Ο κ. Χρ. Ροζάκης, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στενός συνεργάτης του γνωστού και μη εξαιρετέου Κ. Σημίτη, όταν ο τελευταίος ήταν πρωθυπουργός, αφήνοντας δυστυχώς πίσω του μελανές σελίδες σε βάρος των ελληνικών συμφερόντων όσο αφορά τα ελληνοτουρκικά, θεωρείται στους κατεστημένους ελληνικούς κύκλους από τους πλέον ειδικούς και έγκριτους στην χώρα μας στα ζητήματα Θαλάσσιου Δικαίου.
Ο κ. Χρ. Ροζάκης, λοιπόν, με άρθρο του στην Καθημερινή της Κυριακής (8/12) επιχειρεί να μας “διαφωτίσει” σχετικά με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ των νησιών μας.
Αυτά, όμως, που γράφει όχι μόνο δεν μας καθησυχάζουν αλλά μάλλον προκαλούν ερωτηματικά και ανησυχίες.
Γράφει, λοιπόν, ο Χρ. Ροζάκης:
“Νομίζω ότι οι ακτές της Ρόδου, της Καρπάθου, της Κάσου και της Κρήτης δικαιολογούν, λόγω της έκτασης τους, μια προβολή στην Ανατολική Μεσόγειο που να αποδίδει στην Ελλάδα υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Δεν πρόκειται εδώ για πολύ μικρά νησιά, με περιορισμένες ακτές, κοντά στο ηπειρωτικό έδαφος της μιας ή της άλλης χώρας, που θα δικαιολογούσαν αγνόησή τους, κατά την οριοθέτηση, και συνεπώς απολαμβάνουν όλων των δικαιωμάτων που αποδίδονται από το άρθρο 121 της Σύμβασης.Επιφυλάσσομαι στο να διατυπώσω την άποψη μιας πλήρους επήρρειας, για αυτό είναι και συνάρτηση των αντίστοιχων παρακείμενων ακτών της γείτονος. Αλλά αυτό έχει μικρή σημασία, αν λάβουμε υπόψη ότι η Τουρκία με το πρόσφατο μνημόνιο και τον δημοσιοποιημένο χάρτη δεν αφήνει κανένα περιθώριο στην Ελλάδα για διεκδίκηση υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ περιορίζοντάς την στη στενή ζώνη της αιγιαλίτιδας των 6 ν.μ”
Καταρχήν η φράση του κ. Χρ. Ροζάκη “για πολύ μικρά νησιά, με περιορισμένες ακτές, κοντά στο ηπειρωτικό έδαφος της μιας ή της άλλης χώρας που -όπως ισχυρίζεται- θα δικαιολογούσαν αγνόησή τους” όσο αφορά την κατοχή υφαλοκρηπίδας ή ΑΟΖ, μπορεί κάλλιστα να ερμηνευθεί από κακοπροαίρετους ότι υπονοεί το Καστελόριζο ή και σειρά άλλα μικρά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έναντι και πολύ κοντά των τουρκικών ακτών.
Κατά δεύτερο λόγο η επιφύλαξη, όπως γράφει, του κ. Χρ. Ροζάκη να διατυπώσει την άποψη μιας πλήρους επήρρειας όσον αφορά την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ σε μεγάλα και πολύ μεγάλα νησιά όπως η Ρόδος, ακόμα και η Κρήτη (!!!), γιατί αυτό, όπως ισχυρίζεται, “είναι και συνάρτηση των αντίστοιχων παρακείμενων ακτών της γείτονος” (λες και δεν είναι γνωστές!), είναι άκρως προβληματική έως επικίνδυνη για να δώσει τροφή σε καιροφυλακτούσες, επίσης πολύ κακοπροαίρετες ερμηνείες. Δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα να μην υποστηρίζει ανεπιφύλακτα ότι, για παράδειγμα, Ρόδος και Κρήτη, έχουν πλήρη και ακέραια δικαιώματα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, όπως γενικότερα όλα τα κατοικημένα νησιά μας.
Δυστυχώς, αυτές οι “επιστημονικές” απόψεις του Χρ. Ροζάκη είναι ατυχείς, ιδιαίτερα σε αυτήν την συγκυρία όπου αυτά τα ζητήματα είναι στο επίκεντρο μεγάλων αντιπαραθέσεων της πατρίδας μας, οι οποίες μπορεί να τροφοδοτήσουν απευκταίες περιπέτειες.
Και τα γράφω αυτά διότι και άλλες φορές στο παρελθόν κάποιες από τις “επιστημονικές”απόψεις του κ. Ροζάκη, οι οποίες έτυχε να γίνουν και πολιτικές θέσεις του τότε “προϊσταμένου” του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, όχι μόνο δεν βοήθησαν αλλά ζημίωσαν και συνεχίζουν να ζημιώνουν την χώρα..
Λίγη περισσότερη προσοχή και αυτοσυγκράτηση δεν βλάπτει!
Ν.Ζ