσιογράφοι Barish Turkoglou και Hulia Kelins, αλλά και Λίβυος αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών ασφαλείας,  οι οποίοι δημοσίευαν ρεπορτάζ από την εμπόλεμη Λιβύη και κατέγραφαν τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, από τον στρατό του Χαλίφα Χαφτάρ, έχουν συλληφθεί από τις τουρκικές αρχές ασφαλείας  και ακολούθως, καταδικάστηκαν σε 9 χρόνια φυλάκισης, ενώ έκλεισε η ιστοσελίδα!

https://twitter.com/LNA2019M/status/1236075323172835328

Στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ξένοι ( και Έλληνες) δημοσιογράφοι συλλαμβάνονται για να αποτραπεί η μετάδοση της εικόνας της αλήθειας, των άγριων ξυλοδαρμών των ξεριζωμένων από τις πατρίδες τους που καίγονται είτε από τις φλόγες του πολέμου, είτε της οικονομικής εξαθλίωσης, από τις τουρκικές ειδικές δυνάμεις.

https://twitter.com/LNA2019M/status/1236098169433403397

Στην Τουρκία οι ειδικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν υπαλλήλους του ρωσικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Sputnik, τον αρχισυντάκτη Mahir Botzepe και άλλους 3 δημοσιογράφους, με κατηγορίες: «προσβολή του τουρκικού έθνους και του τουρκικού κράτους» και «επίθεση στην ενότητα του Κράτους και την ακεραιότητα της χώρας».

Η Συρο-Λιβυκή συμφωνία, όπου ο πρόεδρος της χώρας Μπασάρ αλ Άσαντ αναγνώρισε επίσημα την κυβέρνηση της Ανατολικής Λιβύης, της νόμιμα δημοκρατικά εκλεγμένης  Βουλής των Αντιπροσώπων και του LNA, ως την νόμιμη κυβέρνηση, θέτει νέα δεδομένα, στην αναχαίτιση του τουρκικού, νεοθωμανικού ιμπεριαλισμού.

Οι προσφυγικές ροές που προέρχονται από τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις των τρομοκρατών, των ανταρτών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού και του τουρκικού στρατού εναντίον των άμαχων πολιτών και εναντίον του συριακού στρατού, στην περιφέρεια της Ιντλίμπ, αποτελούν την αιχμή της τουρκικής επιθετικότητας εναντίον της Ελλάδας στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Γιατί η τουρκική πολιτική γραφειοκρατία, επέλεξε την συγκρουσιακή αντιπαράθεση ταυτόχρονα στο Αιγαίο και στον Έβρο αλλά και με τη Συρία και με τη Λιβύη.

Οι πρόσφυγες  αποτελούν τα πιόνια της γεωπολιτικής «ερντογανικής» νεοθωμανικής σκακιέρας και για την Ελλάδα, ειδικότερα, αποτελούν μια συνιστώσα του υβριδικού πολέμου, του οποίου ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του είναι η ταυτόχρονη δράση- υλοποίηση των επιθετικών στοχεύσεων που έχει ξεκινήσει η Τουρκία εις βάρος της πατρίδας μας.

Μιας χαμηλής έντασης πόλεμος, όπως σχολιάζει σε άρθρα της η Iskra έχει ξεκινήσει στις ακριτικές περιοχές, στον Έβρο.

Η σύγκρουση αυτή η οποία θα είναι κλιμακούμενης έντασης, όπως άλλωστε δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ότι «ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα», ενώ ταυτόχρονα, «οριζόντια», εκδηλώνεται η τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο, σε σχέση με τις θαλάσσιες ζώνες  ελληνικής αλλά και της κυπριακής δικαιοδοσίας, απαιτούν την λαϊκή εγρήγορση και την ενότητα των δημοκρατικών πολιτικών δυνάμεων στην σθεναρή αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού.

Απαιτείται, επίσης, ταυτόχρονα η προσεκτική και αδιάκοπη φύλαξη του Αιγαίου, ώστε να αποτραπεί μια νέα επίθεση γκριζοποίησης, ενώ στον Έβρο θα εστιάζεται η αντιμετώπιση των τουρκικών ειδικών δυνάμεων ασφαλείας.

Ο Ερντογάν με «όπλο» το προσφυγικό στους εκβιασμούς του,  απειλεί την Ευρώπη και την Ελλάδα για να νομιμοποιήσει την κατοχική στρατιωτική παρουσία στη Συρία και την υποστήριξη τρομοκρατικών οργανώσεων.

Ο Χαλίφα Χαφτάρ, για άλλη μια φορά, στέκεται στο πλευρό της χώρας και του λαού μας με μήνυμα που ανέβηκε στο Twitter του LNA:

«Υποστηρίζουμε την Ελλάδα και το δικαίωμα τους να προστατέψουν τη γη τους και τον λαό τους και να μην πέσουν θύματα μιας «εύκολης» και απάνθρωπης χρήσης μερικών προσφύγων που θα αποτελέσει πολιτικό «χαρτί» για να εκβιαστούν άλλοι, για να δικαιολογηθούν εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται αλλού».

https://twitter.com/LNA2019M/status/1234233636133724160

Όλοι μαζί στις πολλαπλές προκλήσεις, της κοινωνικής εξαθλίωσης της μεταμνημονιακής κανονικότητας ας σταθούμε ενωμένοι, προσπαθώντας να ανακουφίσουμε τον ανθρώπινο πόνο.

Ας σκεφτούμε και τώρα ακόμα, ότι υπάρχει ένας άλλος δρόμος, της ελευθερίας , της αξιοπρέπειας και της κοινωνικής δικαιοσύνης με μια Ελλάδα ελεύθερη, κυρίαρχη που θα προασπίζει τόσο τα λαϊκά συμφέροντα, όσο και την εδαφική της επικράτεια.

Ας ενδυναμώσουμε τη φωνή της χώρας μας, πέρα από τα ασφυκτικά ευρωατλαντικά δεσμά, στον Αραβικό και Μουσουλμανικό κόσμο.

Μην ξεχνάμε την Παλαιστίνη, τη Γη των ηρώων, την αγαπημένη πατρίδα κάθε ελεύθερου ανθρώπου και το πολύτιμο μήνυμα που έστειλαν στον ελληνικό λαό:

«…Όχι, οι Παλαιστίνιοι δεν είναι με την Τουρκία. Οι Παλαιστίνιοι είναι ένας λαός που αγωνίζεται για την επιβίωση του, με τεράστιες θυσίες, και καλωσορίζει την όποια βοήθεια ή στήριξη από όλους τους λαούς του κόσμου. Οι Παλαιστίνιοι είναι θύματα κατοχής και δεν μπορούν ποτέ να στηρίξουν την κατοχή πατρίδας άλλου λαού. Οι Παλαιστίνιοι είναι υπέρ της διεθνούς νομιμότητας και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, και στην Παλαιστίνη και στη Κύπρο και παντού. Οι Παλαιστίνιοι θέλουν ελευθερία, ανεξαρτησία, δικαιοσύνη και ειρήνη, για να ζήσουν σε συνθήκες φιλίας και καλής γειτονίας με όλους τους άλλους λαούς.

Έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στον Ελληνικό και στον Κυπριακό λαό, και η Παλαιστίνη θα παραμείνει μια δυνατή φωνή διεθνώς υπέρ της Ελλάδας και της Κύπρου σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς, και είμαστε βέβαιοι ότι το ίδιο θα παραμείνουν και η Ελλάδα και η Κύπρος.

Ζήτω η Ελληνο-Παλαιστινιακή Φιλία!

Ζήτω η αλληλεγγύη των λαών!».

Είναι άμεση ανάγκη η χώρα μας να συμμετέχει και να στηρίξει τη συμφωνία της Λιβύης με τη Συρία, για την αναχαίτιση της τρομοκρατίας και του τουρκικού επεκτατισμού.

Είναι άμεση ανάγκη εξισορροπώντας τη δουλοπρέπεια και την πειθήνια, τυφλή υπακοή στους ευρω-ατλαντικούς ιμπεριαλιστικούς δυτικούς οργανισμούς, ενώ η χώρα μας θα μείνει αβοήθητη στο ενδεχόμενο πολεμικού επεισοδίου με την Τουρκία, να στραφούμε προς τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Είναι άμεση ανάγκη να σβήσουμε από το εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας τα φασιστικά κελεύσματα που μας γυρνούν πίσω στις πιο σκοτεινές, μαύρες σελίδες της χώρας μας.

Ο λαός μας  πρέπει να αγωνιστεί για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και να αναδείξει νέους πολιτικούς ελπιδοφόρους ορίζοντες.

Με την Ελλάδα, φάρο ελπίδας και έμπρακτης αλληλεγγύης στους λαούς που αντιστέκονται και αγωνίζονται  ενάντια σε κάθε μορφή τυραννίας..

 

*Πληροφορίες από το Twitter του LNA

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας