Ουγγαρία: Τρίτη νύχτα διαδηλώσεων κατά του Όρμπαν

1606
διαδηλώσεων

Το κέντρο της Βουδαπέστης μετατράπηκε την Παρασκευή, για τρίτη συνεχόμενη νύχτα, σε θέατρο διαδηλώσεων με σφοδρότητα χωρίς προηγούμενο εναντίον του πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, έπειτα από την υιοθέτηση, την Τετάρτη, ενός πακέτου μέτρων για τις εργασιακές σχέσεις στην Ουγγαρία, το οποίο έβαλε φωτιά στο κοινωνικό μπαρούτι.

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι, στην πλειονότητά τους εικοσάρηδες και τριαντάρηδες, συγκεντρώθηκαν μπροστά στο κοινοβούλιο, αψήφησαν άλλη μια φορά τις δυνάμεις επιβολής της τάξης και πολλοί από αυτούς πέταξαν μπουκάλια και άλλα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι αντέδρασαν κάνοντας εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, σύμφωνα με μαρτυρίες δημοσιογράφων του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οργανωμένη άτυπα, μέσω των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, όπως και τις προηγούμενες νύχτες, η διαδήλωση κινητοποίησε υποστηρικτές από όλο, σχεδόν, το πολιτικό φάσμα της Ουγγαρίας.

Πολίτες με διαφορετικές, μεταξύ τους, πολιτικές πεποιθήσεις, ύψωσαν μαζί τις φωνές τους την Τετάρτη, για να απαιτήσουν να αποσυρθεί ο νέος νόμος. Αυτός προβλέπει ότι οι εργοδότες θα μπορούν να απαιτούν από τους υπαλλήλους τους να εργάζονται υπερωριακά για 400 ώρες το χρόνο —ήτοι δύο μήνες επιπλέον— και να τους αποζημιώνουν για τη δουλειά τους εντός τριών ετών.

Ο εθνικιστής δεξιός πρωθυπουργός, Όρμπαν, παρουσίασε το πακέτο μέτρων ως ένα μέσο που θα επιτρέψει στους εργαζομένους να αυξήσουν τα εισοδήματά τους, ενώ ταυτόχρονα θα καλύψει τη ζήτηση για εργατικά χέρια, κυρίως στην αυτοκινητοβιομηχανία, όμως η αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι η κυβέρνησή του δίνει το «δικαίωμα» στους εργοδότες να μετατρέψουν τους υπαλλήλους τους σε «σκλάβους».

Η υιοθέτηση του αμφιλεγόμενου κειμένου για τις εργασιακές σχέσεις, που συμπεριέλαβε εξάλλου άλλο ένα αμφισβητούμενο μέτρο, τη δημιουργία διοικητικών δικαστηρίων αρμόδιων για πολύ ευαίσθητες υποθέσεις, όπως οι διαγωνισμοί για τις δημόσιες συμβάσεις ή οι διενέξεις για τα εκλογικά αποτελέσματα, πυροδοτεί από την Τετάρτη αναταραχή χωρίς προηγούμενο στην Ουγγαρία μετά την επάνοδο του Όρμπαν στην εξουσία το 2010.

Πέραν της απαίτησής τους να καταργηθούν τα νέα μέτρα, οι διαδηλωτές εκφράζουν επίσης την οργή τους εναντίον του Όρμπαν προσωπικά, απαιτώντας «να φύγει».
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 51 πρόσωπα προσήχθησαν, ενώ 14 αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά τα δύο προηγούμενα βράδια.

Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος, ιδίως η ταμπλόιντ εφημερίδα Ripost, αντιμετωπίζει τις διαδηλώσεις κάνοντας λόγο για «συγκεντρώσεις βανδάλων πληρωμένων από τον Σόρος» — τον ουγγρικής καταγωγής αμερικανό δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος, μαύρο πρόβατο για τον Όρμπαν, ο οποίος μεταξύ άλλων τον κατηγορεί ότι αποπειράται να διευκολύνει «τη μετανάστευση» προς την Ευρώπη.

Μια μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας αναμένεται να γίνει την Κυριακή στη Βουδαπέστη, και σε αυτήν έχουν καλέσει όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συνδικάτα. Αναμένεται να πάρουν μέρος στη διαδήλωση δεκάδες χιλιάδες πολίτες, σύμφωνα με τους οργανωτές της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας