Οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν συμμάχους, συμπεριλαμβανομένων των Κάτω Χωρών, μέσω της Δανίας

718
ΗΠΑ κατασκοπεύουν συμμάχους

NL Times, 16-11-20

Οι μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών NSA καταχρώνται εδώ και χρόνια μια συμφωνία συνεργασίας με τη Δανία για να κατασκοπεύουν συμμάχους στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων της Ολλανδίας, ανέφερε ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός DR της Δανίας, επικαλούμενος έναν πληροφοριοδότη και επιβεβαίωση από διάφορες πηγές.
Σύμφωνα με τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Δανίας, η NSA και η στρατιωτική υπηρεσία της Δανίας FE υπέγραψαν συμφωνία το 2008, με την οποία οι Αμερικανοί θα βοηθούσαν τη Δανία να αξιοποιήσει τα καλώδια του διαδικτύου. Σε αντάλλαγμα, η NSA απέκτησε πρόσβαση σε καλώδια διαδικτύου στην Ανατολική Ευρώπη. Μαζί επεξεργάζονταν τα δεδομένα σε ένα κέντρο δεδομένων κοντά στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης, το οποίο οικοδομήθηκε γι’ αυτόν τον σκοπό..

Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν αυτή την πρόσβαση στο διαδίκτυο και για να κατασκοπεύσουν την ίδια τη Δανία, και τις γύρω χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Ολλανδίας, της Γερμανίας και της Σουηδίας, δήλωσε στο δίκτυο DR ο πληροφοριοδότης, πρώην υπάλληλος της FE. Ως συγκεκριμένο στόχο στη Δανία ανέφερε τη δανική αμυντική εταιρεία Terma, αλλά για την Ολλανδία δεν ανέφερε συγκεκριμένους στόχους.
Σύμφωνα με την DR, ο πληροφοριοδότης εξέφρασε ανησυχίες για τη Δανο-αμερικανική συνεργασία σε εσωτερικές ακροάσεις, και όταν δεν ελήφθησαν μέτρα, διέρρευσε τις σχετικές εκθέσεις σε μια εποπτική αρχή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αρκετοί αξιωματούχοι της FE να τεθούν σε διαθεσιμότητα το περασμένο καλοκαίρι.

Ο Βόλσκραντ ρώτησε την ολλανδική μυστική υπηρεσία γι’ αυτήν την υπόθεση . Εκπρόσωπος της υπηρεσίας δεν απάντησε αν η Ολλανδία γνώριζε αυτή την κατασκοπεία. “Όλοι κατασκοπεύουν“, είπε ο εκπρόσωπος.

Μετάφραση: Μ.Στυλιανού

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας