Ο “Μεγάλος Αδελφός” είναι εδώ: Αερόπλοιο της FRONTEX παρακολουθεί τη Σάμο!

1195
αερόπλοιο

Από τα τέλη του μηνός Ιουλίου έχει εγκατασταθεί πάνω από το Καρλόβασι στη Σάμο μήκους 35 μέτρων αερόπλοιο τύπου «Ζέπελιν», το οποίο διαθέτει υψηλής τεχνολογίας συστήματα παρακολούθησης”, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Το αερόπλοιο αυτό ανήκει σε Γερμανική εταιρεία, έχει νοικιαστεί από την FRONTEX και έχει παραχωρηθεί στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή προκειμένου, σύμφωνα με δηλώσεις του αρμόδιου αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, να παρακολουθεί και να καταγράφει τις προσφυγικές ροές στην ευρύτερη περιοχή της Σάμου και των Τουρκικών παραλίων. Επίσης σύμφωνα με δηλώσεις του Λιμενικού Σώματος, για την αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών θαλασσίων συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την πάταξη κάθε μορφής εγκληματικότητας.

Η έλευση του «Ζέπελιν» εντάσσεται στο πλαίσιο τήρησης της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας που οδηγεί στην συνέχιση του εγκλωβισμού των προσφύγων σε hotspot/φυλακές, στην αύξηση των απελάσεων και στην ένταση των μέτρων καταστολής, μιας πολιτικής που συνεχίζει και διευρύνει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Με την έλευση του Ζέπελιν δεν περιορίζονται απλά οι δημοκρατικές και ατομικές ελευθερίες καθώς και τα δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών αλλά εμπλέκεται όλη η περιοχή ακόμη περισσότερο στους ανταγωνισμούς, σε μια περίοδο όπου οι εντάσεις κορυφώνονται.

Μέσα σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει ο Σύλλογός μας, οι Υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποφασίζουν, ύστερα από αίτημα του Λιμενικού Σώματος, να παραχωρήσουν στο Λιμενικό και στην Frontex, άρα και στην ιδιοκτήτρια γερμανική εταιρεία, άδεια χρήσης δικτύου του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σάμο για τη μεταφορά των δεδομένων που συλλέγει το Ζέπελιν, επιπλέον δε τους παραχωρούν πανεπιστημιακό χώρο της μονάδας της Σάμου για την τοποθέτηση εξοπλισμού τους.

Η σημαντική αυτή απόφαση τόσο από πολιτική όσο και από ακαδημαϊκή άποψη δεν έγινε ποτέ γνωστή στην πανεπιστημιακή κοινότητα, ούτε έχει ληφθεί από την Σύγκλητο. Είναι απορίας άξιον ποιοι και για ποιο λόγο την έλαβαν. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν μπορεί να παίξει το ρόλο αρωγού των συνοριοφυλάκων στην αστυνόμευση πολιτών, μεταναστών και προσφύγων. Όλα αυτά δεν συνάδουν με τον ακαδημαϊκό ρόλο, την εκπαιδευτική και ερευνητική αποστολή ενός Ιδρύματος όπως είναι ένα δημόσιο πανεπιστήμιο.

Καλούμε τη διοίκηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου να ακυρώσει αμέσως την παραχώρηση του δικτύουόπως επίσης την παραχώρηση χώρων και υποδομών του Πανεπιστημίου στο Λιμενικό, στη Frontex και στην ιδιοκτήτρια γερμανική εταιρεία.

Η διεκδίκηση για άμεση απόσυρση του Ζέπελιν, όπως επίσης οποιασδήποτε άλλης συσκευής παρακολούθησης πρέπει να γίνει υπόθεση ευθύνης όλου του δημοκρατικού κόσμου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας