Η χρεοκοπία του LGBT* ακτιβισμού στην Ελλάδα

lgbt

Αντιγράφω από την επίσημη σελίδα της Αμερικανικής Πρεσβείας της Αθήνας στο Facebook (https://www.facebook.com/USEmbassyAthens):

«Η Πρεσβεία των ΗΠΑ προκηρύσσει διαγωνισμό LGBT λογοτύπου

Για τον εορτασμό του Διεθνή Μήνα Pride τον Ιούνιο και του Athens Pride 2013, η Πρεσβεία των ΗΠΑ Αθήνας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την έναρξη του δεύτερου ετήσιου διαγωνισμού για το λογότυπο της Lesbian, Gay, Bisexual, και τρανσεξουαλικών (LGBT) Υπερηφάνειας. Ψάχνουμε για ένα πρωτότυπο σχέδιο που να αντιπροσωπεύει την LGBT υπερηφάνεια και να ενσωματώνει την πρεσβεία των ΗΠΑ στο λογότυπο. Ο νικητήριος σχεδιαστής θα λάβει ένα ολοκαίνουργιο Mini iPad και το νικητήριο λογότυπο θα χρησιμοποιηθεί στην σελίδα της Πρεσβείας του Facebook κατά τη διάρκεια του μηνός Ιουνίου».

Στις ελάχιστες πλην μεστές νοήματος λέξεις αυτής της αυτάρεσκης ανακοίνωσης εκδηλώνεται με σαφήνεια η καπηλεία ενός δίκαιου πολιτικο-κοινωνικού κινήματος από το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα που εκπροσωπεί η Αμερικανική Πρεσβεία. Μάλιστα, για να είναι πλήρες σκοτεινών διαβαθμίσεων το χθόνιο τόξο της κυνικότητας, στα σημαίνοντα του κακού πρωταγωνιστεί ως δώρο και η συσκευή που συμβολίζει την πιο ασύδοτη εκδοχή του γενοκτονικού αναρχοκαπιταλισμού.

Για όσους δεν γνωρίζουν, η συγκεκριμένη εταιρία που προσφέρει το ηλεκτρονικό καθρεφτάκι σε αντάλλαγμα του αγώνα των ομοφυλόφιλων ιθαγενών υπέρ της ελευθερίας τους, παράγει τα προϊόντα της υπό απάνθρωπες συνθήκες σε εργοστάσια που προσομοιάζουν τα Ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Στα κολαστήρια αυτά οι συχνές αυτοκτονίες των απελπισμένων εργατών είναι και η μοναδική διέξοδος από την αφόρητη εκμετάλλευση και την εξοντωτική καταπίεση. Δεν φαίνεται να ενοχλείται κανείς από τον συσχετισμό ενός κινήματος που έχει ως στόχο την ισονομία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με την αποικιοκρατική και βάρβαρη εργασιακή πολιτική του πολυεθνικού κολοσσού.

Η ετοιμότητα και ο ενθουσιασμός της Αμερικανικής Πρεσβείας στο να υιοθετήσει την Αθηναϊκή παρέλαση ομοφυλόφιλης υπερηφάνειας δεν είναι παρά ένα σύμπτωμα μιας γενικότερης προσπάθειας εκμετάλλευσης ενός δίκαιου κοινωνικού αγώνα. Είναι πάγια και παραδοσιακή η τακτική χειραγώγησης μειονοτήτων από δυνάμεις που δεν αισθάνονται καμία ενοχή καθώς υιοθετούν οτιδήποτε μπορεί να διακοσμήσει την πρόσοψη που κρύβει τις αληθινές τους προθέσεις: το να διαχειρίζονται τις πολιτικοκοινωνικές ισορροπίες κατά το δοκούν, και πάντα σύμφωνα με ιδιωτικά συμφέροντα.

Η Ελληνική LGBT κοινότητα δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Ως μια από τις πλέον μισητές μειοψηφίες στην χώρα μας είναι και ιδιαίτερα ευάλωτη σε τέτοιου είδους πειρατείες. Ούτως ή άλλως, διαχρονικά, η Ελλάδα είναι μια βαθιά ομοφοβική και ρατσιστική χώρα. Τα πράγματα όμως έχουν φτάσει πια σε ένα οριακό σημείο, σήμερα, που η Ελληνική κοινωνία παραπαίει υπό ακροδεξιό καθεστώς και τα ανθρώπινα δικαιώματα όχι μόνο δεν αξίζουν ένα νομοσχέδιο προστασίας τους, αλλά διώκονται μέχρι θανάτου από τις Ναζιστικές συμμορίες που λυμαίνονται τους δρόμους κάθε πόλης της επικράτειας.

Η χορηγία της Αμερικανικής πρσβείας δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό που αφορά μόνο την Αθήνα, αλλά πρόκειται για κίνηση που συμπεριλαμβάνεται σε μια διεθνή προσπάθειας καπηλείας του LGBT κινήματος από εχθρούς της ελευθερίας. Εδώ και καιρό, η Αμερική, και οι πολυεθνικές της, έχουν ανάγει σε τέχνη τον σφετερισμό του LGBT κινήματος για ίδιο όφελος. Παράδειγμα είναι η πρόσφατη κατάργηση του νόμου που επέβαλλε στους Αμερικάνους ομοφυλόφιλους στρατιώτες να κρατούν μυστική την σεξουαλική τους ταυτότητα. Αυτή η απόφαση άρσης του ομοφοβικού καθεστώτος που επικρατούσε στον Αμερικανικό στρατό αποτέλεσε μια από τις βασικές προπαγανδιστικές μεθόδους εξωραϊσμού των πολέμων που διεξάγονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες εναντίον του Ιράκ και του Αφγανιστάν. Αποποινικοποιώντας την ομοφυλοφιλία στο στράτευμα, όπως και είναι το δίκαιο, ταυτόχρονα επιχειρείται και η κατασκευή ανθρωπιστικού προφίλ για λογαριασμός της Αμερικανικής ιμπεριαλιστικής μηχανής θανάτου. Οι φωτογραφίες των LGBT στρατιωτικών κατά την επιστροφή τους από τα μέτωπα των Αμερικανικών πολέμων, καθώς φιλούσαν τους συντρόφους τους, ήταν εξαιρετικά χρήσιμες ως προπαγάνδα προκειμένου να αποσοβηθεί το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που εκτελούσαν οι όψιμα απελευθερωμένοι ομοφυλόφιλοι μισθοφόροι. Έτσι, απλά και καθόλου ωραία, ο Αμερικανικός στρατός κέρδισε εύσημα ανθρωπιστικής οργάνωσης με το να οικειοποιηθεί τα αυτονόητα δικαιώματα της συγκεκριμένης μειονότητας. Οι απανταχού οργανώσεις ομοφυλόφιλης απελευθέρωσης δεν έδειξαν καθόλου να ενοχλούνται από την οξύμωρη συνύπαρξη της ατομικής τους ελευθερίας με τα αποτρόπαια εγκλήματα πολέμου που διαπράττουν εν ονόματι της αιμοσταγούς πατρίδας τους.

Αντίστοιχη περίπτωση ιδιοποίησης του απελευθεωρτικού αγώνα των ομοφυλόφιλων είναι και το πολυδιαφημισμένο pride του Tel Aviv. H χαρούμενη και πολύχρωμη παρέλαση αποτελεί αποπροσανατολιστικό επιχείρημα κάθε φορά που θίγεται το ζήτημα της εξόντωσης των Παλαιστινίων και της καταπάτησης θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων στην λωρίδα της Γάζας. Ο στρεψόδικος συμψηφισμός έχει μάλιστα διαφημιστεί και σε αφίσες του Ισραηλινού οργανισμού τουρισμού, όπου δηλώνεται ούτε λίγο, ούτε πολύ, πως το Ισραήλ είναι υπεράνω πάσας υποψίας περί της καταπάτησης των δικαιωμάτων μειονοτήτων, μιας και οι ομοφυλόφιλοι απολαμβάνουν κάθε σεβασμού και προστασίας από το εκεί κράτος ζόφου.

Πέρα απ’ όλα αυτά, το Αθηναϊκό Gay Pride έχει εξευτελιστεί πολιτικά μιας και πρόκειται για μια εμποροπανήγυρη που έχει χάσει κάθε αντικειμενικό κύρος και έρεισμα σε όσους ομοφυλόφιλους θυμούνται και τιμούν τις αυθεντικές του διεκδικήσεις – που δεν είναι άλλες από την ισονομία και την δικαιοσύνη εκ μέρους της κοινωνίας απέναντι τους. Αυτά τα δίκαια αιτήματα δεν μπορούν ποτέ να νοηθούν χωρίς αλληλεγγύη με αντίστοιχους κοινωνικούς αγώνες – όπως εκείνος της ειρήνης. Συμμαχώντας με ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, υιοθετώντας καπιταλιστικά μοντέλα προώθησης και αγνοώντας επιδεικτικά το ζοφερό κοινωνικό περιβάλλον που επικρατεί στην Ελλάδα αυτή την εποχή, το διασκεδαστικό και ακίνδυνο θέαμα που προσφέρουν στα κανάλια και τους περαστικούς οι Έλληνες ομοφυλόφιλοι δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα καρναβάλι. Μάλιστα, είναι ένα καρναβάλι πολύ λιγότερο δηκτικό από εκείνο της Πάτρας, μιας και ούτε για τα προσχήματα του κοινωνικού αγώνα δεν καίγεται κάποιος συμβολικός καρνάβαλος. Φαίνεται πως αποτροπή των δαιμόνων που διώκουν τους αγωνιστές της ελευθερίας δεν είναι τόσο σημαντική προτεραιότητα όσο είναι η συνθηκολόγηση μαζί τους.

*LGBT: Lesbian, Gay, Bisexual, Τransgender, ήτοι Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Διαφυλικοί.

**Πηγή: iefimerida.gr

***ΣΗΜ.: Αναδημοσιεύουμε το άρθρο του Παν. Χατζηστεφάνου που είναι γραμμένο από το 2013 λόγω της εξαιρετικής επικαιρότητας σήμερα.

2 Σχόλια

  1. “Ούτως ή άλλως, διαχρονικά, η Ελλάδα είναι μια βαθιά ομοφοβική και ρατσιστική χώρα.”

    Γιατί ρε φίλε, επειδή δεν συμφωνούμε μαζί σου είμαστε ρατσιστές και έχουμε φοβίες δηλ. είμαστε ψυχοπαθείς;
    Κατανοείς πόσο ρατσιστής είσαι εσύ και αυτοί που φιλοξενούν τα όσα γράφεις;

  2. Δικαιωματιστές, ΣΥΡΙΖΑ, ΕΕ και παγκοσμιοποίηση βαδίζουν χεράκι χεράκι για έναν… καλύτερο κόσμο.
    Τι είδους “πολιτικο-κοινωνικά” κινήματα αποτελούν οι διάφορες μειοψηφίες που αποκλειστικός σκοπός τους είναι να διεκδικούν τα “δικά τους” προσωπικά δικαιώματα;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας