Ο γερασμένος στόλος αιτία των προβλημάτων ακτοπλοϊκής σύνδεσης των νησιών

1003
στόλος

Μόλις το 10% των πλοίων της ακτοπλοΐας θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν νέα, έτσι ώστε ο γερασμένος στόλος, με συνεχείς μηχανικές βλάβες, να αποτελεί την κύρια αιτία των προβλημάτων σύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα.   

Η XRTC (εταιρεία που δραστηριοποιείται από το 1999 στη ναυτιλιακή χρηματοδότηση και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις) στην ετήσια έκθεσή της, επισημαίνει την ανάγκη ανανέωσης του ακτοπλοϊκού στόλου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου την επόμενη 10ετία θα φθάσει την ηλικία των 40 ετών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας, τα πλοία που εξυπηρετούν σήμερα το επιβατηγό κοινό ανέρχονται σε 91 με μέσο όρο ηλικίας τα 26 έτη.

Σύμφωνα με την έκθεση της ΧΡΤC, ο στόλος είναι ιδιαίτερα “γερασμένος” με το 60% να είναι άνω των 22 ετών και το ένα τέταρτο να είναι άνω των 30 ετών.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 30% των πλοίων είναι μεταξύ 17 και 22 ετών και θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως “μεσήλικα”. Κατά συνέπεια, μόνο το 10% των πλοίων θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν “νέα”.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας