Ο Ερντογάν βρίσκει τον αντιρωσικό εαυτό του: Επιτίθεται κατά Πούτιν

1031
ερντογάν

Ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τις συμφωνίες για τη Συρία. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στον Τούρκο πρόεδρο ότι η Μόσχα παραμένει προσηλωμένη στις δεσμεύσεις της.

Μετά την επίθεση κατά του Ντόναλντ Τραμπ τόσο για τα F-35 όσο -κυρίως- για το σχέδιο που αφορά τη Μέση Ανατολή το οποίο χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτο», ο Ταγίπ Ερντογάν στράφηκε και κατά του Βλαντιμίρ Πούτιν σε μια ακόμη ένδειξη ότι θεωρεί εαυτόν ισχυρό στην περιοχή.

Ερντογάν: Η Ρωσία δεν σέβεται τις συμφωνίες μας

Ο Τούρκος πρόεδρος κατηγόρησε τη Μόσχα ότι δεν σέβεται τις συμφωνίες που υπέγραψε με την Άγκυρα αναφορικά με τη βορειοδυτική Συρία, όπου η ρωσική και η συριακή Πολεμική Αεροπορία έχουν εντείνει τους βομβαρδισμούς τους.

«Με τη Ρωσία υπογράψαμε συμφωνίες (…) Αν η Ρωσία σέβεται τις συμφωνίες αυτές, τότε θα κάνουμε το ίδιο. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, η Ρωσία δεν τις σέβεται», δήλωσε ο Ερντογάν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Η σπάνια αυτή κριτική του Τούρκου προέδρου προς τη Ρωσία έγινε μετά την ανακατάληψη από τον συριακό στρατό της Μααρέτ αλ Νούμαν, μιας στρατηγικής σημασίας πόλης στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, έπειτα από μήνες βομβαρδισμών.

Η κλιμάκωση της βίας ώθησε δεκάδες χιλιάδες Σύρους να κατευθυνθούν προς τα σύνορα με την Τουρκία, γεγονός που προκαλεί ανησυχία στην Άγκυρα για ένα νέο κύμα προσφύγων.

«Οι αρμόδιες αρχές μας συνομιλούν με τους Ρώσους ομολόγους τους. Τους λέμε: «Σταματήστε τους βομβαρδισμούς στην Ιντλίμπ. Αν το κάνετε, τόσο το καλύτερο. Διαφορετικά, η υπομονή μας εξαντλείται. Από τώρα και στο εξής θα κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο”», προειδοποίησε ο Ερντογάν.

Μόσχα: Είμαστε προσηλωμένοι στις δεσμεύσεις μας

Η Ρωσία είναι προσηλωμένη στην εφαρμογή των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει στη Συρία, ήταν η απάντηση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στις καταγγελίες του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία δεν σέβεται τις συμφωνίες που έχει υπογράψει αναφορικά με τη βορειοδυτική Συρία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε μια λιτή ανακοίνωση του, την οποία μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS , δηλώνει ότι « η Ρωσία είναι προσηλωμένη στην αυστηρή τήρηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει».

Η συμφωνία στη Συρία

Η Τουρκία, που στηρίζει τους Σύρους αντάρτες και μισθοφόρους τζιχαντιστές, και η Ρωσία, που στηρίζει το συριακό καθεστώς, ξεκίνησαν να συνεργάζονται στενά για την επίλυση της κρίσης στη Συρία το 2016.

Ο Ερντογάν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψαν μια σειρά συμφωνιών που είχαν στόχο να περιορίσουν τη βία και να δημιουργήσουν τις συνθήκες για μια πολιτική επίλυση της κρίσης στη Συρία.

Χάρη στη διαδικασία της Αστάνα και του Σότσι δημιουργήθηκαν ζώνες «αποκλιμάκωσης» στη Συρία και μια συνταγματική επιτροπή.

«Δεν έχει μείνει τίποτα από αυτό που αποκαλούμε Αστάνα και Σότσι», κατήγγειλε ο Τούρκος πρόεδρος. «Τι μπορούν να κάνουν η Τουρκία, η Ρωσία και το Ιράν για να αναβιώσουν αυτή τη διαδικασία; Θα πρέπει να δούμε», πρόσθεσε.

 Και στο βάθος η Λιβύη…

Δεν είναι μόνο η Συρία στην οποία Ρωσία και Τουρκία έχουν βρεθεί σε αντίπαλα στρατόπεδα, αλλά και στην Λιβύη. Την ώρα που η Ρωσία υποστηρίζει τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, ο Τούρκος πρόεδρος προσπαθεί να στηρίξει με κάθε τρόπο το καθεστώς του πρωθυπουργού Φαγιέζ αλ Σάρατζ με τον οποίο έχει υπογράψει τις συμφωνίες για τα θαλάσσια σύνορα.

Μετά και την κατάρρευση της συμφωνίας για εκεχειρία και την προέλαση των δυνάμεων του στρατάρχη Χαφτάρ, η Άγκυρα κλιμάκωσε τις προκλήσεις στέλνοντας φρεγάτες ανοιχτά της πρωτεύουσας Τρίπολη.

Παράλληλα, η Άγκυρα έχει ανακοινώσει ότι θα στείλει στρατιωτικό προσωπικό για να εκπαιδεύσει τις δυνάμεις που είναι πιστές στην κυβέρνηση, ενώ υπάρχουν πληροφορίες πως έχει προμηθεύσει με χημικά όπλα τον στρατό Εθνικής Συμφωνίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας