Ο αδίστακτος Netanyahu βρήκε πολιτικό σωσίβιο… στην Hamas

548

Η κλιμάκωση της έντασης τον συντηρεί πολιτικά

Ο αδίστακτος πολιτικός Netanyahu – ο προσωρινός πρωθυπουργός του Ισραήλ – βρήκε πολιτικό σωσίβιο στην Hamas που οι ισραηλινοί την θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.
Μέχρι τώρα έχουν σκοτωθεί 144 άνθρωποι και τραυματιστεί περίπου 696 αν και οι πληροφορίες μιλούν για περισσότερους στην σύγκρουση Ισραήλ με την Hamas και όχι την Παλαιστινιακή Αρχή.
«Η τελευταία λέξη δεν ειπώθηκε και αυτή η επιχείρηση θα συνεχιστεί όσο χρειάζεται για την αποκατάσταση της ειρήνης και της ασφάλειας στο κράτος του Ισραήλ», δήλωσε ο προσωρινός πρωθυπουργός του Ισραήλ Netanya.
Η κυβέρνηση διαλύθηκε πριν από πέντε μήνες.
Μια νέα μεταβατική κυβέρνηση με τους ίδιους υπουργούς παραμένει σε ισχύ έως ότου υπάρξει οριστική κυβέρνηση.
Μια «κυβέρνηση αλλαγής», επίσης γνωστή ως κυβέρνηση κατά του Netanyahu, με επικεφαλής τον ηγέτη της Yamina Naftali Bennett και τον επικεφαλής του Yesh Atid τον Yair Lapid, αναμένεται να ορκιστεί μετά τις διακοπές του Shavuot στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, τερματίζοντας τη μακρά περίοδο της θητείας Netanyahu ήταν 12 χρόνια στην εξουσία.
Οι δραματικές εξελίξεις στην Γάζα και της βίας με τους εκατοντάδες νεκρούς επιτρέπει στον Netanyahu να παραμείνει στην εξουσία.
Αυτό συμβαίνει διότι στις 13 Μαίου το βράδυ, ο Bennett, ο οποίος ήταν το κλειδί για τη διαμόρφωση αυτής της κυβέρνησης κατά του Netanyahu υπαναχώρησε.
«Αφαιρώ την κυβέρνηση αλλαγής από την ημερήσια διάταξη», δήλωσε ο Bennett.

Ο Bennett είναι λίγος, δεν έχει το χάρισμα του ηγέτη 

Μια κυβέρνηση αλλαγής, δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στις μικτές πόλεις»
Οι μεικτές πόλεις είναι η συγκατοίκηση Εβραίων και μουσουλμάνων.
Οι πιθανοί εταίροι του συνασπισμού αλλαγής είναι όλα μικρότερα κόμματα με διαφορετικές ιδεολογίες ούτως ή άλλως θα ήταν ετερόκλητο κυβερνητικό σχήμα.
Το ζήτημα ήταν επίσης η πιθανή εξάρτηση της κυβέρνησης Lapid-Bennett από το ισραηλινο-αραβικό κόμμα, Ra’am.
Η βία που ξέσπασε ανέδειξε αυτές τις διαφορές, καθυστέρησε τις συνομιλίες συνασπισμού και εξασθένισε την επιχειρηματολογία του Bennett στους κόλπους της Δεξιάς.
«Ο Bennett δεν μπορούσε ποτέ να πάρει μια απόφαση, κάτι που τον έκανε να φαίνεται αδύναμος», δήλωσε πολιτικός αναλυτής στην Ιερουσαλήμ.
«Ένα από τα πιο γελοία επεισόδια της ισραηλινής πολιτικής είναι όταν ένας επίδοξος πρωθυπουργός με επτά έδρες δεν θα μπορούσε να αποφασίσει αν θα καταγγείλει τον Netanyahu για διαφθορά και ανικανότητα ή θα γίνει αναπληρωτής του Netanyahu».
Ο Bennett δεν είχε ποτέ το χάρισμα του ηγέτη αλλά μοιάζει σαν κάποιος που δεν είναι σίγουρος για τον εαυτό του – το λάθος άτομο για να βρεθεί το Ισραήλ σε πόλεμο με την Hamas.
Ο Netanyahu εάν το Ισραήλ πάει ξανά σε εκλογές θα μπορούσε να προβάλλει το επιχείρημα – δίλημμα «ποιος θέλετε να ασχοληθεί με τη Hamas και τους Ισραηλινούς – Άραβες;
Στις 12 Μαΐου, ο Lapid έκανε έκκληση να προχωρήσει με την κυβέρνηση αλλαγής παρά την κλιμάκωση.
Είπε «η Hamas δεν θα ελέγξει τη ζωή μας» και ότι «οι ταραχές σε διάφορες πόλεις δεν θα ελέγξουν τη ζωή μας».
Είπε στο ισραηλινό κοινό ότι «δεν τους φοβόμαστε».

Ο Netanyahu οφελείται από την νέα βία

Αλλά καθώς τα δύο τρίτα των Ισραηλινών απειλούνται από επιθέσεις με ρουκέτες και περισσότεροι άνθρωποι σκοτώνονται κυρίως άμαχοι, οι πολίτες φοβούνται πολύ.
Ο πρωθυπουργός Netanyahu φαίνεται δυνατός όταν υπάρχει κρίση και χάος, και επιβιώνει από αυτήν την τελευταία κλιμάκωση για να ενισχύσει τη φήμη του ως ισχυρός ηγέτη που είναι σκληρός απέναντι στην τρομοκρατία και ο μόνος ηγέτης που μπορεί να επιφέρει ένα ισχυρό πλήγμα στην Hamas και στην τρομοκρατική και Ισλαμική Τζιχάντ.
Ο Netanyahu σε μήνυμα του τόνισε «δεν μπορούν να φύγουν.
Θα τους βρούμε όπου και να πάνε»
Ο πρωθυπουργός Netanyahu δίνει στους Ισραηλινούς την ψευδαίσθηση ότι είναι υπεύθυνος και όλα είναι υπό έλεγχο, αν και όσοι θυμούνται ο Netanyahu είναι υπεύθυνος για την νέα κρίση και αιματοχυσία.
Ο Netanyahu θέλει να καταστρέψει την αναβαθμισμένη πολιτικά Hamas και να ενισχύσει την Παλαιστινιακή Αρχή.
Αλλά επιλέγοντας μια τέτοια πολιτική, θα επανέφερε τη λύση των δύο κρατών.
Από την άλλη πλευρά, θα μπορούσε να έχει αναγνωρίσει την κυριαρχία της Hamas στην Γάζα και να εργαστεί για να επιτύχει μια μακροπρόθεσμη εκεχειρία ή «hudna».
Αλλά για να το κάνει αυτό θα έπρεπε να αναγνωρίσει την Hamas ως νόμιμου συνομιλητή.
Επιπλέον, ο Netanyahu είναι υπεύθυνος εδώ και 12 χρόνια και η κατάσταση με τους Ισραηλινούς Άραβες έχει επιδεινωθεί.
«Μπορούμε να εξετάσουμε την ευθύνη του Netanyahu και του υποστηρικτή του του Υπουργού Εσωτερικής Ασφάλειας Amir Ohana… στην αντιμετώπιση των εντάσεων στην Ιερουσαλήμ γύρω από το Τζαμί κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού και στο Σεΐχ Τζαρά, θέματα που έχουν αποδειχθεί στο παρελθόν μεταξύ τα πιο εκρηκτικά ζητήματα στη δημόσια ζωή του Ισραήλ»
Αντί να χειριστούν με προσοχή και να διασφαλίσουν τη σταθερότητα, φαινόταν ότι σκοπός ήταν η κλιμάκωση»
Θα μπορούσε κανείς να προβλέψει με ευκολία ότι η κακή διαχείριση αυτών των γεγονότων στην Ιερουσαλήμ θα οδηγούσε σε επιδείνωση των εβραϊκών και αραβικών σχέσεων.
Ο μόνος κερδισμένος δεν είναι προφανώς η ειρήνη αλλά ο Netanyahu που επωφελήθηκε από αυτήν την κλιμάκωση.
Αν και ορισμένοι αναλυτές ισχυρίστηκαν ότι η κατάσταση ήταν αναπόφευκτη καθώς υπήρχαν εστίες πίεσης που ήταν έτοιμες να εκραγούν.

Ήταν αναπόφευκτη η κλιμάκωση, χείριστες πρακτικές ή ψυχρός πολιτικός υπολογισμός;

Ωστόσο το γεγονός ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι θέτουν αυτήν την ερώτηση είναι μια απόδειξη των χαμηλών επιπέδων εμπιστοσύνης στα κίνητρα του Netanyahu ως εθνικού ηγέτη»
Ωστόσο, όταν πέφτουν ρουκέτες και υπάρχει χάος στους δρόμους, οι Ισραηλινοί δεν το βλέπουν έτσι.
Αντίθετα, όσο περισσότερο υπάρχει ένταση ανασφάλεια, τόσο επικρατεί ο φόβος και οι πολίτες ζητούν εκδίκηση και εντάσεις μεταξύ Εβραίων και Αράβων, οι άνθρωποι σε περιόδους φόβου κινούνται στα άκρα.
Οι νέες συγκρούσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων θα οδηγήσουν τους Ισραηλινούς προς τα δεξιά, κάτι που θα ενισχύσει τη θέση του Netanyahu ως «κυρίαρχου ή τουλάχιστον μέχρι τώρα αναντικατάστατου ηγέτη της Ισραηλινής Δεξιάς».
Ενώ υπάρχει ακόμα η πιθανότητα ο Lapid να καταφέρει να σχηματίσει κυβέρνηση.
Αλλά τα πιο πιθανά σενάρια είναι ότι είτε ο Netanyahu με την υποστήριξη του Bennett θα μπορούσε να δημιουργήσουν έναν συνασπισμό και είτε το Ισραήλ θα οδηγηθεί σε εκλογές για 5η φορά, μια κίνηση που θα βυθίσει το Ισραήλ σε άλλους έξι μήνες πολιτικής αστάθειας και παράλυσης.
Είτε έτσι είτε αλλιώς, ο Netanyahu θα παραμείνει πρωθυπουργός, ένα σενάριο που δεν φαινόταν δυνατό πριν από μία εβδομάδα.
Μεταξύ ενός ωκεανού ηττημένων – της Hamas, των Ισραηλινών πολιτών, της Παλαιστινιακής Αρχής – ο Netanyahu θα είναι ο μεγάλος κερδισμένος και η ειρήνη ξανά ο χαμένος στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, στο Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά εδάφη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας