“Οι Κουβανοί γιατροί είναι σαν τον Θεό. Είναι παντού!”

1228
κουβανοί

«Οι Κουβανοί γιατροί είναι σαν τον Θεό. Είναι παντού!», άκουσα μια ιθαγενή γυναίκα να λέει στη ζούγκλα του Petén, στη Γουατεμάλα πριν από λίγα χρόνια, αφού ο τυφώνας Mitch άφησε ένα ίχνος ερήμωσης και ταλαιπωρίας.

Οι ιστορίες της διάσωσης ζωών ήταν πραγματικότητα όχι μόνο σε αυτήν τη χώρα της Κεντρικής Αμερικής, η φήμη των Κουβανών γιατρών ως αυθεντικών ανθρωπιστικών επαγγελματιών, αλληλεγγύη, εξαπλώθηκε από στόμα σε στόμα. Οι γιατροί ήρθαν και μαζί τους η δυνατότητα ζωής. Η Κούβα οργάνωσε το στρατό της με λευκά ενδύματα ικανό να προσφέρει τις υπηρεσίες του ενάντια σε επιδημίες, πλημμύρες, σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές.

Το Henrry Reeve Contingent σήμερα μπροστά σε μια παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία εκθέτει 15 χρόνια εργασίας, και αντιμετωπίζει το COVID-19, με 42 ταξιαρχίες, εκ των οποίων 39 παραμένουν ενεργές με συνολικά 3.578 συνεργάτες. Από αυτούς, 1.747 παρευρίσκονται σε θετικά κρούσματα της νόσου. και 1.583 εργάζονται στην κόκκινη ζώνη. Πάνω από 7.443 ζωές που σώθηκαν καταδεικνύουν τον επαγγελματισμό αυτού του στρατού «οικοδόμοι ειρήνης» .

Η παρουσία του, ταυτόχρονα, ξυπνά τις προσδοκίες και την ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους και την απόρριψη από εκείνους που ανταποκρίνονται στο μίσος και τον τραυματισμό ως μέρος ενός μακρού απαίσιου πολέμου κατά της Κούβας. Ερωτήσεις, απειλές, πιέσεις και ανακοινώσεις ποινών σε χώρες που συνάπτουν κουβανικές ιατρικές αποστολές, θεωρώντας ότι είναι συνεπείς στην εμπορία ανθρώπων, ήταν ορατές σε περιόδους πανδημίας.

Όπως ο Θεός, παντού

Με τη συμπερίληψη της Κούβας σε ένα είδος μαύρης λίστας «παράνομη διακίνηση προσώπων» «καταναγκαστική εργασία» οι Ηνωμένες Πολιτείες σκληραίνουν τις επιθέσεις του εναντίον της χώρας μας, ως μέρος μιας στρατηγικής απαξίωση μέσα σε μια αυξανόμενη διεθνή αίτηση για τη χορήγηση της Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης σε αυτές τις ταξιαρχίες.

Αναρωτιέμαι τότε αν αυτοί (αυτοί που μας μισούν), θα έχουν δει τις εικόνες και, το συναισθηματικό χειροκρότημα με το οποίο λαμβάνουν και απορρίπτουν, σε πλατείες και γειτονιές διαφορετικών εθνών του κόσμου εκείνα που αποκαλούν “σκλάβοι” , “κατάσκοποι” ή ” ψεύτικοι γιατροί » . Προφανώς, δεν τους γνωρίζουν καν, πολύ λιγότερο έδωσαν προσοχή στην ομοφωνία διεθνών φωνών που διεκδικούν το βραβείο για τους Κουβανούς γιατρούς.

Διανοούμενοι, καλλιτέχνες, πολιτικές προσωπικότητες, κοινωνικοί ηγέτες, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υπουργοί, ανώτεροι υπάλληλοι διεθνών οργανισμών, βραβευμένοι με Νόμπελ Ειρήνης και πολλές άλλες προσωπικότητες στον κόσμο διεκδικούν το Βραβείο Νόμπελ. Για να αναφέρουμε μερικά παραδείγματα: ο νικητής του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης, ο Αργεντινός Adolfo Pérez Esquivel, ο Αμερικανός φεμινιστής θεατρικός συγγραφέας Eve Ensler, ο Αφρικανικός-Αμερικανός συγγραφέας Pulitzer, βραβείο Alice Walker, ο πρώην πρόεδρος του Εκουαδόρ, Rafael Correa, και ο Αμερικανός συγγραφέας και πολιτικός επιστήμονας Noam Chomsky, ο οποίος πρόσφατα διαβεβαίωσε ότι “η Κούβα είναι η μόνη χώρα που έχει δείξει πραγματικό διεθνισμό κατά τη διάρκεια της κρίσης του κοροναϊού”.

Όπως ο Θεός, παντού

Στον προαναφερθέντα κατάλογο επιτρέπεται να προσθέσω διάσημους ηθοποιούς όπως ο Ντάνι Γκλόβερ και ο Μαρκ Ράφαλο, οι μουσικοί Chico Buarque από τη Βραζιλία, ο Σίλβιο Ροντρίγκεζ από την Κούβα Τομ Μορέλο από τη Νέα Υόρκη και η Λάουρα Παυσίνη από την Ιταλία, που επίσης υποστηρίζουν την απονομή του βραβείου.

Η νορβηγική επιτροπή Νόμπελ ανακοίνωσε πρόσφατα τους υποψηφίους για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2020: περισσότερες από 300 προτάσεις. Ο συνολικός αριθμός των αιτούντων περιλαμβάνει 210 προσωπικότητες και 107 οργανισμούς. Μεταξύ αυτών που έχουν οριστεί είναι η ακτιβίστρια για το κλίμα Greta Thunberg και η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών της Σαουδικής Αραβίας Loujain al-Hathloul, που φυλακίζονται επί του παρόντος. Το 2019, το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης απονεμήθηκε στον Πρωθυπουργό της Αιθιοπίας Abiy Ahmed, για τις προσπάθειές του για επίτευξη ειρήνης και διεθνούς συνεργασίας.

Οι διαδικασίες υποψηφιότητας για το βραβείο Νόμπελ ξεκινούν τον Σεπτέμβριο κάθε έτους. Η αίτηση υποψηφιότητας υποβάλλεται μεταξύ μελών ακαδημιών, καθηγητών πανεπιστημίων, επιστημόνων, νικητών βραβείων Νόμπελ, μελών κοινοβουλευτικών συνελεύσεων, μεταξύ άλλων, που παρουσιάζουν τους υποψηφίους για το επόμενο έτος.

Ξεκίνησε στις 28 Απριλίου από τις ενώσεις Κούβα Λίντα και Γαλλία Κούβα , η πρωτοβουλία έλαβε την υποστήριξη ομάδων αλληλεγγύης, πολιτικών δυνάμεων και συνδικάτων από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Ιταλία, και από περίπου χίλιους χρήστες του Διαδικτύου στον ιστότοπο του Facebook Nobel Prix de la paix pour les brigades medicales cubaines Henry Reeve. Η διεθνής κοινότητα είναι μάρτυρας της αλληλεγγύης των κουβανών επαγγελματιών υγείας, οι οποίοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους και μοιράζονται εμπειρίες σε άλλα μέρη του κόσμου. Επί του παρόντος, εκτός από την αποστολή τους να βοηθήσουν στην καταπολέμηση του COVID-19, Κουβανοί γιατροί και νοσηλευτές συμμετέχουν σε σχεδόν 70 αποστολές σε διαφορετικά έθνη του κόσμου.

Η Κούβα είναι ηγέτης στην παγκόσμια αλληλεγγύη και κανείς δεν το αμφιβάλλει, και ενώ αποφασίζουν σε ποιον θα απονείμουν το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, οι κουβανοί γιατροί συνεχίζουν να προσφέρουν αλληλεγγύη: Φεύγουν από την Κούβα για νέες αποστολές υγείας και επιστρέφουν με την αποστολή που έχει επιτευχθεί για να σώσει ζωές. Έχει ήδη ανακοινωθεί για αυτήν τη Δευτέρα, η άφιξη της ταξιαρχίας που παρείχε υπηρεσίες στην περιοχή του Πιεμόντε, στο Τορίνο της Ιταλίας, όπου 38 ταξιαρχίες υγείας εργάζονταν για τρεις μήνες, έφυγε ο Δρ Julio Guerra, συντονιστής του σώματος για τις ιστορίες της ζωής στην κόκκινη ζώνη, τις επαγγελματικές και φιλικές σχέσεις μεταξύ γιατρών και νοσοκόμων και μας λέει για την ιδέα του Δέντρου της Ζωής με τις λευκές κορδέλες που ανακοίνωσαν μέρα με τη μέρα τις ζωές που σώθηκαν.

Όπως ο Θεός, παντού

Ο γιατρός Leonel Toledo Gálvez, ειδικός στην Ολοκληρωμένη Γενική Ιατρική, μιλά για την αποστολή ως δοκιμή όπου απέκτησε πολύ καλούς βαθμούς, έμαθε για μια περίπλοκη ασθένεια και πήρε το χαμόγελο και την αγάπη των ασθενών του ως έπαθλο και το πουκάμισο με τον αριθμό 7 απονεμήθηκε στο Ειδικό για τους κουβανούς γιατρούς του Πιεμόντε για το κλαμπ Γιουβέντους στο Τορίνο, την πιο επιτυχημένη ομάδα ποδοσφαίρου στην Ιταλία και έναν από τους πιο επιτυχημένους συλλόγους στον κόσμο. Ο ίδιος ο Κριστιάνο Ρονάλντο υπέγραψε όλα τα πουλόβερ για να αναγνωρίσουν το έργο τους και παρόλο που η παράδοση δεν μπορούσε να γίνει προσωπικά, για να σεβαστεί το πρωτόκολλο υγείας, η χειρονομία δεν παραβλέφθηκε από τον μεγάλο διεθνή τύπο.

Ο Δρ. Samuel Isaac Prada López, ειδικός στο MGI, μετρά τις ώρες για να επιστρέψει και να συνεχίσει τις σπουδές του στην ειδικότητα της Ουρολογίας. Θέλει να είναι στην Κούβα, δεν έχει την αγάπη του λαού της, έχει χάσει τους συναδέλφους της και θέλει να αγκαλιάσει την οικογένειά της. Το Piedmont είναι στην καρδιά όλων. Το μεγαλύτερο βραβείο του: σώθηκαν ζωές, ολοκληρώθηκε η αποστολή.

Κατά τη διάρκεια της τρίμηνης παραμονής τους στο Τορίνο, οι Κουβανοί ειδικοί πραγματοποίησαν περισσότερες από 5.100 ιατρικές υπηρεσίες, περισσότερες από 29.000 διαδικασίες και νοσηλευτικές ενέργειες με περισσότερους από 170 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία και ανέπτυξαν μια γόνιμη σχέση με γιατρούς, εθελοντές παραϊατρικούς και υγειονομικό προσωπικό.

Όπως ο Θεός, παντού

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας