Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος: Ανακοίνωση για υποχρεωτικό εμβολιασμό

569
Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος:

Τις τελευταίες μέρες πυκνώνουν οι αυταρχικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για αναστολή εργασίας ή ακόμα και απολύσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα για όσους δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Σήμερα με νέα ΚΥΑ η κυβέρνηση απαγορεύει τους ανεμβολίαστους σε πολλούς χώρους πολιτισμού και ψυχαγωγίας, χωρίς να αναφέρει, όμως, τι θα γίνει με το ανεμβολίαστο προσωπικό των χώρων αυτών.

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε ότι θεωρούμε τον εμβολιασμό πράξη κοινωνικής ευθύνης. Δεν παύει, όμως, να είναι μία ιατρική πράξη, που πρέπει να γίνεται οικειοθελώς ως αναγκαιότητα και όχι μέσω εξαναγκασμού. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης και του επιστημονικού κόσμου να πείσει με μια αξιόπιστη καμπάνια ενημέρωσης όσους διστάζουν, όποια κι αν είναι η αφετηρία αυτού του δισταγμού. Οι αόριστες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων για υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και συνακόλουθες γενικευμένες απολύσεις, αλλά και η ασάφεια των προβλεπόμενων μέτρων, αποτελούν ευθεία προσβολή στο συνταγματικό δικαίωμα στην εργασία. Πολύ περισσότερο όταν ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των εργαζομένων δεν έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του όχι μόνο από δική του υπαιτιότητα και από άλλες αιτίες, όπως προβλήματα υγείας, κυρίως όμως επειδή αυτός ήταν ο ρυθμός εμβολιασμού που υλοποιεί η κυβέρνηση.  Τιμωρεί, δηλαδή, τους πολίτες, για τον ρυθμό εμβολιασμού και για να αποκρύψει τις δικές της ευθύνες που έχει συνολικά στη διαχείριση της πανδημίας επιδιώκοντας να διχάσει την Ελληνική κοινωνία.

Όλη η πορεία της πανδημίας εδώ και δεκαπέντε μήνες μας έδειξε καθαρά ότι τα μέτρα καταστολής και καταναγκασμού δεν έχουν αποτελέσματα. Τα αντιφατικά μέτρα, της κυβέρνησης έχουν πληγώσει – ελπίζουμε όχι ανεπανόρθωτα – την εμπιστοσύνη της κοινωνίας στον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας, ακόμα και στις ίδιες τις αποφάσεις της επιστημονικής επιτροπής. Αντιδημοκρατικές κινήσεις όπως οι απολύσεις, οι αποκλεισμοί, ή αναστολής μισθού ανεμβολίαστων, όχι μόνο δεν θα αποκαταστήσουν αυτή την εμπιστοσύνη, αλλά θα την υπονομεύσουν ακόμα περισσότερο.

Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος θα συνεχίσουμε να προτρέπουμε τα μέλη μας να επιδείξουν κοινωνική ευθύνη προστατεύοντας τους συνανθρώπους τους, αλλά θα πολεμήσουμε οποιαδήποτε βλαπτική μεταβολή στο εργασιακό καθεστώς όλων των εργαζόμενων. Καλούμε τα αρμόδια υπουργεία να εκδώσουν σαφείς οδηγίες για την αποτροπή αυθαίρετων ερμηνειών και πρακτικών. Θα σταθούμε μαχητικά απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια εκδικητικών κυρώσεων, που ως μόνο στόχο έχουν την μετατόπιση στον εργαζόμενο, της ευθύνης της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας