Οι Λαϊκές Αγορές στο στόχαστρο της κυβέρνησης

453

Μετά από ενενήντα χρόνια λειτουργίας του θεσμού των λαϊκών αγορών η κυβέρνηση της ΝΔ ανατρέπει πλήρως τον χαρακτήρα του, με τη νομοθέτηση εισόδου στις λαϊκές του μεγάλου ιδιωτικού κεφαλαίου.

Δίνει τη δυνατότητα σε ιδιωτικές εταιρείες αρχικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, να είναι οι φορείς άσκησης της διαχείρισης των λαϊκών αγορών, με τη γνωστή μορφή των ΣΔΙΤ, ενώ μέχρι σήμερα τη διαχείριση των λαϊκών αγορών είχαν οι περιφέρειες. Ακόμα δίνει την δυνατότητα σε εξωτερικούς συνεργάτες, ιδιώτες δηλαδή, να προσφέρουν υπηρεσίες που αφορούν την λειτουργία των λαϊκών αγορών.

Ταυτόχρονα, για πρώτη φορά με θεσμοθέτηση, θα έχουν πάγκο στις λαϊκές αγορές, μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις και σούπερ μάρκετ. Χιλιάδες παραγωγοί και επαγγελματίες θα βρεθούν στο δρόμο, αφού οι άδειες χορηγούνταν με κοινωνικά κριτήρια τα οποία τα καταργεί. Οι άδειες μετατρέπονται σε θέσεις δραστηριότητας, οποίες θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό και θα κατοχυρώνονται σε όποιον κάνει την καλύτερη προσφορά.

Καταργείται η ενιαία μέχρι σήμερα ανταποδοτικότητα κόστους θέσης και οι Δήμοι θα γνωμοδοτούν πλέον για τον καθορισμό του ανταποδοτικού τέλους προς τον φορέα διαχείρισης.

Επίσης αφαιρείται η δυνατότητα εκπροσώπησης των συλλογικών οργάνων των παραγωγών και μικροεπαγγελματιών στα νέα νομικά πρόσωπα με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό από τους σχεδιασμούς και τις αποφάσεις.

Οι αλλαγές θα επιφέρουν αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων, που θα επιβαρύνουν το λαϊκό εισόδημα και κύρια τους μισθοσυντήρητους.

Με πολιτική βία η Νεοφιλελεύθερη ΝΔ οδηγεί στον αφανισμό το θεσμό των λαϊκών αγορών, παραχωρώντας τους βορά στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα στον χώρο της διατροφής.

Η εργαλειοποίηση της πανδημίας από την κυβέρνηση δεν αφήνει κανένα πεδίο της κοινωνικής και οικονομικής μας ζωής ανέγγιχτο, με σκοπό να δοθούν τα πάντα βορά στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Πρέπει όλοι αποφασιστικά να αντιδράσουμε και να αντιταχθούμε σ’ αυτή την λαίλαπα, γιατί μετά το τέλος της πανδημίας, ό,τι δεν μπόρεσαν να κατεδαφίσουν τα μνημόνια θα σαρωθεί από την νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας