Ο αγώνας των εργαζομένων της Cosco επέβαλε τα Βαρέα και Ανθυγιεινά

1652
cosco

Με ανακοίνωσή της, η Ένωση Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ) αντικρούει τους ισχυρισμούς για δήθεν μέριμνα της κυβέρνησης για την ένταξη των λιμενεργατών στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ένταξη αυτή -που κρίνεται επισφαλής- υπήρξε συνέπεια των σκληρών αγώνων που έδωσαν πρόσφατα οι εργαζόμενοι στις προβλήτες της Cosco στον Πειραιά, και η κατοχύρωσή της αποτελεί υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων και της αγωνιστικής τους επαγρύπνησης.

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της ΕΝΕΔΕΠ:

Συνάδελφοι…

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ του μοναδικού Σωματείου που αγωνίζεται για τα δικαιώματα των εργαζομένων στο λιμάνι καλεί όλους τους συναδέλφους να μην δείξουν καμία εμπιστοσύνη στις κυβερνητικές εξαγγελίες για καλυτέρευση τη ζωής των εργαζομένων με αυξήσεις σε μισθούς και επαναφορά των ΣΣΕ, καμία εμπιστοσύνη στα κόμματα που ψευτοτσακώνονται ποιος θα είναι το καλύτερο γιουσουφάκι των αφεντικών, καμία εμπιστοσύνη στο παράνομο και νόθο εργοδοτικό Σωματείο που αναγάγει σε επιστήμη την ψευτιά, την πλαστογραφία και τη νοθεια, την κοροϊδία των εργαζομένων. Η κοροϊδία και ο εμπαιγμός των εργαζομένων δεν θα περάσει.

Σε δήλωσή του, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας κος Νεφελούδης, ανέφερε πως για την ένταξη μας στα ΒΑΕ έχει αντίθετη θέση και άποψη ο ΣΕΒ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχάνων) προμηνύοντας για την μη εφαρμογή στη πράξη της απόφασης για την ένταξή μας στο θεσμό των ΒΑΕ. Σε άλλη του δήλωση ανέφερε πως ήδη από το 2016 το Υπουργείο Εργασίας έχει στα χέρια του την γνωμοδότηση τη μεικτής επιτροπής του ΙΚΑ (ΕΦΚΑ) το οποίο από το 2016 γνωμοδοτούσε την ένταξή μας στα ΒΑΕ. Ομολογεί λοιπόν πως η κυβέρνηση δεν είχε σκοπό να προχωρήσει στην ένταξή μας στα ΒΑΕ και αναγκάστηκε από τις απεργίες μας.

Οι αγώνες μας έχουν αποτέλεσμα.. αυτό ήταν που έφερε την απόφαση για την ένταξη μας στα ΒΑΕ. Οι αγώνες μας ήταν που έφεραν τη cosco Dport στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η κλιμάκωση του αγώνα μας με νέες δυνάμεις είναι που θα φέρει τη νίκη.

Απομονώνουμε το σωματείο της νοθείας που λέει ότι δεν κάνει πολιτική. Κατ αρχάς το ποιος εκπροσωπεί τα συμφέροντα των εργαζομένων και ποιοι των εργοδοτών το ξέρουν όλοι. Είναι απορίας άξιο πως ο πρόεδρος του «Συνδικάτου» που στην απεργία της Πρωτομαγιάς το 2017 έμπαινε σαν το κλέφτη από την πίσω πόρτα για απεργοσπασία χέρι χέρι με την εργοδοσία και έλεγε στους απεργούς της περιφρούρησης πως δεν το νιάζουν να μπουν όλοι οι εργαζόμενοι στα ΒΑΕ γιατί ο ίδιος κολλάει ΒΑΕ πήγε χθες να δει ποια είναι η εξέλιξη σχετικά με την ένταξη μας. Επίσης να θυμίσουμε πως ο απεργοσπαστικός μηχανισμός που σήμερα λέγεται Συνεδεπ, έτρεχε στα λεωφορεία και στα κρουαζιερόπλοια και πληρώθηκε και έφαγε την πίτσα του από την εργοδοσία γιατί ως γνωστόν «Νηστικός απεργοσπάστης δεν κάνει απεργοσπασία».

Εμείς τους λέμε πίσω έχει αχλάδα την ουρά και θα δούμε ποιος είναι και τι είναι πολύ σύντομα. Όσο για το «απολιτίκ» τους προφίλ ας μην κοροϊδεύουν το κόσμο οι λατρευτές του ΧΙΤΛΕΡ και υπηρέτες της εργοδοσίας. Όσο για το «μότο» τους πως στοχεύουν σε πράξεις τι μας λένε στην ουσία; Μας λένε πως αγωνίζονται για να πάρουμε μια μεγάλη «κατοχύρωση». Ο εργάτης δεν χορταίνει με κατοχύρωση κύριοι της «αντιπροσωπευτικοτητας», ο κόσμος δε σταματά να βρέχεται και να κρυώνει στις άσχημες καιρικές συνθήκες με κατοχύρωση. Ο εργάτης βελτιώνει τους όρους εργασίας και αμοιβής μέσα από τον οργανωμένο αγώνα του και με καθημερινή δράση.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, κάθε τίμιο εργάτη που μπορεί να έχει τις διαφωνίες του αλλά ξέρει ποια είναι η πραγματικότητα να δυναμώσει το ΣΩΜΑΤΕΙΟ Μας την ΕΝΕΔΕΠ, όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε με νέους αγώνες που στο τέλος θα μας βγάλουν νικητές. Είναι προσωπική και συλλογική ευθύνη όλων μας να προστατέψουμε τις ζωές τις δικές μας και των οικογενειών μας. Σας καλούμε να γυρίσετε την πλάτη στα τσιράκια της εργοδοσίας που μόνο στόχο έχουν να μας διασπάσουν κάνοντας τη δουλειά της εργοδοσίας πιο εύκολη δηλαδή να διατηρηθεί η μάλλον να κατοχυρωθεί η εργασιακή ζούγκλα στο λιμάνι του Πειραιά.

Τις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΜΑΣ. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΨΕΙ ΚΑΝΕΙΣ. ΟΛΑ ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΑΣ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΛΥΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΑΓΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΑΣ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας