Ο Εθνικός Ύμνος

4444
500αρι

Ας τον διαβάσεις μια ακόμα φορά τον Εθνικό Ύμνο.. Ας εγκύψεις μια ακόμα φορά σ’ αυτόν τον γιο της υπηρέτριας  αλλά και ποιητή. Σε περιμένει εκεί στην γωνιά που βρίσκονται οι παρακαταθήκες μιας πατρίδας που χρόνια τώρα πορεύεται σε ωδίνες.. Επιλέγουμε κάποιες στροφές..
Δυστυχής! Παρηγόρια μόνη σου έμελλε για λες
περασμένα μεγαλεία και διηγώντας τα να κλαις..
 
..Κι ελεες “Πότε α βγάνω το κεφάλι από τσι ερμιές ;”
Κι αποκρίνοντα απάνω,κλάψες, αλυσες, φωνές.
Τότε εσήκωνες το βλέμμα μες τα κλάματα θολό
και εις το ρούχο σου έσταζ´ αίμα, πλήθος αίμα ελληνικο.
Μοναχή τον δρόμο πήρες, εξανάρθες μοναχή
δεν ειν´εύκολες οι θύρες εάν η χρεία τες κουρταλεί.
 
Μάη καληωρα του 1823 γράφηκε στην Ζάκυνθο..Τυπώθηκε  αργότερα στο Μεσολόγγι..Μελοποιήθηκε από τον Μάντζαρο και εκτελέστηκε  από τα πνευστά της Φιλαρμονικής της Κέρκυρας επίσημα στην ενοποίηση των Ιονίων Νήσων με την Ελλάδα..
Εμβληματικοί οι τόποι που γράφτηκε,τυπώθηκε και εκτελέστηκε.
Σημερα αποτελεί το επίσημο εμβατήριο Ελλάδας και Κύπρου.Και είναι τόσο επίκαιρο το ποίημα όσο ποτέ, καθώς εκείνο που μας έχει απομείνει είναι να επικαλούμαστε περασμένα μεγαλεία και δόξες παρελθούσες . Αποστρεφόμαστε με λογική στρουθοκαμήλου το παρόν..Αρνούμαστε να παραδεχτούμε ότι η σύγχρονη Ελλαδα αναστενάζει στις καφετέριες και στο πιο στυγνό ζυγό της ανεργίας.Το μόνο που μας συνιστά ο κύριος Τσίπρας είναι Υπομονή..Ως ποτε; Κι υπάρχουν ακκιζόμενοι-ες που βγάζουν σέλφι μαζί του..Τρομάρα τους!
Κι έλεες πότε α βγάλεις το κεφάλι από τις ερμιές που σε βολοδέρνουν..Και απαντούσαν οι κολασμένοι του Δάντη από τα πεζοδρόμια, τις καταπακτές  και από τις ενορίες. Να διερωτάσαι αν όλα αυτά έχουνε σχέση με ένα Κόμμα που επικαλείτο τον Μαρξισμό. Έκλεινες για λίγο τα μάτια κι όταν τα άνοιγες έβλεπες ότι  μάλλον είχαν αποστηθίσει άψογα τον.. Φρίντμαν. Είχαν επινοήσει έναν δικό τους..τρέντυ…Μαρξισμό. Που έσταζε αίμα!!
Και μέσα σ αυτόν το αιματοβαμμένο αχυρώνα οι δυο αντίπαλοι αρκούνταν να εκστομίζουν κατηγορίες ό έναςτου άλλου και να ανταγωνίζονται ποιος έβλαψε περισσότερο την χώρα..Ποιος έχει χειραγωγήσει πιο πολύ την Δικαιοσύνη. Ποιος διαθέτει ομοτράπεζους εκδότες..Ποιανού η γυναίκα διαθέτει οφσόρ και ποιανού η σύζυγος κάνει καριέρα στην Ανώτατη Εκπαίδευση που θα τη ζήλευε ακόμα κι ο…Κριάρας!!
Ώσπου στο τέλος ήρθαν οι Λαιστρυγόνες. Αυτού που καιροφυλακτούν στην ανάγκη..Αυτοί που είχαν μοιράσει την Ελλάδα σε τιμάρια. Έρχονται για ακόμα φορά να τον κατασπαράξουν με την “βοήθεια” τους..Άκουσαν ότι η χρεία κουρταλεί τες θύρες τους και σπεύδουν..Οι διαχρονικοί “προστάτες” μας.. Γάλλοι,ΓερμανοίΡώσοιΑμερικανοί κι Ιταλοί..Να σκυλεύσουν ένα λαό κλινικά νεκρό..Προδομένο νυν και…αει. Ένα λαό από τον οποίο ζητούν να του αφαιρέσουν το ελάχιστο αίμα που του έχει απομείνει. Τρεισήμισι δις ζητάνε από έναν λαό που δεν του περισσεύει ούτε σάλιο γιατί έχει λασπώσει στο στόμα. Κι εμείς θα τα δώσουμε..Συνηθίσαμε πια. Αιώνες είμαστε με τραχεία στομιστια..
Για ακόμα φορά οι έμποροι όπλων ανοίγουν σαμπάνιες και πανηγυρίζουν αλα μπρατσέτα με τους εμπόρους των ελπίδων μας.. Ίσως κι αυτή να είναι η μοίρα μας ή αυτό να αξίζουμε..Δώσαμε στην Οικουμένη ένα Λουλούδι και να το ανταποδίδει με ακριβές λουσάτες φρεγάτες και μεταχειρισμένα ελικόπτερα.. Αφεριμ!
 
 
 

1 σχόλιο

  1. Μονη διέξοδος είναι το ΟΛΟΙ ΜΑΖΊ ΜΠ0ΡΟΥΜΕ. Μπροστά η Σημαία και ο Εθνικός Ύμνος,και πίσω οι ΈΛΛΗΝΕΣ πολιτικοί και ο ΛΑΟΣ Ισως κάποτε να κάνουμε μερικά από τα οράματα της ψυχής και της καρδιάς μας πραγματικότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας