Οριακή νίκη Νετανιάχου. Συγχαρητήρια από Τραμπ, Κουρτς, Σαλβίνι και… Αναστασιάδη

787
νετανιάχου

Οι Ισραηλινοί «επέλεξαν μία δεξιά, ξενοφοβική και αντιπαλαιστινιακή Βουλή για να τους αντιπροσωπεύει», σχολίασε η αξιωματούχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, Χανάν Ασράουι, αναφερόμενη στις εκλογές που για πέμπτη συνεχόμενη φορά κέρδισε ο Μπένιαμιν Νετανιάχου. 

Το Λικούντ, το κόμμα του Νετανιάχου, κερδίζει 35 έδρες στο ισραηλινό κοινοβούλιο, την Κνεσέτ, όσες και το κόμμα Γαλάζιο-Λευκό του Μπένι Γκαντζ. Όμως, ο Νετανιάχου φαίνεται ότι εξασφαλίζει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, με 65 έδρες, χάρη στη συνεργασία με μικρότερα ακροδεξιά συντηρητικά και θρησκευτικά κόμματα.

Τα συγχαρητήριά του στον Νετανιάχου για την εκλογική του νίκη απέστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, χαρακτηρίζοντάς τον «φανταστικό σύμμαχο» και «φίλο».

Ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες στον κόσμο που συνεχάρη τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κουρτς κυβερνάει σε συνεργασία με το ακροδεξιό FPO, το οποίο έχουν ιδρύσει νοσταλγοί του ναζισμού.

Συγχαρητήρια έστειλε και ο ακροδεξιός αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης Ματέο Σαλβίνι, προκαλώντας αντιδράσεις στην Ιταλία, για την επιλογή του να σχολιάσει πριν από τον επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Τζουζέπε Κόντε ή τον υπουργό Εξωτερικών.

Τα συγχαρητήριά του στο Νετανιάχου δεν παρέλειψε και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.  Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Κύπριος Πρόεδρος αναφέρει: «Καθώς το εκλογικό αποτέλεσμα ανοίγει το δρόμο για την πέμπτη σας θητεία στο πρωθυπουργικό αξίωμα, θα ήθελα να εκφράσω την ισχυρή δέσμευσή μου να συνεχίσω να συνεργάζομαι μαζί σας προς όφελος των χωρών μας και της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας».

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας