Ούγγρος ΥΠΕΞ σε Πομπέο: Βαρεθήκαμε την δυτική υποκρισία για τη Ρωσία

1215
πομπέο

Ενώπιον του Αμερικανού υπ. Εξωτερικών, ο Ούγγρος ομόλογός του μίλησε για υποκρισία της Δύσης έναντι της Ρωσίας, από την οποία η Βουδαπέστη έχει «βαρεθεί και κουραστεί».

Για υποκρισία της Δύσης έναντι της Μόσχας, έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πίτερ Σιτζάρτο κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο στη Βουδαπέστη.

«Όσον αφορά τη Ρωσία, μίλησα στον υπουργό Εξωτερικών για αυτό το θέμα, υπάρχει μια τεράστια υποκρισία και πολιτική ορθότητα στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σιτζάρτο.

Υπενθύμισε πως ούτε η Ουγγαρία, ούτε οι ενεργειακές εταιρίες της Κεντρικής Ευρώπης, συμμετέχουν από κοινού με τη ρωσική Gazprom στο έργο Nord Stream 2.

Πρόσθεσε επίσης, στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, κεντρικός προσκεκλημένος ήταν ο Γάλλος πρόεδρος και όχι ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Ο Σιτζάρτο, επεσήμανε επίσης το γεγονός ότι «οι ηγέτες μεγάλων δυτικών εταιριών και όχι οι επικεφαλής των ενεργειακών εταιριών της Ουγγαρίας κάθονταν δίπλα στον (Ρώσο πρόεδρο) Πούτιν».

Επιπλέον, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, ζήτησε αξιολογηθεί ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών και της Ρωσίας, προκειμένου να διαπιστωθεί ότι η Βουδαπέστη δεν επικεντρώνει αποκλειστικά στην ανάπτυξη των σχέσεων με τη Μόσχα.

«Κοιτάξτε τα στοιχεία από τον εμπορικό κύκλο εργασιών μεταξύ των δυτικών χωρών και της Ρωσίας. Έχουμε, όπως λέγεται βαρεθεί και κουραστεί να μας παρουσιάζετε σαν μια χώρα που έχει στενούς δεσμούς με τη Ρωσία», υπογράμμισε ο Σιτζάρτο.

Στις νουθεσίες του Μάικ Πομπέο, ότι η Ουγγαρία δεν θα πρέπει να αφήνει τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντμίρ Πούτιν να παρεισφρέει μεταξύ φίλων στο ΝΑΤΟ, ο Σιτζάρτο διαβεβαίωσε ότι η συνεργασία με τη Μόσχα δεν εμποδίζει τη Βουδαπέστη να παραμείνει ένας αξιόπιστος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του, ο Πομπέο, υπογράμμισε την αυξανόμενη διεθνή επιρροή της Μόσχας και ισχυρίστηκε ότι η ρωσική πλευρά «δεν συμμερίζεται την επιθυμία για ελευθερία».

Ανακοίνωσε επίσης νέες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της παρουσίας των ΗΠΑ στην Κεντρική Ευρώπη. Εξέφρασε τη στήριξη της Ουάσιγκτον στη μάχη της Ουγγαρίας κατά της διαφθοράς αλλά και συνολικά στις τέσσερις χώρες του Βίζεγκραντ σε ζητήματα επιβολής του νόμου και του Τύπου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας