Οι εργαζόμενοι πολλών χωρών της Amazon οργανώνονται και παλεύουν

1025
amazon

Μια είδηση πήρε μεγάλη δημοσιότητα: περισσότεροι από 300 εργαζόμενοι της Amazon στις ΗΠΑ προχωρούν σε απεργία για να διαμαρτυρηθούν για τις μη ασφαλείς υγειονομικές συνθήκες εργασίας εν μέσω πανδημίας του νέου κορονοϊού στις αποθήκες της εταιρίας. Η απεργία αυτή έρχεται λίγες μέρες τη διαδικτυακή απεργία των μηχανικών της εταιρίας και τις απολύσεις εργαζομένων που πρωτοστάτησαν στην απεργία και τις διαμαρτυρίες. Για την Amazon, μια εταιρία logistic – κολοσσός που εξυπηρετεί τις web πωλήσεις καταστημάτων και επιχειρήσεων, προβλέπονται τεράστια κέρδη μιας και ο όγκος της δουλειάς της σε συνθήκες καραντίνας έχει εκτιναχθεί στα ύψη.

Οι εργαζόμενοι στην Amazon σε διάφορες χώρες, εδώ και πολύ καιρό, προσπαθούν να οργανωθούν συνδικαλιστικά και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους. Πριν από ένα χρόνο προχώρησαν σε ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα συνδικαλιστικής οργάνωσης σε κάθε χώρα και δια-κρατικά. Η πολύτιμη αυτή εμπειρία είναι παρακαταθήκη στη νέα συγκυρία που διανύουμε, καθώς δυναμώνει η αντεργατική επίθεση με αφορμή την παγκόσμια κρίση του κορονοϊού. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο από την αυτο-οργάνωση, την αντίσταση, την αλληλεγγύη.

Τελική διακήρυξη της δια-κρατικής συνέλευσης εργαζόμενων στην Amazon

Πόζναν (Πολωνία), Μάρτιος 2019

Δημοσιεύουμε την τελική διακήρυξη της δια-κρατικής συνέλευσης εργαζόμενων στην Amazon, από Ισπανία, Πολωνία, Γερμανία και Γαλλία που διεξήχθη τον Μάρτιο στο Πόζναν και στην οποία συμμετείχε η Πλατφόρμα Διεθνική Κοινωνική Απεργία (TSS):

Από το 2015 όπου είχαμε τις πρώτες εμπειρίες διασύνδεσης εργαζόμενων στις αποθήκες της Amazon σε Γερμανία και Πολωνία, οι συνελεύσεις έχουν μαζικοποιηθεί και η συνεργασία ισχυροποιήθηκε. Μετά τη συνέλευση της Διεθνικής Κοινωνικής Απεργίας (TSS) στη Στοκχόλμη (Νοέμβριος 2018), όπου αυτές οι εμπειρίες συζητήθηκαν σαν ένα στοιχείο της ευρύτερης πάλης ενάντια στη σύγχρονη μορφή εκμετάλλευσης των logistics (εφοδιαστική αλυσίδα), οι εργαζόμενοι της ισπανικής Amazon εντάχθηκαν στην οργάνωση, εμπλουτίζοντάς την με τις πρόσφατες εμπειρίες των απεργιών της Μαδρίτης.

Ταυτόχρονα με τα προβλήματα της προσωρινής απασχόλησης και των ποσοστών αποδοτικότητας η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τη δυνατότητα διεκδίκησης ενός ενιαίου ευρωπαϊκού μισθού για όλους τους εργαζόμενους στις αποθήκες της Amazon, ανεξάρτητα από τη χώρα, το είδος των συμβάσεων εργασίας και την εθνικότητα. Η διεκδίκηση αυτή έχει σκοπό να αντιπαλέψει την ύπαρξη μισθολογικών διακρίσεων σε μια εντελώς καινούργια κατεύθυνση διεθνικής οργάνωσης. Λόγω της σπουδαιότητας μιας τέτοιας διεκδίκησης, η συζήτηση θα συνεχιστεί στην επόμενη συνέλευση των εργαζόμενων της Amazon που θα γίνει στη Λειψία τον Σεπτέμβριο. Η Διεθνική Κοινωνική Απεργία θα συνεχίσει να επιδιώκει και να πυροδοτεί τη συζήτηση για τη δυνατότητα προώθησης κοινών διεκδικήσεων σε διεθνικό επίπεδο. Να μείνετε συντονισμένοι!

Η όγδοη διεθνής συνέλευση των εργαζόμενων της Amazon διήρκεσε από τις 15-17 Μαρτίου του 2019. Περισσότεροι από 50 εργαζόμενοι και συμπαραστάτες από Ισπανία, Γαλλία, Πολωνία και Γερμανία και έξι συνδικάτα συναντήθηκαν στο Πόζναν για να ανταλλάξουν εμπειρίες και να σχεδιάσουν περαιτέρω κοινές δράσεις:

· Όπως αποφασίστηκε στην προηγούμενη συνέλευση για πρώτη φορά συστηματικά συγκεντρώθηκε στο σάιτ ενημέρωση για όλα τα κέντρα συλλογής εμπορευμάτων και τις εργασιακές συνθήκες.

· Στο Πόζναν ιδρύθηκε η καμπάνια “Οχι στον ξέφρενο ανταγωνισμό”, ενάντια στην αξιολόγηση και τους υψηλούς ρυθμούς εργασιακής απόδοσης. Κέντρα συλλογής σε άλλες χώρες θέλουν να υιοθετήσουν αυτή την καμπάνια. Με την ευκαιρία της καμπάνιας οι συμμετέχοντες στη συνέλευση μοίρασαν προκηρύξεις κατά τη διάρκεια αλλαγής βάρδιας στο κέντρο συλλογής του Πόζναν.

· Επίκεντρο της συζήτησης ήταν και το ζήτημα της προσωρινής απασχόλησης στην Amazon. Στην Πολωνία και την Ισπανία η Amazon εξακολουθεί να απασχολεί προσωρινούς εργαζόμενους με μικρής διάρκειας, μερικές φορές ακόμα και δυο βδομάδων, συμβάσεις. Στη Γερμανία υπήρξε σε μεγάλο βαθμό επιτυχής αντίσταση ενάντια στην προσωρινή απασχόληση πριν από πέντε χρόνια. Έγινε ανταλλαγή εμπειριών γύρω από επιτυχημένες στρατηγικές πάλης. Η παγκόσμια εκμετάλλευση της προσωρινής εργασίας σημαίνει συμπίεση των μισθών και επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών σε κάθε χώρα. Για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην προσωρινή απασχόληση οργανώθηκε διαδήλωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας προσωρινής απασχόλησης Adecco στο Πόζναν (βλ. βίντεο https://vimeo.com/326854438).

· Υπήρξε μια αντιπαραθετική συζήτηση για τη διεκδίκηση ενός ενιαίου ευρωπαϊκού μισθού. Οι εργαζόμενοι της Amazon κάνουν την ίδια δουλειά παντού και ακόμα και τα διαφορετικά επίπεδα τιμών από χώρα σε χώρα δε δικαιολογούν τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν. Παρ’ όλα αυτά υπήρξαν προβληματισμοί για το κατά πόσο ο ευρωπαϊκός μισθός είναι ένα στρατηγικά λογικό αίτημα.

Στο τέλος της συνέλευσης αποφασίστηκαν τα εξής σημεία:

· Η αντιπαράθεση για τον ευρωπαϊκό μισθό και η στρατηγική της Amazon να στρέφει τους εργαζόμενους σε διαφορετικές χώρες τον έναν ενάντια στον άλλον, καταδεικνύει ότι η διεθνής οργάνωση των εργαζόμενων της Amazon απαιτεί μια κοινή, μακροπρόθεσμη στρατηγική. Στην επόμενη συνέλευση η συζήτηση θα οργανωθεί σε μικρές ομάδες.

· Θα συνεχιστεί η ενημέρωση για την Amazon από διάφορες χώρες με τη μορφή κειμένων.

· Θα οργανωθούν επόμενες επισκέψεις των υπαλλήλων της Amazon σε άλλα κέντρα συλλογής σε όλη την Ευρώπη.

· Η επόμενη συνέλευση θα γίνει στη Λειψία από 27-29 Σεπτέμβρη του 2019. Ποτέ στο παρελθόν δεν υπήρχαν τόσοι πολλοί εργαζόμενοι από τόσες πολλές χώρες όσο στη δια-κρατική συνέλευση των εργαζόμενων της Amazon. Το γεγονός, ότι εργαζόμενοι από τόσο διαφορετικά συνδικάτα όπως το SUD-Solidaire (Αλληλέγγυα, Ενωτικά, Δημοκρατικά) από τη Γαλλία, η CGT (Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας) από την Ισπανία, η Ver.di (Ενιαίο Συνδικάτο Εργαζόμενων στις Υπηρεσίες) από την Γερμανία, η IP (Εργατική Πρωτοβουλία) από την Πολωνία και η Solidarnosc (Αλληλεγγύη) από την Πολωνία συζήτησαν κοινά αιτήματα, δείχνει ότι η διεθνής οργάνωση σε επίπεδο βάσης, πέρα από τα σύνορα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, είναι δυνατή και πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει και να ισχυροποιηθεί.

*Η CGT από Ισπανία και η ΙΡ από Πολωνία είναι αναρχοσυνδικαλιστικές οργανώσεις

**Μετάφραση: Α. Τσ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας