Ορίστηκε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ το πρώην "γεράκι" της CIA

1497
πομπέο

Ο Μάικ Πομπέο, ο πρώην επικεφαλής της CIA, αναλαμβάνει καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, ακριβώς τη στιγμή που θα πρέπει να χειριστεί δύο καυτά ζητήματα: το μέλλον της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και το ζήτημα της Βόρειας Κορέας, με τον ηγέτη της οποίας συναντήθηκε πρόσφατα.
Ο Πομπέο, που θεωρείται “γεράκι” και επιλέχθηκε προσωπικά από τον Ντόναλντ Τραμπ για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, θα αναχωρήσει εντός των επόμενων ωρών για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να μετάσχει στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Αναμένεται ότι θα μεταφέρει το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου που εδώ και δύο χρόνια –ήδη από την προεκλογική εκστρατεία του– ζητά ακατάπαυστα από τα άλλα μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες τους ώστε να περιοριστεί η συμμετοχή των ΗΠΑ.
Ο 54χρονος Πομπέο, που από τον Ιανουάριο του 2017 ήταν επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών, έλαβε 57 ψήφους υπέρ και 42 κατά στην ψηφοφορία που διενεργήθηκε στη Γερουσία, μετά από μια χαοτική κοινοβουλευτική διαδικασία.

Ο πρώην στρατιωτικός και πρώην βουλευτής από το Κάνσας, ως διευθυντής της CIA, με τις πλούσιες και παραστατικές καθημερινές ενημερώσεις του, έγινε ένας από τους πιο έμπιστους ανθρώπους του Τραμπ, ο οποίος μισεί να διαβάζει μακροσκελείς αναφορές. Στα μέσα Μαρτίου ο πρόεδρος τον επέλεξε ως αντικαταστάτη του μετριοπαθούς Ρεξ Τίλερσον, οι διαφωνίες του οποίου με τον Λευκό Οίκο είχαν γίνει διαβόητες. “Έχουμε τον ίδιο τρόπο σκέψης” είχε εξηγήσει τότε ο Τραμπ, δικαιολογώντας την επιλογή του. Άλλωστε, ήταν άγνωστο μέχρι πρότινος αν ο Πομπέο διέθετε κάποιου είδους διπλωματικό ταλέντο.
Αφότου ανέλαβε επικεφαλής της CIA, στα τέλη Ιανουαρίου 2017, ο Πομπέο υιοθέτησε σκληρούς, μερικές φορές ακόμη και φιλοπόλεμους τόνους απέναντι στην Τεχεράνη και την Πιονγκγιάνγκ. Τα δύο κρίσιμα ζητήματα με τα οποία θα έρθει αμέσως αντιμέτωπος και για τα οποία έχει ήδη αρχίσει να χαμηλώνει τους τόνους: στα μέσα Απριλίου διαβεβαίωσε τους Αμερικανούς γερουσιαστές ότι δεν είναι ούτε “γεράκι” ούτε “πολεμοκάπηλος”, όπως συχνά τον παρουσιάζει ο Τύπος.
Διαβεβαίωσε επίσης ότι η διπλωματία δεν θα έχει πει την τελευταία της λέξη, ακόμη και αν, στις 12 Μαΐου, ο πρόεδρος Τραμπ αποσυρθεί από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, με την οποία και ο ίδιος ο Πομπέο μέχρι πρόσφατα διαφωνούσε κατηγορηματικά.
“Δεν υποστήριξα ποτέ την αλλαγή καθεστώτος” στη Βόρεια Κορέα, δήλωσε επίσης, βεβαιώνοντας ότι είναι προετοιμασμένος για την ιστορική σύνοδο κορυφής μεταξύ του Τραμπ και του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν που, θεωρητικά, πρόκειται να γίνει μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Η δήλωση αυτή έγινε πριν αποκαλυφθεί ότι είχε επισκεφθεί μυστικά την Πιονγκγιάνγκ για να συναντηθεί με τον Κιμ, με τον οποίο ανέπτυξε “μια καλή σχέση”, σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Αυτή η “επικίνδυνη αποστολή” πάντως δεν διευκόλυνε την επικύρωση του διορισμού του από τη Γερουσία. Μολονότι οι Ρεπουμπλικανοί τον στήριξαν, πολλοί Δημοκρατικοί, οι οποίοι είχαν εγκρίνει τον διορισμό του στη CIA αυτή τη φορά του έκλεισαν τον δρόμο για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. “Ο κύριος Πομπέο είναι πολύ πιο πολεμοχαρής απ’ ότι πιστεύω ότι θα έπρεπε να είναι ο επικεφαλής της διπλωματίας”, συνόψισε στις αρχές της εβδομάδας ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ. “Δεν με έπεισε ότι θα μπορούσε να συγκρατήσει έναν απρόβλεπτο πρόεδρο”, πρόσθεσε.
Άλλοι τον επέκριναν για δηλώσεις που έχει κάνει στο παρελθόν για τους μουσουλμάνους και τους ομοφυλόφιλους, αναγκάζοντας τον να δηλώσει ότι “σέβεται” αυτούς τους ανθρώπους – χωρίς πάντως να ανακαλέσει όσα είχε πει.
Ο Πομπέο γεννήθηκε στην Καλιφόρνια, σπούδασε στη φημισμένη στρατιωτική σχολή του Γουέστ Πόιντ και κατόπιν στη νομική σχολή του Χάρβαρντ. Εξελέγη βουλευτής στο Κάνσας και η πολιτική καριέρα του εκτοξεύτηκε χάρη στον αγώνα που έδωσαν οι Ρεπουμπλικανοίο εναντίον της Χίλαρι Κλίντον στο πλαίσιο της έρευνας για την επίθεση στη Βεγγάζη της Λιβύης, το 2012, όπου σκοτώθηκε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χώρα αυτή. Φέρεται ότι είναι πολιτικός με υψηλές φιλοδοξίες και έχει αποφύγει μέχρι τώρα να επικρίνει ανοιχτά τον Τραμπ, μολονότι ο τελευταίος συχνά εξέφραζε αμφιβολίες για τα συμπεράσματα στα οποία είχαν καταλήξει οι υπηρεσίες πληροφοριών σχετικά με την παρέμβαση της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Πρόσφατα δήλωσε επίσης ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εκδηλωθεί μια νέα επίθεση Ρώσων χάκερ στις ΗΠΑ, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Νοεμβρίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας