Ορκίστηκε ο Ερντογάν με μια ανατολίτικη – δεσποτική τελετή

1389
ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποσχέθηκε σήμερα ότι θα οικοδομήσει μια “ισχυρή” χώρα, με μια πανίσχυρη αμυντική βιομηχανία και μια αναπτυσσόμενη οικονομία, μετά την ορκωμοσία του, για μια νέα πενταετή θητεία με διευρυμένες εξουσίες.

Ο Ερντογάν ορκίστηκε ενώπιον του κοινοβουλίου και στη συνέχει εκφώνησε ομιλία ενώπιον πολλών ξένων ηγετών που είχαν συγκεντρωθεί στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα.

“Εμείς, ως Τουρκία και ως τουρκικός λαός, κάνουμε σήμερα μια νέα αρχή”, είπε στους ηγέτες και στους χιλιάδες προσκεκλημένους του. “Αφήνουμε πίσω μας το σύστημα που στο παρελθόν κόστισε στη χώρα μας ακριβό τίμημα, λόγω του πολιτικού, κοινωνικού και οικονομικού χάους”, συνέχισε.

Ο 64χρονος πρόεδρος υποστηρίζει ότι το νέο, προεδρικό σύστημα είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας και την ασφάλεια της χώρας του, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 αλλά και τις συγκρούσεις στα νότια σύνορά της, στη Συρία και το Ιράκ. “Ξεκινούμε αυτόν τον δρόμο χρησιμοποιώντας αυτήν την ευκαιρία όσο καλύτερα μπορούμε, για ένα ισχυρό κοινοβούλιο, μια ισχυρή κυβέρνηση και μια ισχυρή Τουρκία”, τόνισε.

“Θα ενισχύσουμε την αμυντική βιομηχανία μας και την ασφάλεια των συνόρων. Θα κάνουμε πολύ μεγάλες επενδύσεις σε όλες τις περιοχές (…) για να γίνουμε μια από τις 10 μεγαλύτερες οικονομίες”, συνέχισε.

Με το νέο σύστημα καταργείται η θέση του πρωθυπουργού και ο πρόεδρος θα μπορεί να διορίζει ο ίδιος τους υπουργούς και να απομακρύνει τους δημοσίους υπαλλήλους, χωρίς να απαιτείται η έγκριση του κοινοβουλίου. Απόψε το βράδυ, μετά την ολοκλήρωση των εορταστικών εκδηλώσεων, ο Ερντογάν αναμένεται να ανακοινώσει τα ονόματα των 16 υπουργών του.

“Θα προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη του λαού μας, έχοντας την επίγνωση ότι είμαι ο πρόεδρος όχι μόνον εκείνων που με ψήφισαν αλλά και των 81 εκατομμυρίων” Τούρκων, είπε, έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του, Εμινέ. Δεσμεύτηκε επίσης ότι θα διασφαλίσει τις ελευθερίες όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως καταγωγής, θρησκείας ή περιοχής από την οποία προέρχονται. “Αφήνουμε πίσω μας την εποχή που οι άνθρωποι σ’ αυτήν τη χώρα αποξενώνονταν, περιθωριοποιούνταν, διώκονταν για οποιοδήποτε λόγο”, είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ερντογάν βρίσκεται στην εξουσία επί 15 χρόνια, αρχικά ως πρωθυπουργός και από το 2014 ως πρόεδρος. “Είμαι στην πολιτική για πάνω από 40 χρόνια. Ήρθαμε για να γίνουμε υπηρέτες του λαού, όχι αφέντες του”, είπε.

Πριν κατευθυνθεί στο προεδρικό μέγαρο των 1.150 δωματίων ο Ερντογάν επισκέφθηκε το μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας.

Στην τελετή παρέστηκαν πολλοί ηγέτες, όπως ο πρόεδρος της ΒενεζουέλαςΝικολάς Μαδούρο, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν να ματαιωθεί η τελετή λόγω του σιδηροδρομικού δυστυχήματος που σημειώθηκε την Κυριακή και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 24 άνθρωπιο και να τραυματιστούν άλλοι 318. Ο Ερντογάν είπε στους προσκεκλημένους του ότι ακυρώθηκαν ένα σόου με λέιζερ και χορευτικά.

Ο νέος πρόεδρος της Τουρκίας χαιρετά τους βουλευτές --Φωτογραφία: AP Photo/Lefteris PitarakisΟ νέος πρόεδρος της Τουρκίας χαιρετά τους βουλευτές –Φωτογραφία: AP Photo/Lefteris Pitarakis

Σε ομιλία που εκφώνησε έξω από το προεδρικό μέγαρο στην Αγκυρα, μετά την ορκωμοσία του στη Βουλή, ο Ερντογάν είπε πως «η Τουρκία ξεκίνησε την πορεία της προς μια ισχυρότερη κυβέρνηση και χώρα», υποσχόμενος την επίτευξη προόδου σε κάθε τομέα, από τα ανθρώπινα δικαιώματα έως τις επενδύσεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, που αναμένεται να ανακοινώσει προσεχώς, θα διεξαχθεί την Παρασκευή.

Σε ομιλία του έξω από το προεδρικό, ο Ερντογάν υποσχέθηκε πρόοδο παντού: Από ανθρώπινα δικαιώματα ως τις επενδύσειςΣε ομιλία του έξω από το προεδρικό, ο Ερντογάν υποσχέθηκε πρόοδο παντού: Από ανθρώπινα δικαιώματα ως τις επενδύσεις

Ο Ερντογάν χαιρετά τους οπαδούς του, πηγαίνοντας να ορκιστεί -Φωτογραφία: AP Photo/Lefteris PitarakisΟ Ερντογάν χαιρετά τους οπαδούς του, πηγαίνοντας να ορκιστεί -Φωτογραφία: AP Photo/Lefteris Pitarakis

Ο Ερντογάν έφτασε μεγαλοπρεπώς στο κοινοβούλιο ενώ Τούρκοι πολίτες έραιναν με λουλούδια την αυτοκινητοπομπή του.

Εραιναν με λουλούδια τη λιμουζίνα του Ερντογάν υποστηρικτές του --Φωτογραφία: AP Photo/Lefteris PitarakisΕραιναν με λουλούδια τη λιμουζίνα του Ερντογάν υποστηρικτές του –Φωτογραφία: AP Photo/Lefteris Pitarakis

Kατά την άφιξή του στο τουρκικό κοινοβούλιο, τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο συνόδευε η σύζυγός του Εμινέ, υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα οι βουλευτές της συμμαχίας του όπου επικρατεί το κόμμα του, το AKP.

Ερντογάν και Εμινέ χαιρετούν τον κόσμο --Φωτογραφία: Presidency Press Service via AP, PoolΕρντογάν και Εμινέ χαιρετούν τον κόσμο –Φωτογραφία: Presidency Press Service via AP, Pool

«Ως πρόεδρος της χώρας, ορκίζομαι στην τιμή και την ακεραιότητά μου, ενώπιον του μεγάλου τουρκικού έθνους και της ιστορίας, να εργαστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να προστατεύσω και να εξυμνήσω τη δόξα και την τιμή της Δημοκρατίας της Τουρκίας και να εκπληρώσω τα καθήκοντα που αναλαμβάνω με αμεροληψία» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της τελετής ορκωμοσίας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση στην Άγκυρα, η οποία μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση από τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.

«Ορκίζομαι να προστατεύσω και να εξυμνήσω τη δόξα και την τιμή της Δημοκρατίας της Τουρκίας και να εκπληρώσω τα καθήκοντα που αναλαμβάνω με αμεροληψία» -Φωτογραφία: AP Photo/Lefteris Pitarakis«Ορκίζομαι να προστατεύσω και να εξυμνήσω τη δόξα και την τιμή της Δημοκρατίας της Τουρκίας και να εκπληρώσω τα καθήκοντα που αναλαμβάνω με αμεροληψία» -Φωτογραφία: AP Photo/Lefteris PitarakisΟ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκτά υπερεξουσίες --Φωτογραφία: AP Photo/Lefteris PitarakisΟ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκτά υπερεξουσίες –Φωτογραφία: AP Photo/Lefteris Pitarakis

Δείτε το βίντεο της ορκωμοσίας Ερντογάν

Μετά την ορκωμοσία, ο Ερντογάν επισκέφθηκε το Ανίτκαμπιρ, το μαυσωλείο του ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ.

Ο Ερντογάν στο μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ --Φωτογραφία: Presidency Press Service via AP, PoolΟ Ερντογάν στο μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ –Φωτογραφία: Presidency Press Service via AP, PoolΟ Ερντογάν απέθεσε στεφάνι στο μαυσωλείο του ιδρυτή της Τουρκίας Μουτσαφά Κεμάλ --Φωτογραφία: Presidency Press Service via AP, PoolΟ Ερντογάν απέθεσε στεφάνι στο μαυσωλείο του ιδρυτή της Τουρκίας Μουτσαφά Κεμάλ –Φωτογραφία: Presidency Press Service via AP, PoolΟ Τούρκος πρόεδρος έξω από το μαυσωλείο του Μουτσαφά Κεμάλ «Ατατούρκ» --Φωτογραφία: Presidency Press Service via AP, PoolΟ Τούρκος πρόεδρος έξω από το μαυσωλείο του Μουτσαφά Κεμάλ «Ατατούρκ» –Φωτογραφία: Presidency Press Service via AP, PoolΓεμάτο λουλούδια η προεδρική λιμουζίνα Ερντογάν --Φωτογραφία: Presidency Press Service via AP, PoolΓεμάτο λουλούδια η προεδρική λιμουζίνα Ερντογάν –Φωτογραφία: Presidency Press Service via AP, Pool

Το πορτρέτο του Κεμάλ δεσπόζει τις πανηγυρικές τελετές --Φωτογραφία: Presidency Press Service via AP, PoolΤο πορτρέτο του Κεμάλ δεσπόζει τις πανηγυρικές τελετές –Φωτογραφία: Presidency Press Service via AP, PoolΝεαρές Τουρκάλες με παραδοσιακές φορεσιές έξω από το «παλάτι» του Ερντογάν --Φωτογραφία: Presidency Press Service via AP, PoolΝεαρές Τουρκάλες με παραδοσιακές φορεσιές έξω από το «παλάτι» του Ερντογάν –Φωτογραφία: Presidency Press Service via AP, Pool

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ --Φωτογραφία: Presidency Press Service via AP, PoolΟ πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ –Φωτογραφία: Presidency Press Service via AP, Pool

Παρόντες Ντόρα, Αβραμόπουλος και ο Ελληνας πρέσβης

Την ελληνική κυβέρνηση – καθώς ο Αλέξης Τσίπρας απουσίασε -εκπροσώπησε ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα ενώ παρόντες ήταν η βουλευτής της ΝΔ και πρώην ΥΠΕΞ, Ντόρα Μπακογιάννη καθώς και ο επίτροπος της ΕΕ Δημήτρης Αβραμόπουλος προσκεκλημένος τόσο από τον Ερντογάν προσωπικά, όσο και από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρτ Σρέντερ την τελετή ορκωμοσίας του Ερντογάν -Φωτογραφία: Presidency Press Service via AP, PoolΟ πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρτ Σρέντερ την τελετή ορκωμοσίας του Ερντογάν -Φωτογραφία: Presidency Press Service via AP, Pool

Μετά την ορκωμοσία του, ο Ερντογάν θα επισκεφθεί την Τρίτη το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και την Τετάρτη και την Πέμπτη τις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας