Οι Ταλιμπάν προειδοποιούν την Τουρκία-Να φύγετε και εσείς με το ΝΑΤΟ

449
Να φύγετε και εσείς από το ΝΑΤΟ

Οι Ταλιμπάν ζήτησαν από την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από το Αφγανιστάν, βάσει της συμφωνίας του 2020 για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων, σύμφωνα με ρεπορτάζ τοπικών ΜΜΕ την Παρασκευή.

Αυτό βάζει τέλος στις φιλοδοξίες της Τουρκίας για φύλαξη και διαχείριση του αεροδρομίου της Καμπούλ μετά την αποχώρηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Το Reuters ρώτησε σε ένα γραπτό μήνυμα εάν οι Ταλιμπάν απέρριψαν την πρόταση της Τουρκίας να κρατήσει τις δυνάμεις στην Καμπούλ για να φρουρούν και να διευθύνουν το διεθνές αεροδρόμιο μετά την αποχώρηση άλλων ξένων στρατευμάτων. Σε αυτό, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στη Ντόχα, του Κατάρ απάντησε ότι και αυτοί πρέπει να αποχωρήσουν.

“Η Τουρκία ήταν μέρος των δυνάμεων του ΝΑΤΟ τα τελευταία 20 χρόνια, ως εκ τούτου, θα πρέπει να αποσυρθούν από το Αφγανιστάν βάσει της Συμφωνίας που υπογράψαμε με τις ΗΠΑ στις 29 Φεβρουαρίου 2020″, δήλωσε ο Suhail Shaheen στο Reuters.

“Διαφορετικά, η Τουρκία είναι μια μεγάλη ισλαμική χώρα. Το Αφγανιστάν έχει ιστορικές σχέσεις με αυτήν. Ελπίζουμε να έχουμε στενές και καλές σχέσεις μαζί τους καθώς μια νέα ισλαμική κυβέρνηση θα δημιουργηθεί στη χώρα στο μέλλον”, πρόσθεσε.

Η εξέλιξη εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, άλλες χώρες και διεθνείς οργανισμούς με αποστολές στην Καμπούλ σχετικά με το πώς να εκκενώσουν με ασφάλεια το προσωπικό τους από το Αφγανιστάν σε περίπτωση που οι μάχες επεκταθούν στην πρωτεύουσα Καμπούλ.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, στο Βέλγιο τη Δευτέρα για να συζητήσουν τη συνεργασία και τις σοβαρές διαφωνίες σχετικά με την περιφερειακή πολιτική, που περιλαμβάνουν τη Συρία, τη Λιβύη και την αγορά των S-400 από την Τουρκία.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχόλιο του Reuters

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν και ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ μίλησαν τηλεφωνικά την Πέμπτη για “διμερή συνεργασία και περιφερειακά θέματα”, ανέφερε το Πεντάγωνο σε δήλωση. Δεν υπήρχε συγκεκριμένη αναφορά στο Αφγανιστάν. Οι δύο είχαν “θετική ανταλλαγή απόψεων για περιφερειακά ζητήματα”, δήλωσε ο Ακάρ.

Μια συμφωνία τον Φεβρουάριο του 2020 μεταξύ των Ταλιμπάν και της διοίκησης του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προέβλεπε την απόσυρση όλων των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν μέχρι την 1η Μαΐου.

Ο Μπάιντεν δήλωσε τον Απρίλιο ότι η αποχώρηση θα ολοκληρωθεί έως τις 11 Σεπτεμβρίου, την 20ή επέτειο των επιθέσεων της Αλ Κάιντα στις Ηνωμένες Πολιτείες που προκάλεσαν εισβολή των ΗΠΑ και εκδίωξη της κυβέρνησης των Ταλιμπάν.

Τούρκοι αξιωματούχοι λένε ότι υπέβαλαν την πρόταση για την προστασία του αεροδρομίου της Καμπούλ σε συνάντηση του ΝΑΤΟ τον Μάιο. Η Τουρκία διαθέτει 500 στρατιώτες στο Αφγανιστάν, το μεγαλύτερο εναπομείναν ξένο στρατιωτικό σώμα, και έχει διαδραματίσει βασικό μη-μαχητικό ρόλο στις αποστολές του ΝΑΤΟ εκεί.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας