Ο Ερντογάν δεν θέλει την ελληνική λέξη “αστροναύτης”-Ο Μπαχτσελί προτείνει το”τζατζάμπεης”

662
Ο Ερντογάν δεν θέλει την ελληνική λέξη

Με την αίσθηση πως κάθε τι ελληνικό θα πρέπει να εξαλειφθεί από προσώπου γης, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και οι συν αυτώ, επιχειρούν να αντικαταστήσουν τις λέξεις αστροναύτης (astronot στην τουρκική) και κοσμοναύτης (kozmonot στην τουρκική) με άλλες λέξεις, τουρκικής ρίζας.

“Αφού ένας πολίτης μας θα πάει στο διάστημα, πλέον σε λέξεις όπως αστροναύτης και κοσμοναύτης, πρέπει να βρούμε το αντίστοιχο τους στα τουρκικά. Από εδώ κάνω έκκληση προς τους γλωσσολόγους μας και λέω, ελάτε να βρούμε ένα τούρκικο όνομα για τους Τούρκους ταξιδιώτες του διαστήματος”, είπε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια των ανακοινώσεών του για το διαστημικό πρόγραμμα της Τουρκίας. Όπως είπε ο Ερντογάν “ο πρώτος μας στόχος είναι να προσγειωθούμε στο φεγγάρι έως το 2023, την 100ή επέτειο της Δημοκρατίας της Τουρκίας, πιστεύω ότι οι Τούρκοι μηχανικοί θα καταφέρουν να πραγματοποιήσουν αυτή την αποστολή”. “Ο δεύτερος στόχος της Τουρκίας είναι να δημιουργήσει ένα παγκόσμιο brand που θα ανταγωνίζεται στον τομέα της δορυφορικής ανάπτυξης”, είπε.

Φυσικά ο υπέρ-εθνικιστής, ηγέτης των Γκρίζων Λύκων, επικεφαλής του κόμματος ΜΗΡ και κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δεν μπορούσε να αφήσει μια τέτοια ευκαιρία να πάει χαμένη.

Βγήκε λοιπόν στα τηλεοπτικά κανάλια και πρότεινα να αντικατασταθεί η λέξη αστροναύτης στο τουρκικό λεξιλόγιο από τη λέξη “τζατζάμπεης” (Caca-bey). Ο λόγος είναι ο Nurettin Cibril bin Caca Βey (Νουρετίν Τζιμπρίλ μπιν Τζατζά μπέης), ο οποίος ήταν εμίρης της βυζαντινής Ιουστινιανούπολης, που οι Τούρκοι μετονόμασαν σε Κίρσεχίρ. Για τον εν λόγω εμίρη ξέρουμε ότι έζησε τον 13ο αιώνα, έχτισε πολλά μεντρέσε (ισλαμικά σπουδαστήρια) και είχε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Μάλιστα ένα εξ αυτών των σπουδαστηρίων λειτούργησε ως κέντρο αστρονομίας. O μεγάλος μουσουλμάνος Πέρσης ποιητής Τζελαλεντίν Ρουμί, σε μία επιστολή του μιλά με πολύ καλά λόγια για τις αρετές του εμίρη. Ο Τζατζά μπέης πέθανε πολεμώντας τους Βυζαντινούς to 1301.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας