Οι Θερμοπύλες αποτελούν κομμάτι της ιστορίας μας! Δεν εκχωρούνται!

1550
κόμματα

Το τελευταίο διάστημα, όπως είναι φυσικό, κυριάρχησε στην επικαιρότητα το θέμα των πυρκαγιών, με συνέπεια το θάνατο περίπου 100 ανθρώπων και μια τεράστια οικολογική καταστροφή. Παράλληλα κυριάρχησε και ο επικοινωνιακός τρόπος που προσπάθησε να το χειρισθεί η κυβέρνηση και η επίθεση της αντιπολίτευσης.  Όλη αυτή η υπόθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη εμπόδισε να φανούν και μια σειρά άλλα θέματα τεράστιας σημασίας  που παράλληλα παρουσιάστηκαν. Το θέμα των συντάξεων, των επιστροφών τάχα από τις περικοπές στην επικουρική σύνταξη (εντελώς πλαστά και αυθαίρετα) και η μεθόδευση για  την εκχώρηση ενός μεγάλου κομματιού του αρχαιολογικού χώρου των Θερμοπυλών στον επενδυτή για τάχα αξιοποίηση ουσιαστικά δόμηση. Το πρόβλημα αυτό είναι το μεγαλύτερο και καταδεικνύει με τον πιο σαφή τρόπο, που μας οδηγεί και η κυβέρνηση της «πρώτη φορά Αριστερά».

Ουσιαστικά δηλαδή εκτός από το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου η κυβέρνηση ξεπουλά και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Η ένταξη συγκεκριμένων αρχαιολογικών χώρων από τη ζώνη Α (δεν επιτρέπεται καμία δόμηση) σε ζώνη Β (επιτρέπεται η δόμηση υπό προϋποθέσεις) με στόχο να ικανοποιηθούν οι επενδυτές, είναι ουσιαστικά ξεπούλημα.

Τα επιχειρήματα περί του αντιθέτου δεν πείθουν κανένα.

Υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι τεράστιας ιστορικής σημασίας, η αξία των οποίων δεν εξαρτάται μόνο από τα αρχαιολογικά ευρήματα αλλά από την τεράστια ιστορική αξία των μαχών που διεξήχθησαν σ’ αυτή την περιοχή.

Ο αρχαιολογικός χώρος λοιπόν των Θερμοπυλών, του Μαραθώνα και της Σαλαμίνας έχουν τεράστια ιστορική  αξία, παγκόσμιας εμβέλειας, λόγω των ιστορικών μαχών που διεξήχθησαν εκεί. Οι μάχες αυτές καθόρισαν την πορεία της ιστορίας με δεδομένο ότι αν υπήρχε διαφορετική έκβαση δεν θα είχαμε ούτε τα επιτεύγματα του ελληνικού αλλά ούτε και του ελληνορωμαϊκού πολιτισμού!

Συνεπώς ο σεβασμός σ’ αυτούς τους αρχαιολογικούς χώρους, οι οποίοι πρέπει να διατηρηθούν ενιαίοι, είναι υποχρέωση της πολιτείας.

Απ’ ότι φαίνεται όμως αυτά είναι ψιλά γράμματα για την κυβέρνηση.

Προωθείται η ένταξη στη ζώνη Β για να διευκολύνει την οικοδόμηση κτιρίων το επόμενο διάστημα. Μπορούμε δηλαδή το επόμενο διάστημα να δούμε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και χώρους αναψυχής, SPA LEONIDAS, εκεί που κάποιοι έδωσαν μάχη κι έπεσαν μέχρι ενός για να υπερασπιστούν την πατρίδα.

Πιθανόν κάποιοι «κοσμοπολίτες» να μας κατηγορήσουν για εθνικισμό, παρότι οι χώροι αυτοί αποτελούν μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και ούτως ή άλλως πρέπει να γίνουν σεβαστά.

Εκείνο όμως που θλίβει περισσότερο είναι η διαχείριση του πολιτισμού εκ μέρους της κυβέρνησης.

Είναι δεδομένο ότι λαός που δεν σέβεται την ιστορία και τον πολιτισμό του δεν έχει μέλλον. Το γεγονός ότι υπάρχουν κάποια κτίσματα από τη δεκαετία του ’60, δεν δικαιολογεί το επιχείρημα ότι αυτά πρέπει να επεκταθούν σήμερα στο όνομα της ανάπτυξης. Άλλωστε και στη Δήλο προσπάθησαν να κάνουν ξενοδοχείο τη δεκαετία του ‘60 και σταμάτησε από την UNESCO διότι κηρύχτηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Αν δεν είχε κηρυχτεί, πιθανόν να υπήρχαν ξενοδοχεία «ΛΗΤΩ», «ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ», «ΑΡΤΕΜΙΣ» και να ήταν μια επέκταση της Μυκόνου! Είναι θετικό που ο Σύλλογος Αρχαιολόγων και κινήσεις πολιτών της Λαμίας σε συνεργασία με τη δημοτική παράταξη «ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ», αντιτάχτηκαν στην αλλαγή της ζώνης . Το θέμα όμως δεν πρέπει να μείνει μόνο εκεί.

Απαιτείται η ενεργοποίηση όλων. Ο χώρος των Θερμοπυλών αποτελεί κομμάτι της ιστορίας μας, του πολιτισμού μας, της ταυτότητάς μας και δεν εκχωρείται. Αν υποχωρήσουμε, αυτό σημαίνει ότι την ίδια τακτική θα ακολουθήσουν και για τους άλλους χώρους, Μαραθώνα και Σαλαμίνας, ιδιαίτερα στη Σαλαμίνα ο περιβάλλων χώρος ήδη προσβάλλει το μνημείο επί πλέον ενέργειες θα το ακυρώσουν εντελώς.

Η Λαϊκή Ενότητα ενεργοποιήθηκε αμέσως και ζήτησε συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού, η οποία μέχρι σήμερα το αποφεύγει, ρίχνοντας τη «μπάλα» στο ΚΑΣ που αποφάσισε πλειοψηφικά στην τελευταία του συνεδρίαση την αλλαγή ζώνης για ένα μεγάλο κομμάτι του χώρου.

Την τελική απόφαση, όμως, θα την πάρει η Υπουργός Πολιτισμού και θα είναι μεγάλη και ιστορική η ευθύνη της σε περίπτωση που αποδεχθεί αυτή την εκχώρηση.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπαθεί προφανώς να ξεχάσουμε την ιστορία μας και να εκχωρήσουμε ότι είναι συνυφασμένο με την ταυτότητά μας.

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ!

2 Σχόλια

  1. Θερμοπύλες ήταν η αντίσταση στον
    επίδοξο κατακτητή.
    Σήμερα που ο κατακτητής έχει εγκατασταθεί κιόλας, θα σωθούμε με εκλογές;

  2. Θερμοπύλες είναι ένα δημοκρατικά οργανωμένο αντιστασιακό απελευθερωτικό μέτωπο και όχι η απόφαση κάθε ενόχου εσχάτης προδοσίας Υπουργού. Βεβαια το να ανοιγουμε δημοσιο διαλογο με τους ΥΠΑΙΤΙΟΥΣ, αυτο κι αν ειναι ζητημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας