Οι φαρμακευτικοί κολοσσοί εξουσιάζουν τον πλανήτη και δολοφονούν-Η μάχη της πατέντας

514
Οι φαρμακευτικοί κολοσσοί εξουσιάζουν

Συμμαχία Μέρκελ και διεθνούς φαρμακευτικής βιομηχανίας VS Πούτιν-Μπάιντεν-Μακρόν;

Η Καγκελάριος Merkel μέσω εκπροσώπου της ισχυρίστηκε ότι το σχέδιο της απελευθέρωσης θα προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές

Δεν πέρασαν 24 ώρες από τη στιγμή που η κυβέρνηση Biden δημοσιοποίησε την πρόθεσή της να στηρίξει την απελευθέρωση των πατεντών για τα εμβόλια του κορωνοϊου, και ειπώθηκε το πρώτο «όχι»
Που δεν ήρθε ούτε από τη Ρωσία, η οποία παράγει το Sputnik, ούτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (συνολικά), αλλά από τη Γερμανία.
Η Καγκελάριος Merkel μέσω εκπροσώπου της ισχυρίστηκε ότι το σχέδιο της απελευθέρωσης θα προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην παραγωγή των εμβολίων και ως εκ τούτου δεν προκρίνεται από τη γερμανική πλευρά.

 

Yπενθυμίζεται ότι λίγες ώρες μετά τη δημόσια παρέμβαση του αμερικανού προέδρου, τόσο ο Vladimir Putin όσο και ο Emmanuel Macron τάχθηκαν υπέρ της άρσης της πατέντας για τα εμβόλια ενώ και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, έσπευσε να δηλώσει πως η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει αυτό το θέμα.

«Ναι» από τον Putin

«Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, όπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν, δεν θα πρέπει να σκεφτείτε πώς θα αποκομίσετε το μέγιστο όφελος αλλά πώς θα εγγυηθείτε την ασφάλεια των ανθρώπων», είπε ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin κατά τη διάρκεια συνάντησης με την αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης, Tatjana Galikova.
«Αυτή τη στιγμή ακούμε ότι στην Ευρώπη υπάρχουν ιδέες οι οποίες κατά την γνώμη μου αξίζουν προσοχής.
Συγκεκριμένα λένε να αρθεί γενικά η πατέντα για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Αυτό όχι μόνο δεν έρχεται σε αντίθεση, αλλά απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, οι οποίοι προβλέπουν την άρση παρόμοιας προστασίας πατέντας σε έκτακτες συνθήκες», συμπλήρωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Υπέρ και ο Macron

Αλλά και ο Emmanuel Macron, που έως τώρα ήταν επιφυλακτικός, δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της άρσης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια για τον κορωνοϊό.
«Ναι, οφείλουμε προφανώς να ενεργήσουμε έτσι ώστε αυτό το εμβόλιο να γίνει ένα παγκόσμιο δημόσιο αγαθό», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, που τον προηγούμενο μήνα είχε δηλώσει αντίθετος με την άρση της πατέντας.
«Μπορούμε να μεταφέρουμε τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας σε παρασκευαστές φαρμάκων στην Αφρική, όμως δεν έχουν την πλατφόρμα για να παράγουν το mRNA.
Το θέμα μας είναι να μεταφέρουμε την τεχνολογία και την τεχνογνωσία των πλατφορμών που παράγουν εμβόλια mRNA στην Αφρική, εκεί είναι το κλειδί», εξήγησε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος.
Παράλληλα σημείωσε ότι δεν υπήρξε εμβολιαστικός εθνικισμός από την πλευρά της Ευρώπης.
«Η Ευρώπη είναι η πιο γενναιόδωρη ήπειρος με τον υπόλοιπο κόσμο. Εμείς, με τις δόσεις που παραγάγαμε, περίπου 65 εκατομμύρια δόσεις καταναλώσαμε για εμάς και 45 εκατομμύρια εξαγάγαμε. Σήμερα, για άλλες δόσεις που παρήχθησαν, για παράδειγμα από τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς, μηδέν δόσεις έχουν εξαχθεί», πρόσθεσε.

Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου: Σολομώντεια λύση

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η πρώην υπουργός Οικονομικών της Νιγηρίας, που προΐσταται του Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου, προσφέρει μια εναλλακτική προσέγγιση, έναν επονομαζόμενο τρίτο δρόμο:
Οι φαρμακευτικές εταιρείες θα συνάψουν συμφωνίες με τα κράτη, με σκοπό να μοιραστούν μερικές και όλες τις γνώσεις που απαιτούνται για την παραγωγή εμβολίων στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Στο κάτω κάτω, το αίτημα των φτωχότερων εθνών είναι απλό:
Διαθέτοντας μικρή επενδυτική δύναμη και ελάχιστους πόρους για την ανάπτυξη εμβολίων, θα πρέπει να τους επιτρέπεται να κάνουν ό, τι μπορούν για να βοηθήσουν τους πολίτες τους, χωρίς να έχουν τον φόβο τιμωρητικών εμπορικών αντιποίνων.
Η λύση που προτείνει ο ΠΟΕ αναγνωρίζει αφενός ότι ορισμένες μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες δεν θα επιτρέψουν ποτέ την κατάργηση την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, ενώ αφετέρου ενθαρρύνει τις μεγάλες φαρμακευτικές να δώσουν περισσότερα εμβόλια στα φτωχότερα έθνη – ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να θυσιάσουν κάποια από κέρδη τους.

Von der Leyen (Κομισιόν): Η ΕΕ έτοιμη να συζητήσει άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά της covid

Η ΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει το πώς θα γίνει η άρση της πατέντας για τα εμβόλια κατά της covid υποστήριξε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επίσης έτοιμη να συζητήσει προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης κατά αποτελεσματικό και ρεαλιστικό τρόπο.
Για τον λόγο αυτόν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με ποιον τρόπο η πρόταση των ΗΠΑ για την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας επί των εμβολίων κατά της Covid-19 μπορεί να συμβάλει στην εκπλήρωση των στόχων αυτών» υποστήριξε η πρόεδρος της Κομισιόν.


Οι αντιδράσεις 

Την απογοήτευση της για την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ, Joe Biden να στηρίξει την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με την κατάργηση της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για την Covid-19 διατυπώνει η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών (IFPMA), τη στιγμή που η ΕΕ δηλώνει έτοιμη να συζητήσει το πώς μπορεί να προχωρήσει αυτή η διαδικασία.
«Είμαστε απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με τον στόχο τα εμβόλια κατά της Covid-19 να μοιράζονται γρήγορα και δίκαια σε όλο τον κόσμο.
Αλλά όπως συνεχίζουμε να λέμε, μια προσωρινή άρση είναι η κοινή αλλά λάθος απάντηση σε ένα σύνθετο πρόβλημα.
Η άρση των πατεντών στα εμβόλια για την Covid-19 δεν θα αυξήσει την παραγωγή, ούτε θα παράσχει πρακτικές λύσεις που χρειάζονται για την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης.
Αντιθέτως πιθανώς θα οδηγήσει σε αποσυντονισμό» αναφέρει η IFPMA, υποστηρίζοντας πως «οι πραγματικές προκλήσεις είναι οι εμπορικοί φραγμοί, η συμφόρηση στις αλυσίδες εφοδιασμού, οι ελλείψεις πρώτων υλών και η «προθυμία των πλούσιων χωρών να αρχίσουν να μοιράζονται δόσεις με φτωχές χώρες».

Κατά της άρσης της πατέντας για τα εμβόλια ο πρόεδρος της Pfizer, Albert Bourla

Ο ελληνικής καταγωγής πρόεδρος-γενικός διευθυντής του αμερικανικού κολοσσού Pfizer Albert Bourla δήλωσε σήμερα ότι δεν τάσσεται «καθόλου» υπέρ της απόφασης των ΗΠΑ να στηρίξουν την άρση των πατεντών για τα εμβόλια για την Covid-19, εκτιμώντας ότι θα ήταν προτιμότερο να αυξηθεί η παραγωγή στις υπάρχουσες μονάδες.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αlbert Bourla τόνισε ότι το άνοιγμα μονάδων παραγωγής του εμβολίου των BioNTech/Pfizer σε άλλα μέρη, πέρα από αυτά που ήδη υπάρχουν στις ΗΠΑ και την ΕΕ (Βέλγιο και Γερμανία), θα ήταν περίπλοκο, λόγω της έλλειψης πρώτων υλών, με κίνδυνο να μειωθεί ο αριθμός των παραγόμενων δόσεων.

BioNTech: Οι πατέντες κατοχυρώνουν την ποιότητα

Η γερμανική εταιρεία BioNTech εκτιμά ότι η προστασία των πατεντών για τα εμβόλια για την Covid-19 δεν είναι ο παράγοντας εκείνος που περιορίζει την παραγωγή και τον εφοδιασμό των χωρών με το εμβόλιο που έχει αναπτύξει η ίδια σε συνεργασία με την αμερικανική Pfizer.
«Οι πατέντες δεν είναι ο παράγοντας που περιορίζει την παραγωγή ή τον ανεφοδιασμό με το εμβόλιό μας», ανέφερε το εργαστήριο στο Γαλλικό Πρακτορείο, με αφορμή την απόφαση των ΗΠΑ να άρουν τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας για να επιταχύνουν την παραγωγή και τη διανομή των δόσεων σε όλον τον κόσμο.
Για την BioNTech, ένα τέτοιο μέτρο δεν θα είχε αποτέλεσμα «βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα».
«Οι ειδικοί έχουν ήδη υπογραμμίσει ότι η εγκατάσταση και η έγκριση νέων χώρων παραγωγής παίρνει σε γενικές γραμμές έναν χρόνο», επισήμανε.
Εξάλλου, η παραγωγή των εμβολίων mRNA, όπως εκείνο που παρασκευάζεται σε συνεργασία της BioNTech με την Pfizer «είναι μια σύνθετη διαδικασία, που αναπτύχθηκε σε διάστημα άνω των δέκα ετών.
Όλα τα στάδια πρέπει να καθοριστούν και να εκτελεστούν με ακρίβεια» και από «έμπειρο προσωπικό», εξήγησε η εταιρεία.
Αν δεν τηρηθούν όλες οι προϋποθέσεις, θα μπορούσε να επηρεαστεί η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου.
«Και αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των εμβολιασθέντων»

Η απόφαση Biden

Ο πρόεδρος Biden υποστήριξε σε χθεσινές του δηλώσεις ότι στηρίζει την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για την Covid-19, καθώς δεχόταν πιέσεις από τους Δημοκρατικούς βουλευτές και από περισσότερες από 100 χώρες.
Ο Biden που είχε ταχθεί υπέρ της άρσης των πατεντών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, δήλωσε ότι στηρίζει αυτήν την πρόταση.
Σε δηλώσεις της η εκπρόσωπος των ΗΠΑ για θέματα εμπορίου, Katherine Tai,, εξέδωσε μια ανακοίνωση λίγο μετά τη δήλωση του Biden, στην οποία δήλωνε ότι η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει αυτό το μέτρο, με το οποίο θα αρθούν προσωρινά ορισμένα πνευματικά δικαιώματα, ώστε να βοηθηθούν οι χώρες να αντιμετωπίσουν την πανδημία.
«Πρόκειται για μια παγκόσμια υγειονομική κρίση και οι εξαιρετικές περιστάσεις της πανδημίας της Covid-19 απαιτούν έκτακτα μέτρα.
Η κυβέρνηση πιστεύει ακράδαντα στην προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά προκειμένου να τερματιστεί η πανδημία, στηρίζει την άρση αυτής της περιφρούρησης για τα εμβόλια της Covid-19» υποστήριξε η Katherine Tai, η οποία τόνισε πως οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις στους κόλπους του ΠΟΥ για να διασφαλίσουν ότι η άρση θα υλοποιηθεί, όμως προειδοποίησε ότι οι συζητήσεις αυτές μπορεί να πάρουν χρόνο.
Οι αποφάσεις του ΠΟΥ πρέπει να εγκριθούν ομόφωνα από όλα τα μέλη του.
Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ και ορισμένες άλλες χώρες είχαν μπλοκάρει προηγουμένως τις διαπραγματεύσεις στον ΠΟΥ, όταν η Ινδία και η Νότια Αφρική κατέθεσαν πρόταση άρσης των πατεντών, με στόχο να βοηθηθούν οι φτωχές χώρες να παρασκευάσουν εμβόλια για την Covid-19 χρησιμοποιώντας την πνευματική ιδιοκτησία φαρμακευτικών εταιρειών.

Πηγή: www.bankingnews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας