Οι τρεις κόσμοι και ο Covid 19

1359
δόντια

Στον Πρώτο Κόσμο και ειδικά στην ηγέτιδα,στις ΗΠΑ, το τεράστιο κύμα των αντιρατσιστικών διαδηλώσεων σάρωσε τις όποιες διαφορές-λόγω επερχόμενων προεδρικών εκλογών- μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων ως προς το ξαναάνοιγμα της οικονομίας. Και οι τελευταίοι αδιάλλακτοι Δημοκρατικοί Κυβερνήτες,όπως της Καλιφόρνιας και της Ν.Υόρκης,μπροστά στην λαϊκή εξέγερση,σταμάτησαν τα λόκ-ντάουν και τις καραντίνες.

Καλύτερα στην δουλειά ή έστω συνωθούμενοι στα γραφεία ανεργίας, παρά έγκλειστοι,
άνεργοι, άεργοι, καταπιεσμένοι και τελικά εξεγερμένοι“. Αυτή ήταν η σκέψη τους, ή η σκέψη αυτών που τους κατευθύνουν . Δικομματικά.

Βέβαια τα λόκ-ντάουν και την κοινωνική αποστασιοποίηση, τα είχαν ακυρώσει ήδη στη πράξη οι ίδιοι οι διαδηλωτές.Δεκάρα τσακιστή δεν έδιναν γι’αυτά.

Black lives matter, all lives matter, αλλά γιά μιά ζωή που να μετράει,να είναι αξιοπρεπής, χρειάζεται αγώνας και όχι παθητική αποδοχή των πολιτικάντικων παιχνιδιών και των αντεργατικών μεθοδεύσεων.

Από την άλλη μεριά ο Μ. Κουόμο της Ν.Υόρκης, έβγαλε λαγό απ’ το καπέλο. Ανέθεσε στον πρώην CEO της Google Σμιντ (που τον έχει προσλάβει ήδη και ο Τράμπ σύμβουλο σε κρατικούς οργανισμούς), να οργανώσει την Πολιτεία με τις νέες τεχνολογίες της “4ης Βιομηχανικής Επανάστασης“: τηλε-εργασία, τηλε-εκπαίδευση, τηλε-ιατρική….και βέβαια τηλε-παρακολούθηση κάθε δραστηριότητας των ανθρώπων.

Όχι,θα πήγαιναν χαμένα τα “κεκτημένα” του λοκ-ντάουν και ο εθισμός στην “κοινωνική αποστασιοποίηση”. Θα είναι η νέα κανονικότητα.

Όχι στο πλήθος !

Οι δε γίγαντες της Σίλικον Βάλευ θα θησαυρίσουν ακόμα μιά φορά,και θα ελέγχουν όλα τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, γιά λογαριασμό της ΣΙΑ βέβαια.

Ο εμπορικός/οικονομικός πόλεμος με την Κίνα αλλά και με την Ρωσία,συνεχίζεται και εντείνεται από όλο το δυτικό στρατόπεδο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει κανονισμούς που θα δυσχεραίνουν ή θα εμποδίζουν εντελώς την εξαγορά ευρωπαικών επιχειρήσεων από ξένους.

Ο Μπ.Τζόνσον ήδη έκανε ένα βήμα πρώτος σ’αυτόν τον τομέα.

Ο δε Πομπέο έκανε ειδικό ταξίδι στο Ισραήλ γιά να συνετίσει τους Ισραηλινούς που έχουν εκχωρήσει ήδη το λιμάνι της Χάιφας στους Κινέζους μαζί και την κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής σύνδεσης του με το Τελ Αβίβ.

Οι Ισραηλινοί που ως συνήθως προσπαθούν να διασυνδέονται παντού,μήπως βλέπουν κάτι που εμείς δεν το βλέπουμε ακόμα καθαρά ;

Οι οικονομίες των Δυτικών θα έχουν,κατά τις μετριότερες εκτιμήσεις, μιά ύφεση της τάξης του 8 έως 11% φέτος. Γιά μετά οι απόψεις διίστανται.

Ο Ρουμπινί προβλέπει στασιμότητα γιά την επόμενη δεκαετία.Μόνοι τους δημιούργησαν μιά κρίση τέτοιας έκτασης και βάθους ελπίζοντας ότι θα συμπαρασύρουν και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο Δεύτερος Κόσμος όμως, που βασική του δύναμη είναι η Κίνα,τους διαψεύδει.

Η Κίνα καταγράφει ήδη ρεκόρ εξαγωγών, κυρίως υγειονομικού υλικού αλλά όχι μόνον. Οι διεθνείς οργανισμοί προβλέπουν ότι η Κίνα θα είναι η μόνη από τις μεγάλες οικονομίες που
θα έχει φέτος θετικό ρυθμό ανάπτυξης, έστω 2,5-3%.

Οι Κινέζοι αρμόδιοι, μετριόφρονες,αρνούνται να κάνουν πρόβλεψη λόγω της γενικότερης ρευστής κατάστασης.

Πώς τα καταφέρνουν λοιπόν οι Κινέζοι  με τόσες αντιξοότητες ;
Πέρα από τα γνωστά, δηλαδή τον σε μεγάλο βαθμό σχεδιασμένο έλεγχο της οικονομίας,την νομισματική κυριαρχία και την εν γένει εθνική κυριαρχία, πρέπει να προσθέσουμε στην συγκεκριμένη συγκυρία και την σε πολύ μικρό βαθμό εφαρμογή του αυτοκαταστροφικού λοκ- ντάουν, παρά τα περί του αντιθέτου γραφόμενα.

Η Κίνα επέβαλε δίμηνο και αυστηρό λοκ-νάουν μόνον στο Ουχάν( βιομηχανικό κέντρο βέβαια ) και στην επαρχία Χουμπέυ γενικότερα. Σύνολο 56 εκ.κάτοικοι.

Στην συνέχεια το επέβαλε επιλεκτικά σε ορισμένες μεγαλουπόλεις όπου είχαν διαπιστωθεί κρούσματα (Πεκίνο,Σαγκάη,κ.α.)  γιά έναν μήνα μόνο.

Τελικά σύνολο πληθυσμού σε καραντίνα και με μειωμένη οικονομική δραστηριότητα γιά έναν με δυό μήνες,λίγο πάνω από 100 εκατομμύρια, δηλαδή το 7,3 % του πληθυσμού της χώρας.

Συγκρίνεται αυτό με ό,τι έγινε στις δυτικές χώρες με το ολοκληρωτικό και οριζόντιο  λοκντάουν , συνήθως γιά 1,5 – 2 μήνες (και βάλε σε Γαλλία και Αγγλία) ;

Και εντελώς αναποτελασματικό όπως δείχνει ο αριθμός των θανάτων. Αποδεικνύεται μάλλον αυτοτροφοδοτούμενος Καιάδας.

Γιατί αυτό που τελικά μετράει είναι η ζωή. Life matter.

Σε ένα μέσο όρο θανάτων παγκοσμίως ίσο με 54 ανά εκατομμύριο κατοίκων, τα 3/4 περίπου προέρχονται από την “αναπτυγμένηΔύση όπου εφάρμοσαν αυστηρά λοκ-ντάουν και καραντίνες:

Βέλγιο, 833 νεκροί ανά εκατομμύριο. Αγγλία,602, Ιταλία,563. Ισπανία, 580 . Γαλλία,  449. ΗΠΑ,345. Ολλανδία, 352.  Καναδάς,210 . Ελβετία, 221. Ιρλανδία ,343 .Γερμανία, 109.  (1)

Πάμε τώρα σε χώρες χωρίς λοκ-ντάουν, ή περιορισμένο γεωγραφικά, με ταυτόχρονη εφαρμογή άλλων μέτρων πιό αποτελεσματικών: ιχνηλάτηση κρουσμάτων και επαφών τους,απομόνωση τους, θεραπεία των νοσούντων,κ.α.

Κίνα, 3. Λάος, 0. Καμπότζη, 0. Βιετνάμ, 0.(Εκεί είχαν ένα γενικευμένο λοκ-ντάουν μόνο γιά 3 βδομάδες, αλλά εφάρμοσαν απ’την αρχή το πιό αποτελεσματικό μέτρο, το κλείσιμο των συνόρων, πράγμα που έκαναν και οι άλλες παρόμοιες χώρες. Είχαν και την εμπειρία από προηγούμενες επιδημίες).

Β.Κορέα, 0. Ν.Κορέα, 5. Ταιβάν, 5. Χογκ Κογκ, 1. Μογγολία, 0. Ιαπωνία, 7. (Εκεί δεν έκλεισαν επιχειρήσεις,απαγορεύεται από το Σύνταγμα. Έκλεισαν μόνον τα σχολεία, και ζήτησαν σε εθελοντική βάση αυτοπεριορισμούς. Έκοψαν και άφθονο  χρήμα γιά τις εταιρείες  και κάτι γιά τους εργαζόμενους και τους ανέργους. Η κρίση σαν ευκαιρία !).
Ινδονησία, 7 .Ρωσία, 22. ( Στην Ρωσία επιβάλανε λοκ-ντάουν κυρίως στις μεγάλες πόλεις από το τέλος Απριλίου  με λήξη στις 15 Ιουνίου.Κάνουν δε άπειρα τεστ και ανιχνεύσεις επαφών.)

Λευκορωσία, 30. (Χωρίς καθόλου λοκ-ντάουν και πολύ χαλαρά μέτρα εν γένει.Είναι η  μοναδική χώρα που γιόρτασε την Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη. Με παρέλαση και αρκετά σφυροδρέπανα !).

Στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες χωρίς λοκ-ντάουν αλλά με μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και άλλες συστάσεις και οδηγίες,εκτός από την γνωστή περίπτωση της Σουηδίας με 467 νεκρούς/ εκατ. ( που το έχουν κάνει βούκινο), έχουμε :

Ισλανδία, 27(δηλ. 9 νεκροί). Μάλτα, 20(δηλ.6 νεκροί). Λετονία, 13. Ουγγαρία, 56.Εσθονία, 52.

Ας πάμε τώρα και στον Τρίτο Κόσμο, αλλά όχι σε όλον. Θα χρειαζόταν μιά διατριβή. Γιά την ώρα περιοριζόμαστε να πούμε πως στην Αφρική και την Μέση Ανατολή τα θύματα είναι ελάχιστα, (στην Αφρική 4,2 ανά εκατ.) γι’ αυτό και σταμάτησαν πολύ γρήγορα τα λοκ-ντάουν, όπου τα είχαν επιβάλει.

Ευτυχώς έπιασαν τόπο οι δραματικές προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού
Τροφίμων προς το Σ.Α. του ΟΗΕ, ότι στον Τρίτο Κόσμο κινδυνεύουν με λιμοκτονία εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι,πλην των 130 εκατ. που ήδη βρίσκονται στα όρια της λιμοκτονίας. Εκεί οι περισσότεροι άνθρωποι δουλεύουν στην άτυπη οικονομία μέρα με την μέρα και μερικές μέρες σε καραντίνα αρκούν γιά να πεθάνουν από την πείνα.

Κάθε χρόνο πεθαίνουν από πείνα 9 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο.

Ας δούμε όμως ως προς τον Covid ορισμένα κράτη-στόχους,”παρίες” γιά τους δυτικούς:

Νικαράγουα, 7 νεκροί/εκατ. χωρίς λοκ-ντάουν. Ο βορειο-αμερικάνικος τύπος άρχισε να βρίζει τον Ορτέγκα, “δικτάτορα”, “διεφθαρμένο”, κ.α.,επειδή δεν  επέβαλε το δικτατορικό λοκ-ντάουν !!

Κούβα, 7 ,χωρίς επίσης το δικτατορικό λοκ-ντάουν. Έκανε όμως άπειρα τεστ, έστειλε βοήθεια σε άλλες χώρες, και δέχτηκε να καταπλεύσει ένα βρετανικό κρουαζερόπλοιο με ασθενείς,που δεν το δεχόταν κανένα άλλο λιμάνι. Περιέθαλψε τους ασθενείς και του υπόλοιπους τους έστειλε με αεροπλάνο στην πατρίδα τους.

Βενεζουέλα, 1 νεκρός ανά εκατ.κατοίκους. Προφανώς δεν χρειαζόταν γενικευμένη καραντίνα αλλά η κυβέρνηση είχε πληροφορίες πως οι ΗΠΑ ετοιμαζόταν γιά στρατιωτική επέμβαση αν διασπειρόταν ο ιός γιά να αποτρέψει μιά “ανθρωπιστική κρίση”.Οι μισθοί όσων δεν εργαζόταν καταβαλλόταν βέβαια από το κράτος.Πολλές επιχειρήσεις όμως λειτουργούσαν.

Συρία, 3 νεκροί ανά εκατομμύριο. Έκλεισαν σχολεία και κάποια στιγμή διακόπηκαν οι
δημόσιες συγκοινωνίες ,αλλά οι παραγωγικές επιχειρήσεις δεν σταμάτησαν ποτέ να λειτουργούν.

Οι φιλολαϊκές και φιλεργατικές κυβερνήσεις εν γένει δεν σταμάτησαν τις παραγωγικές δραστηριότητες, ή το έκαναν αυτό σε πολύ περιορισμένο βαθμό.
—–
*(1) Όλα τα στοιχεία είναι από την Wikipedia, το Reseau International  και τον WHO ( ΠΟΥ).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας