Ουρές των Καταλανών έξω από τα εκλογικά κέντρα, παρά την τρομοκρατία

2535
δημοψήφισμα

Στην Ισπανία είναι στραμμένα όλα τα βλέμματα σήμερα, εξαιτίας του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Η Μαδρίτη επιμένει ότι το δημοψήφισμα δεν θα γίνει, το έχει απαγορεύσει και το χαρακτηρίζει παράνομο και αντισυνταγματικό, αλλά οι Καταλανοί είναι αποφασισμένοι να ψηφίσουν και υπάρχει φόβος για αναταραχές.
Από τα ξημερώματα της Κυριακής οι πολίτες άρχισαν να σχηματίζουν ουρές μπροστά από τα εκλογικά κέντρα, αψηφώντας την απαγόρευση. «Ξύπνησα νωρίς γιατί η επαρχία μου με χρειάζεται», δήλωσε στο Reuters η Εουλαλία Εσπινάλ Τάρο. Η 65χρονη συνταξιούχος στάθηκε στην ουρά, μαζί με περίπου άλλα 100 άτομα, έξω από εκλογικό κέντρο σε σχολείο στη Βαρκελώνη, στις 5 το πρωί της Κυριακής. «Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί, αλλά πρέπει να είμαστε εδώ», συμπλήρωσε.
Οι κάλπες για το δημοψήφισμα είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν στις 09:00 (τοπική ώρα, 10:00 ώρα Ελλάδας) και να κλείσουν στις 20:00 (τοπική ώρα, 21:00 ώρα Ελλάδας). Ψηφοφόροι φράζουν τις πόρτες των εκλογικών κέντρων, για να μην επιτρέψουν στην αστυνομία να εμποδίσει τη διαδικασία.




Κάλπες και ψηφοδέλτια έχουν αρχίσει να τοποθετούνται σε κάποια από τα εκλογικά κέντρα, όπως μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.


«Τυπώστε σπίτι σας τα ψηφοδέλτια»
Σε μία προσπάθεια να προχωρήσει κανονικά το δημοψήφισμα, η κυβέρνηση της Καταλονίας ανακοίνωσε ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να πάνε σε όποιο εκλογικό κέντρο βρουν ανοιχτό, για να ψηφίσουν, αν έχει κλείσει εκείνο στο οποίο είναι εγγεγραμμένοι.
Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της περιφερειακής κυβέρνησης, Τζόρντι Τουρούλ, δήλωσε ότι θα θεωρηθούν έγκυρα τα ψηφοδέλτια που θα τυπώσουν στο σπίτι τους οι πολίτες. «Μπορούμε να πραγματοποιήσουμε ένα δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τηρώντας τις εγγυήσεις για τις οποίες έχουμε δεσμευθεί», τόνισε ο Τουρούλ συμπλήρωσε.
Το τελευταίο δεκαήμερο η ένταση κορυφώθηκε με συλλήψεις, κατασχέσεις και «μπλοκάρισμα» ιστοσελίδων που παρείχαν πληροφορίες για το πού μπορούν να ψηφίσουν οι πολίτες. Από το βράδυ της Παρασκευής, πολλές οικογένειες κατέλαβαν σχολεία τα οποία θα λειτουργούσαν ως εκλογικά κέντρα. Αγρότες παρέταξαν τα τρακτέρ τους, για να προστατέψουν αυτούς τους χώρους σε 30 καταλανικές πόλεις. Το Σάββατο όμως, η αστυνομία ανακοίνωσε ότι έχει μπλοκάρει πολλούς τέτοιους χώρους. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την νομαρχία, 160 εκλογικά κέντρα έχουν καταληφθεί από τους αυτονομιστές, όμως 1.300 έχουν κλείσει.

Πηγή από την καταλανική κυβέρνηση δήλωσε ότι οι αυτονομιστές διαθέτουν διπλές κάλπες. Έχουν προβλέψει να διεξαχθεί το δημοψήφισμα σε κάθε είδους μέρη, με λιγότερο ή περισσότερο εύκολη πρόσβαση: σχολεία, κέντρα υγείας, μουσεία, μοναστήρια, κέντρα για ηλικιωμένους.
Η αστυνομία της Καταλονίας πάντως πρόκειται να μεταβεί το αργότερο ως τις 07:00 (ώρα Ελλάδας) στα εκλογικά κέντρα για να ζητήσει από τους καταληψίες να τα εγκαταλείψουν και για να αποκλείσει την είσοδο σε αυτά.
Ταυτόχρονα όμως υπάρχει φόβος επεισοδίων, καθώς η αστυνομία ανησυχεί ότι μπορεί να μεταβούν στην Καταλονία ομάδες της άκρας αριστεράς ή της άκρας δεξιάς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναταραχές. Η Μαδρίτη έχει στείλει στην περιοχή επιπλέον 10.000 αστυνομικούς και εθνοφρουρούς.
Σε συνέντευξή του στο AFP ο πρόεδρος της Καταλονίας, ο Κάρλες Πουτζεμόντ, δήλωσε ότι νιώθει πως φέρει «μια μεγάλη ευθύνη».
«Είναι μια πολύ σοβαρή στιγμή», τόνισε, επιβεβαιώνοντας ότι σε περίπτωση νίκης του «ναι» θα ληφθούν «πολιτικές αποφάσεις» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, έπειτα από μια «μεταβατική» φάση στη διάρκεια της οποίας θα γίνουν διαπραγματεύσεις για την απόσχιση της επαρχίας από την Ισπανία.
«Πραξικόπημα το δημοψήφισμα»
Το βράδυ της Παρασκευής, ο Ισπανός πρέσβης στη Βρετανία, Κάρλος Μπασταρέτσε, χαρακτήρισε το δημοψήφισμα ως «χαμηλού κόστους πραξικόπημα από την κυβέρνηση της Καταλονίας».
Μάλιστα, ο ίδιος προειδοποίησε την καταλανική κυβέρνηση ότι αυτή της η πρωτοβουλία θα έχει σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για τη σταθερότητα στην Ισπανία, αλλά και σε ολόκληρη την Ισπανία.
«Αν (σ.σ.: η κυβέρνηση της Καταλονίας) πετύχει τον στόχο της, αυτό θα είναι μια τραγωδία για την Ευρώπη, αρχής γενομένης από τη Βρετανία, γιατί πολύ απλά θα σημαίνει ότι μια επαρχία μπορεί να παραβεί τους νόμους», είπε ο Ισπανός πρέσβης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας