Ομολογία Πομπέο για Ιράν: Οι ΗΠΑ πίσω από διαδηλώσεις-Συλλήψεις πρακτόρων CIA

857
απειλή

Την άμεση εμπλοκή των ΗΠΑ στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών στο Ιράν αναγνώρισε με δηλώσεις του ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα συνεχίσει τις στενές επαφές της με τους Ιρανούς αντικαθεστωτικούς. 

Συγκεκριμένα, ο Μάικ Πομπέο εξέφρασε ελπίδες ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα διατηρήσει στενές επαφές με τις αντικυβερνητικές δυνάμεις στο Ιράν, εκφράζοντας …ανησυχία για το αν θα εισακουστούν οι καταγγελίες Ιρανών αντικαθεστωτικών. Στην πραγματικότητα, ομολόγησε την άμεση εμπλοκή της Ουάσιγκτον στα εσωτερικά του Ιράν.

Ο Πομπέο ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ έχουν δεχτεί «σχεδόν 20.000 μηνύματα» που απεικονίζουν τις «κακοποιήσεις του καθεστώτος» του Ιράν στην καταστολή των πρόσφατων διαδηλώσεων και πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι θα συνεχίσουν να μας στέλνουν». Δεσμεύτηκε μάλιστα ότι η Ουάσιγκτον θα «συνεχίσει να τιμωρεί Ιρανούς αξιωματούχους που ευθύνονται γι’ αυτές τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σε ένα ακόμα ρεσιτάλ υποκρισίας για τα «ανθρώπινα δικαιώματα», όρο που ούτως ή άλλως οι εκπρόσωποι των μονοπωλίων προσαρμόζουν σε ό,τι τους βολεύει.

Μάλιστα ο Πομπέο απευθύνθηκε «προς τον θαρραλέο λαό του Ιράν, ο οποίος αρνείται να παραμείνει σιωπηρός μπροστά σε 40 χρόνια κακοποίησης από το κυβερνών καθεστώς» και σημείωσε: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες σας ακούν, σας υποστηρίζουμε και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα σας στον αγώνα σας για ένα καλύτερο μέλλον για εσάς και για το μεγάλο έθνος σας».

Από την πλευρά του, ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, μίλησε για «μια βαθιά, μεγάλη και πολύ επικίνδυνη συνωμοσία» που «απετράπη», αναφερόμενος στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην Τεχεράνη και άλλες πόλεις, υποστηρίζοντας ότι «πολλά χρήματα δαπανήθηκαν για να γίνουν καταστροφές, βίαια επεισόδια και να σκοτωθούν άνθρωποι».

Την ίδια ώρα, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε ότι Ιρανοί πράκτορες ασφαλείας συνέλαβαν οκτώ άτομα που φέρονται ότι συνδέονται με την CIA κατά τη διάρκεια των ταραχών. «Αυτή η ομάδα ατόμων έλαβε εκπαίδευση χρηματοδοτούμενη από την CIA σε πολυάριθμες χώρες με το προκάλυμμα να γίνουν πολίτες-δημοσιογράφοι», τόνισε το IRNA, επικαλούμενο το υπουργείο Πληροφοριών. «Έξι συνελήφθησαν ενώ συμμετείχαν στις διαδηλώσεις και εκτελούσαν εντολές της CIA και δύο ενώ προσπαθούσαν να… στείλουν πληροφορίες στο εξωτερικό».

Επίσης, ο Ιρανός υπουργός Εσωτερικών Αμπντολρεζά Ραχμανί Φαζλί δήλωσε ότι περίπου 731 καταστήματα τραπεζών και 140 κυβερνητικά κτίρια πυρπολήθηκαν στη διάρκεια των διαδηλώσεων. Ακόμα, ότι δέχτηκαν επίθεση πάνω από 50 βάσεις των δυνάμεων ασφαλείας και πυρπολήθηκαν περίπου 70 βενζινάδικα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας