Ούτε καν τα προσχήματα ΝΑΙ σε ΟΛΑ σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ από την Κυβέρνηση

1285
σύμμαχοι

Εμπλέκεται η χώρα στο πολεμικά σχέδια των «συμμάχων»!

Η πολιτική επιρροή της αμερικανικής διπλωματίας και του ΝΑΤΟ στην Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ξεπερνά κάθε προηγούμενο, ακόμη και την αμερικανόδουλη Κυβέρνηση Α. Παπάγου, ενώ οι ωμές παρεμβάσεις του αμερικανού πρέσβη της δεκαετίας του ’50 που εκτελούσε χρέη ανθυπάτου του Τζον Πιουριφόι, ωχριούν συγκρινόμενες με την πολυσχιδή πολιτική δράση του Τζέφρι Πάιατ, του πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικές, δυο πρόσφατες επισκέψεις, του αμερικανού αρχιστράτηγου και του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ , στην Αθήνα και οι επίσημες δηλώσεις τους, για να αξιολογήσουμε το βαθμό εξάρτησης και υποταγής τα χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά αμερικανό-νατοϊκά σχέδια.

Είναι νομίζω εντυπωσιακή η δήλωση που έκανε ο Αρχηγός των αμερικάνικων ενόπλων Δυνάμεων, σε συνομιλία του, με δημοσιογράφους , που τον συνόδευαν στην επίσκεψή του στην Αθήνα. «Θέλω να δω την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τις εξελίξεις, μέσω της ελληνικής οπτικής γωνίας” , είπε ο αμερικανός αρχιστράτηγος Τζόζεφ Ντάνφορντ, μετά από την συνάντηση που είχε με τον Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη στο γραφείο του στο ΥΠΕΘΑ. Και πρόσθεσε με έμφαση ότι «οι σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας είναι στο καλύτερο επίπεδο, των τελευταίων χρόνων».

Από την επίσκεψη του επικεφαλής των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Αθήνα και οι συνομιλίες που είχε με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ελληνικής Διοίκησης, στις περισσότερες μάλιστα, παρουσία και του αμερικανού πρέσβη, αλλά και του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής και στρατιωτικής αντιπροσωπείας στην Ελλάδα, επιγραμματικά προκύπτουν τα εξής:

Βρισκόμαστε ενόψει διπλωματικών και στρατιωτικών εξελίξεων σε Λιβύη, Συρία και Αν. Μεσόγειο, όπου οι αμερικανο- νατοϊκές στρατιωτικές δυνάμεις θα αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Αμερικανική απαίτηση, που έγινε δεκτή από την ελληνική πλευρά, είναι η επέκταση της αξιοποίησης ΟΛΩΝ των αεροναυτικών βάσεων που βρίσκονται επί ελληνικού εδάφους. Και η δυνατότητα να καλυφτούν επιχειρησιακές ανάγκες, που ενδεχομένως να προκύψουν, από τους περιορισμούς που βάζει η Άγκυρα, στην πλήρη αξιοποίηση των αμερικανικών βάσεων που φιλοξενούνται στην Τουρκία. Δεν αποκλείεται και η δημιουργία αεροπορικής βάσης στην Κάρπαθο, παρά τις σφοδρές αντιρρήσεις της Τουρκίας.

Είναι σαφές ότι οι διπλωματικές και στρατιωτικές σχέσεις, ΗΠΑ – ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΛΑΔΑΣ είναι αλληλοεξαρτώμενες και υπό την επιρροή των εξελίξεων, γεωπολιτικών και ενεργειακών στην ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου.

Μάλιστα, σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό Υπουργείου Άμυνας, αναφέρεται ότι, Ο Στρατηγός Ντάνφορντ «εξέφρασε το ενδιαφέρον (σ.σ. των ΗΠΑ) στην επέκταση της πρόσβασης στις βάσεις της Ελλάδας. Αυτή η πρόσβαση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την μετακίνηση στρατευμάτων και εξοπλισμού σε θέατρα επιχειρήσεων, της Β. Αφρικής και ΑΝ. Μεσογείου.» Και καταλήγοντας , ο αμερικανός αρχιστράτηγος επισημαίνει ότι: « Οι Έλληνες ανησυχούν για το τι κάνουν οι Ρώσοι στην Μαύρη Θάλασσα και στην Αν. Μεσόγειο. Κοιτάνε γύρω τους και οι ΗΠΑ είναι ακόμη ο καλύτερος διαθέσιμος σύμμαχος και συνεργάτης γι’ αυτούς».

Στο Σκοπιανό, που αποτελεί ένα ακανθώδες Βαλκανικό πρόβλημα, έχουμε μια εντονότατη κινητοποίηση από τον διεθνή παράγοντα (ΟΗΕ-ΗΠΑ-ΓΕΡΜΑΝΙΑ- Ε.Ε.-ΝΑΤΟ) ενόψει τού κρίσιμου δημοψηφίσματος στην π. Γ.Δ. Μακεδονίας, για την αποδοχή ή απόρριψη της συμφωνίας των Πρεσπων, που συνήφθη μεταξύ των δυο πρωθυπουργών Α.Τσίπρα και Ζ. Ζαεφ και αφορά, το όνομα της γειτονικής χώρας, που όπως προβλέπεται θα είναι «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Το κρίσιμο δημοψήφισμα στη γειτονική χώρα θα πραγματοποιηθεί στις 30 Σεπτεμβρίου και ήδη παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος, δηλαδή ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΝΑΙ στο Δημοψήφισμα.

Στο πλαίσιο αυτό, δηλαδή της στήριξης της Κυβέρνησης ΖΑΕΦ, πρόσφατα επισκέφθηκε τα Σκόπια ο Μάθιου Νίμιτς, αύριο Σάββατο θα βρεθεί στην πρωτεύουσα της πΓΔΜ η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, ενώ χθες έφτασε στην Αθήνα ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προερχόμενος από τα Σκόπια. Ο Γ. Γ. του ΝΑΤΟ ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για την υπό εξέλιξη ενταξιακή πορεία της πΓΔΜακεδονίας, η οποία ξεκίνησε μετά την πρόσκληση που της απηύθυνε το ΝΑΤΟ στις 12 Ιουλίου 2018, με την σύμφωνη γνώμη και της ελληνικής Κυβέρνησης. Οι ΗΠΑ, ο ΝΑΤΟ και η Γερμανία, επιδιώκουν την άμεση ένταξη των Σκοπίων στους ευρω- ατλαντικούς θεσμούς (ΝΑΤΟ-Ε.Ε.). Ο λόγος είναι, να περιοριστεί η πολιτική επιρροή της Ρωσίας στα Βαλκάνια. Επίσης, στις συζητήσεις του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ με τον Πρωθυπουργό, ήταν και τα αμιγώς Νατοϊκά θέματα, καθώς και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της νοτιανατολικής Μεσόγειου. Στο σχεδιασμό των πολεμικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ , οι ελληνικές στρατιωτικές βάσεις με πρώτη της Σούδας, θα έχουν κομβικό ρόλο. Η Κυβέρνηση συμφώνησε στην περεταίρω αναβάθμιση της συμφωνίας για την αξιοποίηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων των «ελληνικών» αεροναυτικών βάσεων από τα αμερικανο-νατοϊκά στρατεύματα. Αναμφίβολα βρισκόμαστε στην αφετηρία σημαντικών εξελίξεων, καθώς η Ελλάδα εμπλέκεται άμεσα στα πολεμικά σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας