Ο εμπαιγμός της επέκτασης των ΣΣΕ!!

1156
ενωτική

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού, για τέταρτη συνεχή χρονιά :

1-κρατάει καθηλωμένο τον κατώτατο μισθό στα 586 ευρώ (μεικτά),

2-επιβάλλει στους νέους και τις νέες κάτω των 25 ετών, τους νεανικούς «υποκατώτατους» των 510 και 427 ευρώ (μεικτά), στους οποίους στηρίζεται ο «πύρρειος» άθλος μείωσης της ανεργίας,

3-διατηρεί αλώβητη τη Νομοθεσία για φτηνές απολύσεις,

4-έχει μετατρέψει την ελληνική αγορά εργασίας σε «Ελ Ντοράντο» φτηνής πλήρους απασχόλησης και γενικευμένης εργασιακής ευελιξίας, που έχουν οδηγήσει μαζικά τους νέους μας στο εξωτερικό («brain drain»),

5-έχει υπονομεύσει συστηματικά τον θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων,

6-έχει υποβαθμίσει θεσμικά τον ΟΜΕΔ,

7-έχει κρατήσει ύποπτη σιγή στην κατασυκοφάντηση των Συνδικάτων και της ηγεσίας τους,

8-έχει περιορίσει δραστικά το δικαίωμα στην απεργία,

9-θέσπισε την απαγόρευση των ομαδικών απολύσεων και της ανταπεργίας,

10-έχει απαγορεύσει στη ΓΣΕΕ να διαπραγματεύεται για τους μισθούς,

11-ετοιμάζεται να εφαρμόσει Νομοθεσία για καθορισμό κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση και

12-έχει συμβάλλει, όσο καμιά άλλη μνημονιακή κυβέρνηση, στη διάβρωση των προστατευτικών ρυθμίσεων του Ελληνικού Εργατικού Δικαίου,

τώρα η κυβέρνηση εμπαίζει τους εργατοϋπαλλήλους ότι, δήθεν στη …μεταμνημονιακή εποχή των 714 μνημονιακών νόμων -που παραμένουν σε ισχύ ΚΑΙ μετά τις 21/8/2018-, ξεπαγώνει ο μηχανισμός των συλλογικών συμβάσεων, με την επέκταση μεμονωμένων ΣΣΕ που υπεγράφησαν, όμως, επί Μνημονίων και περιλαμβάνουν είτε μείωση, είτε πάγωμα μισθών!

Ειδικότερα, με τις υπ’αριθ. 46304/2607, 46306/2608, 46307/2609 και 46308/2610 της 3-9-2018 υπουργικές αποφάσεις (ΦΕΚ Β, σελ. 3789) κηρύχθηκαν γενικώς υποχρεωτικές η από 1-6-2017 ΣΣΕ των υπαλλήλων προσωπικού στα γραφεία ταξιδίων τουρισμού, η από 21-11-2017 ΣΣΕ του προσωπικού των ναυτιλιακών πρακτορείων και επιχειρήσεων, η από 19-4-2018 ΣΣΕ για τους εργαζόμενους της Διεθνούς Ναυτικής Ένωσης και η από 16-3-2016 ΣΣΕ των Τραπεζών, αντίστοιχα.

Η κυβέρνηση, όμως, εξαπατά τους εργαζόμενους του πολύπαθου ιδιωτικού τομέα αποκρύπτοντας ότι:

1ον) Όλες οι παραπάνω ΣΣΕ, που κηρύχθηκαν υποχρεωτικές, υπεγράφησαν επί ισχύος των περιοριστικών μνημονιακών ρυθμίσεων, οι οποίες θα συνεχίζουν να ισχύουν (και μετά τις 21/8/2018).

2ον) Και οι τέσσερις προαναφερόμενες ΣΣΕ θα ισχύσουν λίγους μήνες ακόμη,

3ον) Η επέκταση αφορά το πολύ σε 5.000-8.000 εργατοϋπαλλήλους και όχι σε 75.000-80.000, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση και η προσκείμενη σ’αυτήν δημοσιολογία,.

4ον) Οι αυξήσεις για τους εργατοϋπαλλήλους που θα υπαχθούν τώρα στη ρυθμιστική ισχύ των άνω ΣΣΕ, θα είναι για λίγο διάστημα και για μερικές δεκάδες ευρώ,

5ον) Η επέκταση ΔΕΝ ανατρέχει στην ημεροχρονολογία υπογραφής των ανωτέρω ΣΣΕ, ούτε καν στις 21/8/2018(!), αλλά αυτές ισχύουν από 3-9-2018, όπως ρητά αναφέρουν οι σχετικές ΥΑ,

6ον) Οι επεκταθείσες ανωτέρω ΣΣΕ ΔΕΝ περιλαμβάνουν αυξήσεις, αλλά μειώσεις ή πάγωμα μισθών για όσους εργατοϋπαλλήλους υπάγονται στις ρυθμίσεις τους!

Είναι όνειδος, συνεπώς, να πανηγυρίζει η κυβέρνηση ότι επεκτείνει τις σχετικές ΣΣΕ με τους συγκεκριμένους αρνητικούς όρους και προϋποθέσεις που αναφέραμε παραπάνω κρατώντας σε ισχύ όλο το μνημονιακό αντεργατικό οπλοστάσιο.

Αν όντως η κυβέρνηση σέβεται την ελληνική Εργατική Τάξη, που έχει χάσει 50 δις ευρώ από μειώσεις μισθών και επιδομάτων κατά τη μνημονιακή περίοδο, αντί «επέκτασης» των μνημονιακών ΣΣΕ, οφείλει :

-Να απελευθερώσει ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΣ τον μηχανισμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων

-Να επαναφέρει ΑΜΕΣΑ τον κατώτατο και τους νεανικούς «υποκατώτατους» μισθούς στα προ Μνημονίου επίπεδα,

-Να δώσει θεσμικό κύρος στον ΟΜΕΔ,

-Να στηρίξει ανοιχτά τη χορήγηση πραγματικών αυξήσεων στους Έλληνες εργατοϋπαλλήλους.

-Να καταργήσει όλες τις αντεργατικές και αντιμισθολογικές ρυθμίσεις που κληρονόμησε από τις προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις και εμπλούτισε με δικούς της σκληρότερους νόμους.

Όλα τα άλλα είναι εμπαιγμός και εξαπάτηση των εργατοϋπαλλήλων και επικοινωνιακή συγκάλυψη της νεοθατσερικής πολιτικής στις Εργασιακές Σχέσεις που για 4η χρονιά εφαρμόζει η κυβέρνηση της «Αριστεράς» ως ο καλύτερος …μαθητής του ΔΝΤ και του Μίλτον Φρίντμαν, του ιδρυτή τής Σχολής του Σικάγου.

*Αλέξης Π. Μητρόπουλος είναι Πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας