Ο Αθανάσιος Ράντος αναλαμβάνει προσωρινά χρέη προέδρου ΣτΕ

3074
ράντος

«Karma is a bitch» ή «πώς τα φέρνει η τύχη» επί το ελληνικότερο

Ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και έγκριτος –κατά γενική ομολογία– νομικός Αθανάσιος Ράντος είναι αυτός που θα ασκεί καθήκοντα προέδρου μετά την παραίτηση του Νίκου Σακελλαρίου, μέχρι το Υπουργικό Συμβούλιο να αποφασίσει ποιον θα διορίσει νέο πρόεδρο του ΣτΕ.

Ο Αθανάσιος Ράντος θα μπορούσε κάλλιστα να είναι και ο νέος πρόεδρος του ΣτΕ, αφού είναι από τους αρχαιότερους στην επετηρίδα (ο πρώτος, σύμφωνα με δημοσιεύματα) και θεωρείται ότι έχει τα προσόντα. Σε αντίθεση, μάλιστα, με τον προκάτοχό του, είναι εξαιρετικά δημοφιλής στον δικαστικό και νομικό κόσμο και γενικά χαίρει μεγάλης εκτίμησης.   Ποιο είναι, λοιπόν, το πρόβλημα, εφόσον ο κ. Ράντος διαθέτει όλα τα προσόντα και είναι και πρώτος στην επετηρίδα; Για τη Δικαιοσύνη δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Δεν είναι καθόλου βέβαιο όμως ότι ισχύει το ίδιο για την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου.   Για όσους δεν θυμούνται, ο κ. Ράντος είναι ο δικαστής που είχε στοχοποιηθεί την περίοδο που το ΣτΕ έκρινε τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά, ο οποίος τελικά κρίθηκε αντισυνταγματικός από την πλειοψηφία, παρότι τόσο η κυβέρνηση όσο και ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΣτΕ έκαναν ό,τι μπορούσαν για να κριθεί συνταγματικός.

Ο κ. Ράντος ήταν από εκείνους που έκριναν τον νόμο Παππά ως αντισυνταγματικό και είχε δεχτεί βρόμικα χτυπήματα που θύμιζαν παρακρατικές μεθόδους, τα οποία καταγγέλθηκαν τότε από τον νομικό κόσμο και όχι μόνο. Πλην όμως, για μέρες έβλεπε συκοφαντικά δημοσιεύματα σε διάφορα κίτρινα και φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, τα οποία δημοσίευαν συνομιλίες που αφορούσαν την προσωπική του ζωή και προσπαθούσαν να τον εμπλέξουν σε ροζ σκάνδαλα. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος είχε διατάξει μάλιστα και διενέργεια έλεγχου, προκαλώντας πολλά σχόλια για την κίνησή του αυτή, αλλά και καταγγελίες της αντιπολίτευσης για τις μεθοδεύσεις και τους χειρισμούς της υπόθεσης, η οποία περιείχε ακόμα και στοιχεία κανιβαλισμού απέναντι στον συγκεκριμένο δικαστή.

Ο κ. Ράντος, παρ’ όλα αυτά, ελέγχθηκε και κρίθηκε ομόφωνα αθώος από το Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία της τότε προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου.   Έχει, λοιπόν, μεγάλο ενδιαφέρον να δει κανείς τώρα, που θα κληθεί η κυβέρνηση να επιλέξει νέο πρόεδρο του ΣτΕ, πώς θα παρακάμψει τον Αθανάσιο Ράντο –σε περίπτωση που το επιδιώξει– και πόση βουτιά θα αναγκαστεί να κάνει στην επετηρίδα. Στην περίπτωση που τον παραλείψει πάντως και πάει παρακάτω, είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν έντονες αποδοκιμασίες.

Ο κ. Ράντος θεωρείται από τους καταρτισμένους δικαστές του ΣτΕ, με ευρωπαϊκές σπουδές και δημοκρατικό πνεύμα, προσόντα που δεν πίστωναν στον απερχόμενο πρόεδρο, ο οποίος όμως ήταν επιλογή της κυβέρνησης. Εκτός των άλλων, ο Αθανάσιος Ράντος είναι από τους δικαστές που έχουν και προσωπικό κοινό, καθώς όταν αγορεύει, πλήθος νέων νομικών και φοιτητών πηγαίνει για να παρακολουθήσει την αγόρευσή του.

Άλλη μία περίπτωση δικαστή στην επετηρίδα μεταξύ των υποψηφίων που χαίρει αναγνώρισης και σεβασμού στο νομικό κόσμο, αλλά κι αυτή δεν είναι αρεστή σε κυβερνητικούς κύκλους που ασχολούνται με τα της δικαιοσύνης, είναι και η κυρία Αικατερίνη Σακελαροπούλου, η οποία όμως κι εκείνη είχε δεχθεί επιθέσεις από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ την εποχή που εξεταζόταν η υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών (παραιτήθηκε τότε από την Ένωση Δικαστών του ΣτΕ καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις), η κυρία Σακελαροπούλου ήταν σταθερά σε όλη της την καριέρα της στο ΣτΕ ως δικαστής, υπέρμαχος του περιβάλλοντος και σε όλες τις μεγάλες δίκες που έχουν γίνει στο Ε’ Τμήμα και αφορούσαν μεγάλα έργα και επενδύσεις. Κάθε φορά υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ ήταν μειοψηφία και στο νόμο περί αυθαιρέτων, καθώς ήταν κατά της νομιμοποίησης τους.

Μία τρίτη περίπτωση μεταξύ των υποψηφίων, είναι μία δικαστής την οποία στην κυβέρνηση θεωρούσαν σκληρά μνημονιακή και από τους δικαστές που είναι “απέναντι”. Βέβαια σήμερα και η κυβέρνηση είναι μνημονιακή. Η επιλογή τους την προηγούμενη φορά ήταν ο Ν.Σακελλαρίου (που θεωρούνταν ανέκαθεν πολύ δεξιός) επειδή ήταν “αντιμνημονιακός” και τον ήθελε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δ.Παπαγγελόπουλος. Επιλογή όμως που δεν τους βγήκε από κάθε άποψη. Αυτή τη φορά, η συγκυρία το έφερε έτσι, ώστε ο αρχαιότερος και οι υπόλοιπες υποψηφιότητες μεταξύ των επικρατέστερων να θεωρούνται “απέναντι” για την κυβέρνηση. Αν θελήσει να τους αγνοήσει, θα χρειαστεί να κάνει μεγάλη βουτιά στην επετηρίδα.

Θα είναι πραγματικά δύσκολο για την κυβέρνηση να παρέμβει προωθώντας μη αξιοκρατικές επιλογές, ειδικά σε αυτήν τη συγκυρία, που οι κορυφαίες επιλογές της ως τώρα δεν την έχουν δικαιώσει.

Εννοείται ότι αν αγνοήσουν προκλητικά την επετηρίδα, η επιλογή τους θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης για το θέμα της παρέμβασής τους στη Δικαιοσύνη, ειδικά όταν πρόκειται να παρακαμφθούν δικαστές που έχουν δώσει μάχες για το περιβάλλον ή δικαστής που έχει τα προσόντα και η τύχη το έφερε, λίγο καιρό πριν, να έχει στοχοποιηθεί από φιλοκυβερνητικά πυρά.

*Πηγή: lifo.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας