Ο Κωνσταντίνος Δοξιάδης κατά των ουρανοξυστών

2888
δοξιάδης

Στην Καθημερινή (2 Απριλίου 2008, απόψεις, γράμματα αναγνωστών) δημοσιεύτηκε η επιστολή του καθηγητή Αρχιτεκτονικής κ. Αντώνη Κ. Αντωνιάδη – ΕΜΠ, AIA, AICP – Αρχιτέκτονα-πολεοδόμου/συγγραφέα τ. καθηγητή Αρχιτεκτονικής UΤΑ, με τίτλο : Περιβαλλοντικοί βρικόλακες

Στην επιστολή επισυνάπτεται το κείμενο του Κωνσταντίνου Δοξιάδη, επιφανούς αρχιτέκτονα και πολεοδόμου, διεθνώς αναγνωρισμένου, του οποίου το σημαντικό έργο Εθνικό Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κοσμά κατεδαφίζει το σχέδιο της επένδυσης στο Ελληνικό καταστρέφοντας ταυτόχρονα πολλά στρέμματα    δάσους.

 

 

Κύριε διευθυντά

 

Με φρίκη διαβάζω τα περί «ουρανοξυστών» και «Σύγκρουσης των δύο κόσμων με όπλα το ύψος και το γυαλί» στο φύλλο σας της 29ης Μαρτίου 2008 (άρθρα Δ. Ρηγόπουλου – και Ν. Βατόπουλου, σ. 4), και μάλιστα με υποστηρικτικές αναφορές στο κατά την περίοδο της χούντας περιβαλλοντικό έγκλημα του Πύργου των Αθηνών και άλλων ψηλών κτιρίων στο λεκανοπέδιο, όπως π.χ το πράσινο κτίριο στο ύψος του Χαλανδρίου, το ξενοδοχείο «President» κτλ.

Επιτρέψτε μου, αντί οποιασδήποτε άλλης κριτικής επιχειρηματολογίας, ενάντια στο υποβόσκον νέο εθνικό περιβαλλοντικό έγκλημα των «ουρανοξυστών» (που οι πρώτοι δεν ήσαν παρά εξοργιστικές αντιγραφικές παραλλαγές κτιρίων του εξωτερικού – κάτι που έγινε συστηματικά από πολλούς «εγχωρίως επώνυμους» Έλληνες αρχιτέκτονες του δευτέρου μισού του 20ού αιώνα και εξακολουθεί μέχρι σήμερα), να επιστήσω την προσοχή σας στο τι ακριβώς είχε πει ο μεγάλος και διεθνώς αναγνωρισμένος Έλληνας αρχιτέκτονας και πολεοδόμος Κωνσταντίνος Δοξιάδης για το θέμα των ουρανοξυστών την εποχή που όλα παίζονταν, και μάλιστα εν μέσω χούντας (λίγες μέρες πριν από την πτώση της). Σε άρθρο του Γερ. Μαζαράκη, «Τριάντα ουρανοξύστες σχεδιάζονται στην Αθήνα», «Επίκαιρα», 27 Ιουνίου – 3 Ιουλίου 1974, σ. 33. και με την ευκαιρία της τότε εκκρεμότητας γύρω από τους ουρανοξύστες, ο Κ.Α. Δοξιάδης μίλησε στα «Ε». Αντιγράφω ακριβώς όλη τη συνομιλία της άποψής του, όπως την είχε καταγράψει ο δημοσιογράφος:

 

«  Εύχομαι η αναστολή χορηγήσεως αδειών για την ανέγερση

    ουρανοξυστών να ισχύσει όσο θα υπάρχει η Ελλάδα.

–   Γιατί;

–   Γιατί δεν βοηθώ τους εγκληματίες.

–   Υπάρχει τρόπος να ενταχθούν οι ουρανοξύστες στο αττικό τοπίο;

–   Όχι, δεν υπάρχει κανένας απολύτως τρόπος με τον οποίο να μπορούν

    να  ενταχθούν οι ουρανοξύστες στο αττικό τοπίο.

–   Θα μείνει η Αθήνα χωρίς ουρανοξύστες ή η Αττική χωρίς τοπίο;

–   Αυτό που χρειάζεται είναι να μείνει η Αθήνα χωρίς ουρανοξύστες και

    η Αττική με τοπίο. Αρκετά έχει ήδη υποφέρει το τοπίο της με

    τα νταμάρια!»

 

 

 

Επικροτώ απόλυτα και θεωρώ ιδιαίτερα επίκαιρη την άποψη του μεγάλου Κωνσταντίνου Δοξιάδη. Θεωρώ κι εγώ εγκληματίες και μέμφω τουλάχιστον για εγκληματική άγνοια, για να είμαι όσο γίνεται πι επιεικής, όσους σήμερα προωθούν ή επιτρέπουν για τον άλφα ή βήτα λόγο να προωθηθούν ιδεολογίες και να τριβελίζονται τα μυαλά της υπό εκκόλαψη αρχιτεκτονικής κοινής γνώμης (νεαρών σπουδαστών) αλλά και ευρύτερου κοινού υπέρ της πιθανότητας «ψηλών κτιρίων» («Highrise»), πόσω μάλλον «ουρανοξυστών», τόσο στην Αθήνα, στην Αττική, όσο και απανταχού της Ελλάδας. Δεν υπάρχει συμβιβασμός για ψηλά κτίρια και ουρανοξύστες με το αττικό τοπίο. Δεν χρειάζονται άλλοι περιβαλλοντικοί βρικόλακες από το χουντικό μας παρελθόν, «Ψηλά κτίρια» και «αρχιτεκτονο- αναπτυξιακές εταιρείες» νοσταλγοί τους. Να μην αβαντάρουν δημοσιογράφοι, ιδίως ταλαντούχοι στην πένα, που εύκολα «σαγηνεύουν» με τη γραφή τους, μόδες, μοντέλα και τυπολογίες άλλων τόπων και συνθηκών. Ας σεβαστούμε τουλάχιστον ό,τι μας έχει απομείνει και ν’ αφήσουμε το Λονδίνο στο Λονδίνο και το Ντουμπάι στο Ντουμπάι.

 

  • Ο Αντώνης Κ. Αντωνιάδης (ΕΜΠ, AIA, AICP) είναι Αρχιτέκτων-πολεοδόμος και τ. καθηγητής Αρχιτεκτονικής UΤΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας