Οι διοικητικές αρχές βάζουν “τέλος” στον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς

721
στον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς

Νέα δικαστική περιπέτεια για τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, ξαφνικά στο στόχαστρο έρευνας για διαφθορά: τον βαρύνουν υποψίες ότι στο παρελθόν χρησιμοποίησε δημόσια κονδύλια για να εξασφαλίσει ευνοϊκή κάλυψη από ΜΜΕ.

«Ο Σεμπάστιαν Κουρτς και άλλοι εννέα ύποπτοι, καθώς και τρεις οργανισμοί» βρίσκονται στο επίκεντρο της έρευνας για διάφορες αξιόποινες πράξεις στο πλαίσιο της υπόθεσης αυτής, ανακοίνωσε η εισαγγελία διαφθοράς έπειτα από σειρά εφόδων χθες το πρωί.

Οι έφοδοι έγιναν στις εγκαταστάσεις του υπουργείου Οικονομικών, στα κεντρικά γραφεία του συντηρητικού κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (ÖVP), στην έδρα μέσου ενημέρωσης και σε κατοικίες διαφόρων πολύ στενών συνεργατών του επικεφαλής της αυστριακής κυβέρνησης.

Μεταξύ του 2016 και του 2018, «πόροι του υπουργείου χρησιμοποιήθηκαν για να χρηματοδοτηθούν εν μέρει χειραγωγημένες δημοσκοπήσεις που εξυπηρετούσαν αποκλειστικά παραταξιακό πολιτικό συμφέρον», σύμφωνα με τους εισαγγελείς, οι οποίοι βασίζουν την κατηγορία αυτή σε SMS που περιήλθαν στην κατοχή τους.

Την περίοδο εκείνη ο Σεμπάστιαν Κουρτς δεν ήταν καγκελάριος, ήταν ακόμη υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την εισαγγελία, δημοσιεύονταν εγκωμιαστικά άρθρα και ευνοϊκές δημοσκοπήσεις για τον κ. Κουρτς σε αντάλλαγμα για την αγορά διαφημιστικού χώρου από το υπουργείο Οικονομικών, που βρισκόταν την εποχή στα χέρια των συντηρητικών. Το ποσό για το οποίο γίνεται λόγος ξεπερνά το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Η εφημερίδα που φέρεται να είχε κάνει τη διευθέτηση αυτή κατονομάστηκε ή φωτογραφήθηκε από άλλα αυστριακά ΜΜΕ: πρόκειται για την ταμπλόιντ Österreich. Η εφημερίδα εξέδωσε οργισμένη ανακοίνωση με την οποία διαψεύδει τις κατηγορίες.

Ο κ. Κουρτς αντιμετωπίζει ήδη έρευνα για ψευδή κατάθεση σε κοινοβουλευτική επιτροπή αρμόδια για υποθέσεις διαφθοράς, πάντως δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες ως αυτό το στάδιο.

«Κατασκευασμένες» κατηγορίες

Ο 35χρονος καγκελάριος, που συμμετείχε χθες στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στη Σλοβενία, τόνισε, σε δήλωσή του που εστάλη στο Γαλλικό Πρακτορείο, πως πρόκειται για κατηγορίες εντελώς «κατασκευασμένες».

«Ορισμένα αποσπάσματα SMS αποσπάστηκαν από το πλαίσιό τους ή παραμορφώθηκαν και στήθηκε ποινική υπόθεση γύρω από αυτά. Είμαι πεπεισμένος ότι οι κατηγορίες αυτές πολύ σύντομα θα καταπέσουν», διαβεβαίωσε.

Ωστόσο η υπόθεση ενδέχεται να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη συμμαχία του μείζονος κόμματος της συμπολίτευσης με τους Πράσινους, καθώς οι δικαστικοί πονοκέφαλοι πολλαπλασιάζονται για τους συντηρητικούς.

Βουλευτής του ÖVP, ο Αντρέας Χάνγκερ, έφθασε στο σημείο να υποστηρίξει πως η έρευνα σε βάρος του καγκελάριου διενεργείται από «αριστεριστές» στην εισαγγελία· ο ισχυρισμός ανάγκασε τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν, ο οποίος προέρχεται από τους Πράσινους, να αντιδράσει.

«Η υποψία για μεροληψία της εισαγγελίας που εκφράστηκε από κοινοβουλευτικό υπερβαίνει τα εσκαμμένα», είναι «απαράδεκτη», προειδοποίησε. Ο αρχηγός του κράτους, σε πολύ διαφορετικό τόνο από τον επικεφαλής της κυβέρνησης και την παράταξή του, μίλησε για ασυνήθιστη, πολύ σοβαρή έρευνα.

Από την πλευρά του ο αντικαγκελάριος, ο Βέρνερ Κόγκλερ, που ανήκει στους Πράσινους, έκρινε πως η υπόθεση δεν επηρεάζει –προς το παρόν– το κυβερνητικό έργο του συνασπισμού.

Ωστόσο και αυτός με τη σειρά του στηλίτευσε τις επιθέσεις των συντηρητικών εναντίον της δικαιοσύνης –το υπουργείο Δικαιοσύνης βρίσκεται στα χέρια των οικολόγων– και διαβεβαίωσε ότι οι δικαστικοί στην Αυστρία έχουν πλήρη ανεξαρτησία.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος έγινε καγκελάριος τον Δεκέμβριο του 2017, έχασε τον πρώτο του κυβερνητικό εταίρο, το κόμμα της άκρας δεξιάς FPÖ, εξαιτίας σκανδάλου διαφθοράς το οποίο ξέσπασε τον Μάιο του 2019, το λεγόμενο Ibizagate.

Επανήλθε στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2020, αυτή τη φορά με τους Πράσινους στο πλευρό του.

Όμως για τον αρχισυντάκτη του περιοδικού Falter, τον Φλόριαν Κλενκ, «έπειτα από μια πρώτη γρήγορη ανάγνωση των ενταλμάτων έρευνας και των ανταλλαγών μηνυμάτων που περιέχουν, μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα ότι ο συνασπισμός του ÖVP και των Πρασίνων δεν πρόκειται να αντέξει. Game over».

Μολαταύτα, ο συνασπισμός έχει ως εδώ ξεπεράσει πολλές δυσκολίες και βαθιές διαφωνίες. Χαρακτηριστικά, ενώ πρόσφατα οι Πράσινοι καλούσαν να υιοθετηθεί ανθρωπιστική προσέγγιση στο ζήτημα των προσφύγων, ειδικά μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, το ÖVP του κ. Κουρτς αντίθετα παρέμεινε προσηλωμένο στη σκληρή αντιμεταναστευτική ρητορική και πολιτική του, που κατά δημοσκοπήσεις έχουν ευρεία αποδοχή.

Τα τρία μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν να διεξαχθεί προ ημερησίας διατάξεως συνεδρίαση της αυστριακής κάτω Βουλής για να συζητηθεί η υπόθεση και αξίωσαν ο καγκελάριος να παραιτηθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας