Ο “αναλώσιμος στρατός” του Ερντογάν: Τζιχαντιστές από τη Συρία στη Λιβύη

1971
τουρκία

Όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αποφάσισε να εισβάλει στη Συρία, με την πρόφαση της δημιουργίας “ασφαλούς ζώνης”, αφ’ ενός για να απομακρυνθούν οι “τρομοκράτες” Κούρδοι από τα σύνορα της Τουρκίας αφ’ ετέρου για να δημιουργηθεί μία υποτιθέμενη λωρίδα επαναπατρισμού των Σύρων προσφύγων της Τουρκίας, δεν έστειλε τον στρατό να κάνει τη δουλειά.

Έστειλε ένα συνονθύλευμα ανθρώπων, τους οποίους διεθνείς παρατηρητές, δημοσιογράφοι και διπλωμάτες έχουν χαρακτηρίσει κατά καιρούς “επικίνδυνους.” Πληροφορίες αποκάλυψαν ότι στην εμπροσθοφυλακή των Τούρκων, που εισέβαλε στη Συρία, μετείχαν Σύροι αντικαθεστωτικοί που βρήκαν έτσι την ευκαιρία να “πάρουν το αίμα τους πίσω”. Εκτός αυτών, στις τάξεις των τουρκικών δυνάμεων εντάχθηκαν και Τουρκμένοι και Άραβες μαχητές. Εξ όλων αυτών πρέπει να αναφερθεί η συνδρομή τζιχαντιστών.

Άνθρωποι που πήγαν στη Συρία, από διάφορες περιοχές του πλανήτη, περνώντας από τα ορθάνοιχτα σύνορα της Τουρκίας, η οποία, με τους ανύπαρκτους ελέγχους της, έδωσε σε κάποιους ακόμα και υπηκοότητα, ώστε να πολεμήσουν στο όνομα της τζιχάντ του Ισλαμικού Κράτους. Τέτοιοι άνθρωποι είναι για παράδειγμα τα μέλη της μονάδας “Sultan Murad”, ακραίοι τζιχαντιστές Τουρκμενικής/Αραβικής καταγωγής που συμμετείχαν, εκτός από τις μάχες στη Συρία, στις επιχειρήσεις εκκαθάρισης του Ισλαμικού Κράτους, εναντίον των Σύρων αμάχων.

Τούτων δοθέντων αξίζει να αναφερθεί ότι, όπως δηλώνει το Bloomberg, “μαχητές που πολέμησαν στη βόρεια Συρία, στο πλευρό των τουρκικών δυνάμεων, θα ενισχύσουν τον Φαγέζ αλ-Σαράτζ”. Σύμφωνα με την αναφορά “τα τουρκικά στρατεύματα θα εκπαιδεύσουν και θα συντονίσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις του αλ-Σαράτζ”.

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό, ότι ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από τη μία έχει βρει μία αξιόλογη δύναμη πιστών μισθοφόρων, που “ζουν” από τις εκκαθαρίσεις και τις λεηλασίες, η οποία είναι 100% αναλώσιμη, καθώς αν πάψει να υπάρχει, ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει ξεφορτωθεί το βάρος των αποδείξεων ότι η Τουρκία συνεργάζεται με τζιχαντιστές.

Τα ερωτήματα που τίθενται είναι φυσικά το πόσοι από αυτούς τους προαναφερθέντες θα χρησιμοποιηθούν στη Λιβύη, πόσοι θα παραμείνουν στη Συρία και το κυριότερο, αν και πόσοι εκ των τζιχαντιστών που δραπέτευσαν από τις φυλακές τις Συρίας, θα ενισχύσουν τον Φαγέζ αλ-Σαράτζ, στο πλαίσιο της ενίσχυσης ενάντια στον στρατάρχη Χαφτάρ που έχει ήδη εξαπολύσει την “τελική επίθεση” για την κατάληψη της Τρίπολης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας