Οι ελληνικές κυβερνήσεις πιο υποτελείς και από τις κυβερνήσεις της Βουλγαρίας!

1279
υποτελείς

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έβαλε στο συρτάρι και  στη συνέχεια πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων την διακρατική συμφωνία Παν. Λαφαζάνη- Novac για την διέλευση από την Ελλάδα και με κατεύθυνση την Ευρώπη του αγωγού με ρώσικο φυσικό αέριο που θα ερχόταν μέσω Μαύρης θάλασσας και Ευρωπαϊκής Τουρκίας (Turkish Stream).

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υπέκυψε, δυστυχώς, στις πιέσεις των ΗΠΑ, πράγμα που θα ήταν αδύνατο να κάνει όσο συνέχιζε να βρίσκεται στην κυβέρνηση ως υπουργός Ενέργειας, ο Παν. Λαφαζάνης. Η απομάκρυνση του τελευταίου και η φυγή του από τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω τρίτου μνημονίου, ήταν προϋπόθεση για να ενταφιαστεί ο αγωγός με φυσικό αέριο από την επάρατη Ρωσία.

Παρ’ όλο που ήταν αναμενόμενο, έπεσε ως βόμβα η χθεσινή δήλωση του Alexander Novac, υπουργού ενέργειας της Ρώσικης Ομοσπονδίας, ότι τελικά έκλεισε η συμφωνία για να περάσει αυτός ο αγωγός ρώσικου αερίου, όχι από την Ελλάδα αλλά από την Βουλγαρία με κατεύθυνση τα Βαλκάνια, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ευρώπη.

Η Ελλάδα απώλεσε από την μη διέλευση του αγωγού ρώσικου αερίου γιγάντιας χωρητικότητας, έως 49 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως, σημαντικότατα οικονομικά και στρατηγικά οφέλη που προέβλεπε ρητά η συμφωνία Λαφαζάνη-Novac, η οποία υπεγράφη τον Μάϊο του 2015 στην Αγία Πετρούπολη (Λένιγκραντ) και έγινε τότε πρώτη παγκόσμια είδηση με μόνη σχεδόν που την αποσιώπησε, να είναι η Ελλάδα και μέσα στην Ελλάδα ακόμα ακόμα και η κρατική ΕΡΤ! Αυτό θα πει αντιρωσικό μένος!

Συγκεκριμένα με βάση την συμφωνία Λαφαζάνη-Novac, η χώρα μας θα προμηθεύετο φτηνό φυσικό αέριο από την Gazprom, θα συμμετείχε 50-50% στην διαχείριση του αγωγού, χωρίς να πληρώσει για την κατασκευή του, ενώ το ελληνικό δημόσιο θα κέρδιζε, τουλάχιστον, τριακόσια εκατομμύρια ευρώ ετησίως, από τα τέλη διέλευσης του αγωγού. Να σημειώσουμε ότι από τον άλλο αγωγό TAP, αμερικάνικης έμπνευσης, που έρχεται από το Αζερμπαϊτζάν και περνάει από την χώρα μας, η Ελλάδα δεν κερδίζει απολύτως τίποτα και δεν έχει την παραμικρή συμμετοχή δημόσια ή ιδιωτική, στην ιδιοκτησία και διαχείρισή του!

Ταυτόχρονα με την κατασκευή αυτού του αγωγού ρώσικου φυσικού αερίου, η Ελλάδα θα γινόταν πραγματικός πλουραλιστικός ενεργειακός κόμβος, θα αναβάθμιζε τον γεωστρατηγικό της ρόλο και θα διαμόρφωνε προωθημένες σχέσεις με την Ρωσία, που θα ενίσχυαν την ασφάλεια της, την ανάπτυξη της και την δυνατότητα άσκησης πολυδιάστατης πολιτικής εξωτερικών και διεθνών οικονομικών σχέσεων.

Το μοναδικό επιχείρημα όσων δικαιολογούσαν και συνεχίζουν να δικαιολογούν την ακύρωση της διέλευσης του αγωγού με ρώσικο φυσικό αέριο από την χώρα μας, είναι ότι η Ελλάδα είναι μικρή χώρα, ανήκει στο ΝΑΤΟ, έχει φιλοαμερικάνικο προσανατολισμό και δεν μπορεί να τα βάλει με τους “προστάτες“της.

Η Βουλγαρία, όμως, που δέχεται τον ρώσικο αγωγό, είναι μεγαλύτερη από την Ελλάδα; Δεν είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε; Δεν διατηρεί φιλικότατες σχέσεις με τις ΗΠΑ;

Απλώς η Βουλγαρία δεν είναι τόσο υποτελής έναντι των υπερατλαντικών συμμάχων της, ούτε φαίνεται πως έχει απέναντι τους τέτοιο φόβο και δέος και τόσο δουλικές σχέσεις, όσο οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Δυστυχώς, αυτή ξένη εξάρτηση συνιστά την ουσία του ελληνικού προβλήματος και της σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας και ακόμα τραγικότερο, αυτός ο σύγχρονος “ραγιαδισμός” έχει περάσει στην στάση και την συμπεριφορά σημαντικών τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας, που δεν έχουν κανένα συμφέρον από την υποτέλεια της χώρας.

 

Ν.Ζ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας