Ο αγώνας εναντίον της υφαρπαγής του Ελληνικού συνεχίζεται

1764
ελληνικού

Κοινή Επιτροπή Πολιτών για τη σωτηρία του Ελληνικού (αρχαιολόγων, αρχιτεκτόνων, αιρετών της αυτοδιοίκησης επιστηµόνων του περιβάλλοντος, πανεπιστηµιακών, καλλιτεχνών και εκπροσώπων των κινηµάτων για την πόλη και το περιβάλλον στην Αττική )

2

3

Άποψη των φαραωνικών σχεδίων που πρόκειται να οικοδοµηθούν

Το Ελληνικό είναι µια έκταση 6.200 στρ στην Αττική που αποτελείται από το πρώην αεροδρόµιο και την παραλία του Αγίου Κοσµά. Είναι ο µοναδικός σηµαντικού µεγέθους ελεύθερος δηµόσιος χώρος ο οποίος θα µπορούσε να συµβάλλει σηµαντικά στην ανάσχεση της οικιστικής και περιβαλλοντικής υποβάθµισης και στην αντιµετώπιση της κλιµατικής αλλαγής, ενισχύοντας ταυτόχρονα τις οικονοµικές δραστηριότητες µε διάχυση της κοινωνικής ωφέλειας στο σύνολο της Αττικής. Βρίσκεται στη διαδικασία υφαρπαγής/παραχώρησης στην εταιρεία Lamda Development στο πλαίσιο των µνηµονιακών δεσµεύσεων της χώρας. Ένα σηµαντικό κίνηµα αντίστασης στην εκποίηση του Ελληνικού έχει αναπτυχθεί, που έχει δηµοσιοποιήσει το θέµα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Σήµερα ο αγώνας βρίσκεται σε κρίσιµη φάση και πρέπει να συνεχιστούν οι δικαστικοί αγώνες που εντάσσονται στις κινηµατικές διαδικασίες. Καλούµε σε πανελλαδική και διεθνή συµπαράσταση µε τρόπους όπως η δηµοσιότητα και η οικονοµική ενίσχυση.

  • Στο Ελληνικό θα οικοδοµηθεί µια ιδιωτική πόλη στην οποία οι ελεύθεροι χώροι δηµόσιας χρήσης, οι χώροι και οι εγκαταστάσεις κοινής ωφέλειας δεν θα ανήκουν στο δήµο αλλά σε ειδικό φορέα ελεγχόµενο από την Εταιρεία

  • Η ιδιωτική πόλη περιλαµβάνει όλες τις δυνατές χρήσεις : κατοικία διαφόρων υψών, γραφεία, εκπαίδευση, λιανικό εµπόριο, malls, κτίρια αναψυχής και δραστηριοτήτων αθλητισµού και πολιτισµού, υγείας, ξενοδοχεία και λοιπές τουριστικές εγκαταστάσεις, µικτές χρήσεις, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας κ.λπ. Όλες αυτές οι χρήσεις θα λειτουργήσουν ανταγωνιστικά και θα πλήξουν δραµατικά τις ήδη συρρικνωµένες οικονοµικές δραστηριότητες της Αττικής.

  • Η νέα πόλη θα επιδεινώσει δραµατικά τους δείκτες της κλιµατικήςαλλαγής

  • Η δόµηση είναι έως 3.000.600 τµ τα οποία µπορούν να επαυξηθούν.

  • Τα ύψη των κτιρίων (22,5, 26, 50, 70 µ, 6 ουρανοξύστες 200 µ) πλήττουν βάναυσα την ήπια τοπιογραφία του παράκτιου µετώπου, σε µεγάλη έκταση αδόµητου σήµερα και

µε σηµαντικά µνηµεία της φύσης και του πολιτισµού.

  • Το διαφηµιζόµενο πάρκο έχει έκταση µόλις 668 στρ.

  • Το παράκτιο µέτωπο πολεοδοµείται για πρώτη φορά. Κτίζονται 190.000 τµ

µονοκατοικίες και πολυκατοικίες, πύργο κατοικιών, εµπορικό κέντρο, δύο ξενοδοχεία. Η ακτή δεν είναι προσβάσιµη από το κοινό.

  • Όλες οι υφιστάµενες σήµερα πράσινες εκτάσεις, δασικές και άλλες καταστρέφονται

  • Κατεδαφίζονται σηµαντικά νεώτερα µνηµεία

  • Υπάρχει σοβαρό πρόβληµα προστασίας των αρχαιοτήτων

 

Καταργείται η προστατευόµενη τοπιακή ενότητα του Λεκανοπεδίου. Αντίκειται επίσης στην Ευρωπαϊκή Σύµβαση της Φλωρεντίας για την προστασία του τοπίου.

ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΟΥΝ ΟΛΟΣΧΕΡΩΣ

άση και δασικές εκτάσεις

4

5

6

7

Αρχαιολογικοί χώροι

8

9

10

Δάσος και Αµερικανικό Κολλέγιο Θηλέων Αθηνών

11

Παραλία Αγίου Κοσµά

12

13

14

15

16

17

*Για οικονοµική ενίσχυση :

Εθνική Τράπεζα IBAN : GR5901101570000015794587780

Πορτάλιου Ελένη, «για το Ελληνικό»

Eurobank IBAN : GR7502606300000000103731729

Πορτάλιου Ελένη, «για το Ελληνικό»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας