Ο Ερντογάν συνωμοσιολογεί, ενώ άφησε την Τουρκία ανοχύρωτη απέναντι στις φλόγες

422
ενώ άφησε την Τουρκία ανοχύρωτη

Αποδεικνύεται το κράτος, διαβρωμένο ήδη από τον νεποτισμό και τη διαφθορά, ανεπαρκές στην αντιμετώπιση των πραγματικών προκλήσεων που φέρνει η εποχή της κλιματικής κρίσης; Δεν πειράζει: αρκεί να επικαλεστεί κάθε είδους φανταστικούς εθνικούς εχθρούς!

Αυτή είναι η συνταγή που μοιάζει να ακολουθεί υπό τον Ταγίπ Ερντογάν η γειτονική μας Τουρκία, η οποία από τις 28 Ιουλίου δοκιμάζεται όσο λίγες χώρες από τις δασικές πυρκαγιές.

Μολονότι ο εθνικιστής υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, έχει δηλώσει ότι δεν προκύπτουν ενδείξεις εμπρησμού (άλλωστε το μέτωπο του πυρός υπήρξε τεράστιο), ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος προσέφυγε στην προσφιλή του ρητορική της καταγγελίας σκοτεινών δυνάμεων, δηλώνοντας, σε επίσκεψή του στην πυρόπληκτη Μαρμαρίδα, “Θα κάψουμε τις καρδιές όσων ευθύνονται”. Αυτή την επίσκεψη στην οποία η μακρά αυτοκινητοπομπή του παρεμπόδιζε τη διέλευση των πυροσβεστικών οχημάτων…

Ο ισχυρός άνδρας της Άγκυρας επανήλθε υποστηρίζοντας ότι κάποιοι από τους συλληφθέντες σε σχέση με τις πυρκαγιές έχουν συγγενείς με επαφές με το εκτός νόμου Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK).

Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος δεν παύει να καλλιεργεί την αίσθηση ότι πίσω από τους “εμπρησμούς” βρίσκεται ο κουρδικός αυτονομισμός. Και πάνω στην ώρα εμφανίστηκε η σχετική “ανάληψη ευθύνης” από την άγνωστη έως τώρα οργάνωση “Πρωτοβουλία των Παιδιών της Φωτιάς” που φέρεται να αποτελεί αυτονομημένο παρακλάδι του ΡΚΚ.

Τα λοιπά τα αναλαμβάνουν οι κουμπουροφόροι. Από το Σαββατοκύριακο, αρχής γενομένης από την πυρόπληκτη περιοχή της Αττάλειας, ομάδες ένοπλων πολιτών “περιπολούν” σε αναζήτηση εμπρηστών – τους οποίους νομίζουν ότι θα εντοπίσουν μεταξύ των αυτοκινήτων με πινακίδες άλλων επαρχιών με επιβαίνοντες με κουρδική προφορά…

Αδιευκρίνιστο παραμένει κατά πόσον αυτές οι ομάδες ενόπλων “φρουρών” ξεπηδούν αυθόρμητα ή συντονίζονται από αφανή δίκτυα. Αντιθέτως, ο κατασταλτικός βραχίονας του κράτους είναι πολύ απασχολημένος με το να καταδιώκει όσους απευθύνουν μέσω Διαδικτύου εκκλήσεις για διεθνή βοήθεια απέναντι στις πυρκαγιές.

“Πόλεμος” στα hashtags

Περισσότερα από 2,6 εκατομμύρια μηνύματα στο Twitter φέρουν το hashtag #HelpTurkey, το οποίο εξοργίζει τους κυβερνώντες ως υποτιμητικό για τις δυνατότητες της Τουρκίας να αντεπεξέλθει στη θεομηνία. Εξού και η Εισαγγελία της Άγκυρας διενεργεί έρευνα εναντίον όσων “επιχείρησαν να δημιουργήσουν πανικό, φόβο και ανησυχία στο κοινό” με το hashtag αυτό. Οι κατηγορίες περιλαμβάνουν επίσης την “προσβολή δημοσίου λειτουργού”, την “προσβολή του Προέδρου” και την “υποκίνηση μίσους”, ενώ, κατά την εισαγγελία, ορισμένοι από τους ελεγχόμενους λογαριασμούς έχουν διενεργήσει “τρομοκρατική προπαγάνδα” κατά το παρελθόν.

Η επινόηση εχθρών δεν θα μπορεί, ωστόσο, για πολύ να αποκρύπτει τη διαχειριστική ανεπάρκεια των κρατούντων. Εξού και τους ερεθίζει πολύ καθετί που παραπέμπει στην εικόνα μιας ευάλωτης Τουρκίας. Μάλιστα ο υπεύθυνος επικοινωνιών της προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν κατήγγειλε τη “λεγόμενη καμπάνια” αλληλεγγύης του #HelpTurkey, η οποία εξαπλώθηκε με άνω των δύο εκατομμυρίων tweets, υποστηρίζοντας ότι αυτή οργανώθηκε από ένα συγκεκριμένο κέντρο του εξωτερικού “για ιδεολογικούς λόγους” και αντιπροτείνοντας το δικό του hashtag #StrongTürkiye.

Χωρίς αεροσκάφη

Αλλά στο βάθος παραμονεύει η σκληρή πραγματικότητα. Εν μέσω των ρητορικών μύδρων του ο Ερντογάν υποχρεώθηκε να παραδεχθεί ότι η χώρα του δεν διαθέτει τη στιγμή αυτή δικά της εναέρια μέσα κατάσβεσης των πυρκαγιών – όταν στη διάθεση της Προεδρίας της Δημοκρατίας βρίσκονται, όπως έσπευσε να επισημάνει η αντιπολίτευση, 13 αεροσκάφη.

Το έργο της από αέρος πυρόσβεσης εκτελούν αποκλειστικά τρία Canadair που διέθεσε η Ε.Ε., δύο ρωσικά αεροσκάφη BE-200 (τα οποία ενοικιάσθηκαν φέτος σε τιμή ανεξήγητα υψηλότερη από την περσινή) και ελικόπτερα. Ο λόγος για αυτή την έλλειψη εναέριων μέσων είναι η βεντέτα του κυβερνώντος κόμματος με την ιδρυθείσα το 1925 από τον Κεμάλ Ατατούρκ, Τουρκική Αεροναυτική Ένωση (THK), η οποία τα προηγούμενα χρόνια σταθερά εξασφάλιζε την ανάθεση της αντιπυρικής προστασίας. Αφότου όμως κατηγορήθηκε για συνεργασία με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η THK οδηγήθηκε στη χρεοκοπία, καθώς της επιβλήθηκε νέα ηγεσία με πολύ υψηλότερους μισθούς, ενώ η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων της στέρησε την κυριότερη πηγή εσόδων της που ήταν η καθιερωμένη δωρεά των δερμάτων των σφαγίων του Κουρμπάν Μπαϊραμιού. Τα εννέα Canadair της THK παραμένουν ακινητοποιημένα στην Άγκυρα, καθώς την φετινή ανάθεση πυροπροστασίας από αέρος εξασφάλισε με φθηνότερη προσφορά μία εταιρεία που διέθετε μόνο ελικόπτερα…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας