Ο ευρωπαϊκός “πόλεμος” των εξαγωγών ιατρικού υλικού

1692
γερμανία

Δεν είναι μόνο τα όρια της όποιας αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. που δοκιμάζονται στην κρίση της πανδημίας. Τώρα δοκιμάζονται και τα όρια του ανθρωπισμού. Δύο περιπτώσεις τις τελευταίες ημέρες έρχονται στο φως της δημοσιότητας και αφορούν στην παρεμπόδιση μεταφορών φορτίων με ιατρική ανθρωπιστική βοήθεια προς την Ιταλία. Ταυτόχρονα εκφράζονται ανησυχίες και για φορτία από την Κίνα που θα έφταναν στην Ελλάδα μέσω Γερμανίας.

Πρόσκαιρη απαγόρευση εξαγωγών από τη Γερμανία

Ενώ κορυφώνεται το διπλωματικό παιχνίδι σχετικά με τη χαλάρωση της λιτότητας ώστε οι χώρες της Ε.Ε. που πλήττονται να μπορέσουν να εξασφαλίσουν όσα μέσα είναι δυνατόν προκειμένου να αντιμετωπίσουν το θανατικό, με τη Γερμανία να δείχνει πάλι το απαίσιο πρόσωπο του ψυχρού λογιστή, το γερμανικό ομοσπονδιακό υπουργείο Οικονομίας και Ενέργειας ακυρώνει τις δύο εγκυκλίους που δημοσίευσε στις 4 και 12 Μαρτίου, με τις οποίες ουσιαστικά απαγόρευε την εξαγωγή σε άλλες χώρες της Ε.Ε. προστατευτικού ιατρικού εξοπλισμού, όπως μάσκες, γάντια και ειδικές φόρμες.

Ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας Γενς Σπαν είχε δικαιολογήσει το μέτρο, λέγοντας πως η Γερμανία εμφανίζει αυξημένες ανάγκες και αν δεν υπάρξει απαγόρευση εξαγωγών τα μέσα κινδυνεύουν να καταλήξουν στις αγορές που προσφέρουν τις υψηλότερες τιμές, αντί για τα σημεία όπου είναι πραγματικά απαραίτητα. Η ανακοίνωση της απαγόρευσης σήκωσε θύελλα αντιδράσεων σε όλη την Ευρώπη, ακόμα και στις τάξεις της ίδιας της κυβερνητικής συμμαχίας της Γερμανίας. Ο ίδιος ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος προέρχεται από του Χριστιανοκοινωνιστές της Βαυαρίας, άσκησε έντονη κριτική λέγοντας ότι “δεν είναι αυτή η έννοια της αλληλεγγύης που έχουμε ως κόμμα”, ενώ επεσήμανε ότι η απόφαση Γερμανίας και Γαλλίας παρέσυρε σαν ντόμινο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η αντίδραση τελεσφόρησε, με αποτέλεσμα να εκδοθεί στις 16 Μαρτίου (την περασμένη εβδομάδα) η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2020/402 που εγγυάται ότι τα μέσα προστασίας δεν θα εξάγονται εκτός Ε.Ε. χωρίς ειδική άδεια. Με αυτόν τον τρόπο ακυρώθηκε η επιχειρηματολογία της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας που αποτελούν τους κύριους παραγωγούς τέτοιων μέσων. Σαν συνέπεια, και προκειμένου να εκτονωθεί η ένταση, η Γερμανία ανακάλεσε τις εγκυκλίους της 4ης και 12ης Μαρτίου την περασμένη Πέμπτη 19 Μαρτίου.

Σε δημοσίευμα στον ελληνικό ηλεκτρονικό τύπο εκφράζεται η ανησυχία σχετικά με το αν υπήρξαν φορτία υλικού με προέλευση την Κίνα και προορισμό την Ελλάδα, τα οποία δεσμεύτηκαν από τις γερμανικές τελωνειακές αρχές. Καθώς η Ελλάδα δεν έχει απευθείας αεροπορικές συνδέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, φορτία cargo φτάνουν στη χώρα μας μέσω γερμανικών αεροδρομίων και με μεσολάβηση γερμανικών μεταφορικών εταιρείών. Εφόσον, όμως, η απαγόρευση διακίνησης εντός της Ε.Ε. έχει αρθεί ήδη από την περασμένη Πέμπτη, έχει αξία να αναμένει κανείς για να διαπιστωθεί αν όντως οι γερμανικές αρχές έχουν δεσμεύσει σχετικά φορτία και σε περίπτωση που κάτι τέτοιο επαληθευτεί, να κινηθούν ανάλογα οι εταιρείες που επλήγησαν, οι οργανωμένοι φορείς των εισαγωγέων στη χώρα μας και οι διπλωματικές μας αρχές.

Μπλοκάρουν την παροχή βοήθειας στην Ιταλία

Ενώ η πανδημία θερίζει πληθυσμούς και γονατίζει οικονομίες, δεν είναι μόνο η Τουρκία που μπλοκάρει τον εφοδιασμό της Ιταλίας με ιατρικό υλικό προστασίας.

Στην Τσεχία, σε μια υπόθεση άνευ προηγουμένου που αποκάλυψε η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, οι τελωνειακές αρχές κατέσχεσαν 680.000 προστατευτικές μάσκες και χιλιάδες συσκευές αναπνευστικής υποστήριξης. Οι αρχές ανακοίνωσαν αρχικά ότι εξάρθρωσαν σπείρα που έκλεβε υλικά (η Τσεχία παράγει μάσκες) για να τα διοχετεύσει στη μαύρη αγορά. Οι σχετικές φωτογραφίες, όμως, έδειχναν τις γνωστές πια σε όλους μας επιγραφές της κινεζικής ανθρωπιστικής βοήθειας με τις κινεζικές και ιταλικές σημαίες. Αυτό σήμανε συναγερμό στη Ρώμη. Η ιταλική κυβέρνηση ζήτησε επειγόντως εξηγήσεις και η τσέχικη παραδέχτηκε με tweet του υπουργού Εσωτερικών Γιαν Χάματσεκ πως έγινε λάθος. Το ρεπορτάζ, πάντως, της ιταλικής εφημερίδας αναφέρει πως το υλικό έχει ήδη διανεμηθεί σε τσέχικα νοσοκομεία. Η Κίνα θα επαναλάβει γρήγορα την αποστολή και η Τσεχία, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Τόμας Πέτριτσεκ, δεσμεύεται να αποκαταστήσει τη ζημιά. Η καθυστέρηση όμως μετριέται στη γείτονα με ζωές.

Στην Πολωνία έλαβε χώρα, όπως αναφέρει η αυστριακή εφημερίδα Kurrier, ένα αντίστοιχο περιστατικό με μικρότερο αριθμό μασκών, αλλά με μια πρωτοφανή δικαιολογία: αντί για Ιταλία, η αποστολή από την Κίνα ανέγραφε ως τόπο προορισμού της το… Λάτιο! Κατασχέθηκαν λοιπόν 23.000 μάσκες από τους Πολωνούς τελωνειακούς, οι ιταλικές αρχές μιλούν για “σοβαρό περιστατικό και παραλογισμό”, ενώ έχει ενεργοποιηθεί η διπλωματική οδός προκειμένου να αποδεσμευτεί το φορτίο.

Τέλος, αγανάκτηση προκαλεί η στάση της Πολωνίας να μην επιτρέψει να διέλθουν από τον εναέριο χώρο της την Κυριακή εννιά αεροσκάφη του ρωσικού στρατού που μετέφεραν ιατροφαρμακευτικό υλικό στην Ιταλία στο πλαίσιο ανθρωπιστικής βοήθειας: η καταγγελία της φιλορωσικής γερμανικής σελίδα του Facebook ‘Bürgerinitiative für Frieden in der Ukraine’ (Πρωτοβουλία πολιτών για ειρήνη στην Ουκρανία) ότι τα αεροπλάνα δεν πήραν άδεια διέλευσης από τον πολωνικό εναέριο χώρο από τις αρχές της Βαρσοβίας με αποτέλεσμα να πετάξουν από τη Μόσχα μέσω Σότσι, διανύοντας έτσι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, χίλια παραπάνω χιλιόμετρα. Την πληροφορία επιβεβαίωσε ο Αλεξέι Πουσκόφ, Ρώσος γερουσιαστής και πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Δούμας, όπως μεταδίδει το Sputnik News.

πηγή:kosmodromio.gr

Νίκος Αλεξάτος είναι ιστορικός και κοινωνικός επιστήμονας. Έχει ζήσει χρόνια στο Βερολίνο και ασχολείται με θέματα ελληνογερμανικού ενδιαφέροντος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας