Οι ΗΠΑ, επικεφαλής εγκληματικών και παράνομων κυρώσεων

1190
κάτω

Την 1η Απρίλη στο Μαϊάμι της Φλόριντα, οι τελωνειακές αρχές των ΗΠΑ κατέσχεσαν από διερχόμενη εμπορευματική πτήση 60 αναπνευστήρες με προορισμό την Παραγουάη. Η πτήση είχε ξεκινήσει από την Ταϊβάν και είχαν προπληρωθεί απο τις αρχές της Παραγουάης.

Πριν από λίγες μέρες, ο ΥΠ.ΕΞ. των ΗΠΑ, κ. Πομπέο, είχε αναφερθεί στο ότι ο μήνας Απρίλης (μια και η κορύφωση της πανδημίας σε αρκετές χώρες θεωρείται μαθηματικά βέβαιη τον Απρίλη) είναι κομβικής σημασίας για την «ασφάλεια» των ΗΠΑ. Η Βενεζουέλα είναι πρώτη στη λίστα κυρώσεων, αφού εξεδόθη από τις ΗΠΑ ένταλμα σύλληψης σε βάρος του προέδρου Μαδούρο με την κατηγορία του ναρκεμπορίου!

Η αμοιβή είναι 15 εκατ. δολάρια συν άλλα 10 εκατ. δολάρια κατά κεφαλήν για πέντε αξιωματούχους της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένου του ΥΠ.ΕΞ. Χόρχε Αρεάσα. Το Φαρ Ουέστ ζει και βασιλεύει εν μέσω μιας απίστευτης τραγωδίας που βιώνει ο αμερικανικός λαός και ολόκληρος ο κόσμος και που η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιλέγει, βολικά, τον «εξωτερικό εχθρό».

Η Κούβα δεν θα μπορούσε να λείψει από το διαρκές ιμπεριαλιστικό έγκλημα, ευρισκόμενη στο στόχαστρο της ενδυνάμωσης των κυρώσεων των ΗΠΑ επί 60 χρόνια σχεδόν! Ακόμα και μετριοπαθείς φωνές, όπως του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Α. Γκουτέρες, που ζητά την άρση των οικονομικών κυρώσεων κατά των χωρών εν μέσω της πανδημίας του COVID-19, σήμερα είναι εξαιρετικά επίκαιρες και επείγουσες.

Ο υπουργός Λαϊκής Εξουσίας για τις Εξωτερικές Σχέσεις της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, Χόρχε Αρεάσα, ενημέρωσε την Παρασκευή ότι ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών ζήτησε την άρση οικονομικών κυρώσεων κατά 39 χωρών που τώρα εξελίσσονται, σε ορισμένες περιπτώσεις εντείνονται (Βενεζουέλα, Κούβα, Ιράν).

Κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του ΥΠ.ΕΞ. της Βενεζουέλας πριν από λίγες εβδομάδες σε σύνοδο κορυφής των ηγετών των εθνών της Ομάδας των 20 (G-20), παρουσία και των Ηνωμένων Πολιτειών, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Γκουτέρες, ζήτησε την άρση των κυρώσεων που θα μπορούσαν να βλάψουν την ικανότητα αντίδρασης των χωρών σε κυρώσεις, στην πανδημία.

Ο κ. Γκουτέρεσ ενσωματώνει το αίτημα άρσης των παράνομων και μονομερών κυρώσεων, στις προσπάθειες του ΟΗΕ για την καταπολέμηση και υπέρβαση της πανδημίας COVID-19. Στη σύνοδο κορυφής, ο γ.γ. του ΟΗΕ προειδοποίησε ότι «είμαστε στη μέση ενός πολέμου κατά του COVID-19 και δεν τον κερδίζουμε. Αυτή η μάχη χρειάζεται ένα σχέδιο από όλη την ανθρωπότητα για την καταπολέμησή του…»

«Ο κόσμος χρειάστηκε τρεις μήνες για να φτάσει τις 100.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις μόλυνσης. Το δεύτερο κύμα, τα επόμενα 100.000 κρούσματα, επιβεβαιώθηκαν σε μόλις 12 ημέρες. Το τρίτο κράτησε τέσσερις ημέρες. Το τέταρτο, μόνο μιάμιση μέρα. Πρόκειται για μια άκρως επιθετική ανάπτυξη και δυστυχώς είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου», δήλωσε ο γ.γ. του ΟΗΕ στους ηγέτες των G-20, ο οποίος δήλωσε επίσης ότι η διακοπή της μετάδοσης του Coronavirus απαιτεί συντονισμένη απάντηση από την ομάδα υπό την καθοδήγηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Με αυτή την έννοια, ο Γκουτέρες διευκρίνισε ότι «χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και άλλα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, σημαντική έκδοση ειδικών δικαιωμάτων επιχορηγήσεων, συντονισμένες ανταλλαγές μεταξύ κεντρικών τραπεζών και μέτρα για την ανακούφιση του χρέους». Στο σημείο αυτό να τονιστεί ότι ένα πιθανό πέμπτο μνημόνιο (γερμανικής έμπνευσης) στην Ελλάδα θεωρείται αδιανόητο έως και γενοκτονικό.

Οι κυβερνήσεις της Βενεζουέλας, της Κίνας, της Ρωσίας, του Ιράν, της Συρίας, της Νικαράγουας, της Κούβας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας έστειλαν επιστολή στον Γκουτέρες την περασμένη Τετάρτη για να υποβάλουν αυτό το αίτημα, για άμεση άρση μονομερών, αυθαίρετων και οικονομικών μέτρων ασφυξίας, που ισοδυναμούν με «εγκλήματα πολέμου».

Τα εγκληματικά ιμπεριαλιστικα σχέδια των ΗΠΑ, μεταπολεμικά πραγματοποιούνταν από τις μυστικές της υπηρεσίες, σχεδιάζοντας, οργανώνοντας και εκτελώντας πραξικοπήματα οικονομικούς πολέμους, δολοφονίες αντιπάλων (αμέτρητη η λίστα) κ.λπ., ώστε να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους. Σήμερα, τόσο η κυβέρνηση Τραμπ όσο και το κατεστημένο του Δημοκρατικού Κόμματος, προαναγγέλουν τα εγκλήματά τους με κυνισμό και αγριότητα.

Η παρακμή της Δύσης κορυφώνεται. Η πανδημία λειτουργεί ως επιταχυντής πολιτικο-οικονομικών εξελίξεων. Νέες ταξικές αντιθέσεις αναδύονται. Ένας νέος πολυπολικός κόσμος ξημερώνει. Τα ερωτήματα πολλά. Οφείλουμε να εργαστούμε με πολλαπλασιαστικά, δημιουργικά, ενωτικά, νεανικά χαρακτηριστικά. Χωρίς την ενωτική, δημιουργική και πραγματικά ριζοσπαστική Αριστερά του 21ου αιώνα, είναι πιθανό η ανθρωπότητα να γυρίσει στον Μεσαίωνα, όπου νέες «πολιτικές πανδημίες» θα έχουν σκοτεινά και επικίνδυνα χαρακτηριστικά. Μπορούμε να τα αποτρέψουμε. Οφείλουμε να τα καταφέρουμε.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας