Ολοκληρώθηκε η ιστορική ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

955
κρατουμένων

Τα αεροπλάνα που μετέφεραν πρώην κρατουμένους προσγειώθηκαν στα αεροδρόμια της Μόσχας και του Κιέβου, σηματοδοτώντας την ολοκλήρωση της ανταλλαγής κρατουμένων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

Παρά τις καθυστερήσεις και τις αναβολές στις διαπραγματεύσεις, Μόσχα και Κίεβο προχώρησαν σήμερα σε αμοιβαία ανταλλαγή 35 κρατουμένων.

Το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τους Ρώσους πρώην κρατουμένους προσγειώθηκε στην Μόσχα. Το αεροπλάνο με τους Ουκρανούς έφτασε το μεσημέρι στο Κίεβο. Οι Ουκρανοί έγιναν δεκτοί από τον πρόεδρο της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η πολυαναμενόμενη ανταλλαγή «μόλις ολοκληρώθηκε», δήλωσε νωρίτερα η Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαίωματα, Τατιάνα Μοσκάλκοβα, προσθέτοντας πως η ανταλλαγή ήταν «35 Ουκρανοί για 35 Ρώσους».

«Η ταυτόχρονη απελευθέρωση των κρατουμένων που συμφωνήθηκε από το Κίεβο και την Μόσχα είναι το αποτέλεσμα πολιτικής θέλησης και σκληρής δουλειάς, η οποία θα πρέπει να συνεχιστεί και στο μέλλον», τόνισε η εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.

«Παρά τις διάφορες δυσκολίες και τις προκλήσεις που παρουσιάστηκαν καθ ‘όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, η απελευθέρωση είναι πλέον γεγονός. Αυτό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα. Είναι απαραίτητο να διατηρηθεί αυτή η στάση απέναντι στην επίλυση προβλημάτων. Η πολιτική βούληση και η σκληρή δουλειά ανταμείφθηκαν», έγραψε η Ζαχάροβα στο Facebook.

O Ζελένσκι είπε, από την πλευρά του, ότι η επιστροφή των Ουκρανών από την Ρωσία είναι «ένα ευχάριστο γεγονός και πως αποτελεί το πρώτο βήμα για την επιστροφή όλων των κρατουμένων».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας επιβεβαίωσε από την πλευρά του την μεταφορά κρατουμένων από τη Ρωσία, ανάμεσα στους οποίους και ο Σεντσόφ.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα, ο Ρώσος δημοσιογράφος Κιρίλ Βισίνσκι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας