Ο καλύτερος φίλος του ΣΥΡΙΖΑ

1606
διαστροφές
Η κυνική τοποθέτηση του Άδωνη Γεωργιάδη υπέρ των offshore και των ελίτ της φοροαποφυγής υπονομεύει την προσπάθεια της ΝΔ να αλλάξει ατζέντα και εκθέτει προσωπικά τον πρόεδρό της.
Η αλήθεια είναι ότι το κυβερνών κόμμα έχει πολλούς “φίλους” και ιδίως στην αντιπολίτευση. Γιατί είναι πολλοί εκείνοι που, ενώ -θεωρητικά- το αντιμάχονται, στην πράξη το ενισχύουν, στηρίζοντας τις τακτικές του και ενισχύοντας τις αφηγήσεις του.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης για παράδειγμα, όταν διεκδικεί την ηγεσία της κεντροαριστεράς χωρίς να τολμάει να πει καν αυτή τη λέξη, λες και έχει πολύ μπούκοβο και θα τον κάψει, και καταφεύγει σε ρήσεις του Ελευθερίου Βενιζέλου γιατί ο ίδιος αδυνατεί να μιλήσει για “μετάπτωσιν των βαρών από τας απόρους τάξεις” με τα δικά του λόγια, πολύ περισσότερο αδυνατεί να προτείνει μέτρα για αυτή την “μετάπτωσιν”, αποκαλύπτεται… φίλος της κυβέρνησης.
Ο έτερος διεκδικητής μέχρι πρότινος της ηγεσίας της κεντροαριστεράς Γιώργος Καμίνης είναι επίσης καλός φίλός της κυβέρνησης. Γιατί οι δηλώσεις του, που ανταποκρίνονται τόσο εμφανώς στο πλαίσιο που κάθε φορά θέτει ο πρόεδρος της ΝΔ, σε συνδυασμό με το ότι έχει εγκαταλείψει ξυλάρμενη την πρωτεύουσα, επιτρέπουν σε κάθε υπουργό έτοιμο για αναδόμηση να εμφανίζεται ως κυβερνητικό στέλεχος με άποψη, έργο και ουσιαστική πολιτική παρέμβαση.
Φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ εξ αντικειμένου είναι και όλοι αυτοί οι βουλευτές και τα στελέχη της ΝΔ που γυρνούν από κανάλι σε κανάλι μηρυκάζοντας προκατασκευασμένες ατάκες κατά προτίμηση για την “ανομία”, μην έχοντας ούτε λέξη να πουν για τη μεγαλύτερη “ανομία” των τελευταίων επτά χρόνων, την διαιώνιση της λιτότητας και την κατάργηση κάθε κοινωνικής προστασίας.
Ο μεγαλύτερος όμως φίλος του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης είναι ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης που επανέφερε και μάλιστα με τον χειρότερο για την παράταξή του τρόπο τη συζήτηση στις offshore και τη σύζυγο του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ενώ δηλαδή ήταν δεδομένο ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ήθελε να φύγουν οι προβολείς της δημοσιότητας από το οικογενειακό του περιβάλλον και έκανε ό,τι μπορούσε για να μην υπάρξουν -ή να υπάρξουν οι λιγότερες δυνατές- τηλεοπτικές αναφορές στους φορολογικούς παραδείσους και τα Paradise Papers, ο κ. αντιπρόεδρος, εμφανίστηκε να δηλώνει ότι η φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή των ελίτ είναι και νόμιμη και ηθική.
Μια μέρα μετά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για το κοινωνικό μέρισμα και ενώ η ΝΔ προσπαθούσε -ασθμαίνοντας και χωρίς επιτυχία- να προβάλει την “ευρωπαϊκή παρουσία” του προέδρου της, ο (ακόμα) αντιπρόεδρος δήλωσε ότι “έτσι [με off shore και φοροαποφυγή] δουλεύει το παγκόσμιο σύστημα” και αυτό διότι “στον παγκόσμιο καπιταλισμό όσο οι κυβερνήσεις αυξάνουν τους φόρους, κάποιοι άνθρωποι προσπαθούν να γλιτώσουν αυτή τη λεηλασία των εισοδημάτων τους από τις κυβερνήσεις”.
Δεν είπε ψέματα ο κ. Γεωργιάδης. Την αλήθεια των ελίτ μας μετέφερε. Αλλά όπως ο ίδιος ως καθηγητής της ρητορικής και της στρεψοδικίας γνωρίζει, το κόμμα του αυτήν την αλήθεια ήθελε να κρύψει, και τις… οικογενειακές σχέσεις της ηγεσίας του με τις ελίτ, τις απόψεις και τις πρακτικές τους, ήθελε να αποσιωπήσει. Αλλά ο (ακόμα) αντιπρόεδρος είχε άλλους στόχους.
Αυτή η διαφορετική από τους “φιλελεύθερους μεταρρυθμιστές” της ΝΔ τακτική και στρατηγική είναι που κάνει τον κ. Γεωργιάδη τον καλύτερο φίλο του ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους νεοδημοκράτες… καλούς φίλους της κυβέρνησης.
*Ο Βαγγέλης Δεληπέτρος είναι δημοσιογράφος
**Πηγή: news247.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας