Στην Κομισιόν, για τις θέσεις που εξέφρασε ως προς την υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ απαντά η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ).
Η ΕΔΕ, με μια μάλλον χλιαρή ανακοίνωση, την στιγμή που τα εγχώρια και ευρωπαϊκά κατεστημένα κέντρα λύσσαξαν με την καταδίκη Γεωργίου, αναφέρει ότι «η ορθή ερμηνεία και εφαρμογή των νόμων ανατίθεται από το Σύνταγμα στους δικαστικούς λειτουργούς, η κρίση των οποίων δεν επιτρέπεται να επηρεάζεται από πολιτικές σταθμίσεις, πιέσεις ή προτροπές».
Η ανακοίνωση, πάντως, της ΕΔΕ, έστω και χλιαρή, έρχεται να δείξει ότι υπάρχει μια μερίδα δικαστών στην χώρα, που δεν θέλουν να την βλέπουν να αντιμετωπίζεται, περίπου, ως μπανανία της Ε.Ε.
Το γεγονός αυτό, αν συνοδεύεται και με ένα σαφή δημοκρατικό προσανατολισμό, είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο, αν και οφείλουμε να πούμε ότι οι κυρίαρχοι συντηρητικοί κύκλοι της Δικαιοσύνης, φέρουν βαρύτατες ευθύνες για τα μνημόνια και τις σκανδαλώδεις απαλλαγές υψηλά ιστάμενων της πολιτικής και οικονομικής ζωής.
Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΕΔΕ έχει ως εξής:
«Στις 30-8-2016 είχε εκδώσει δελτίο Τύπου σχετικά με τις ανεπίτρεπτες και εξωθεσμικές παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ανοιχτή τότε υπόθεση του πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ ενώπιον των ελληνικών δικαστηρίων».
Παράλληλα, η ΕΔΕ αναφέρει ότι «μετά την πρόσφατη έκδοση δικαστικής απόφασης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι ‘παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις’» και προσθέτει:
«Οι ελληνικές δικαστικές Αρχές και οι ελληνικοί νόμοι οφείλουν να αντιμετωπίζουν ισότιμα όλους τους πολίτες χωρίς να έχει καμία σημασία η ειδική σχέση που μπορούν αυτοί να έχουν με υπηρεσίες υπαγόμενες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
» Η ορθή ερμηνεία και εφαρμογή των νόμων ανατίθεται από το Σύνταγμα στους δικαστικούς λειτουργούς, η κρίση των οποίων δεν επιτρέπεται να επηρεάζεται από πολιτικές σταθμίσεις, πιέσεις ή προτροπές.
» Η ανεξαρτησία των γραφείων στατιστικής στα κράτη-μέλη μπορεί να ‘αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής και νομισματικής Ένωσης’ σύμφωνα με την Κομισιόν, η ανεξαρτησία και το ανεπηρέαστο ωστόσο των δικαστών και των εισαγγελέων μιας χώρας αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο του Δημοκρατικού πολιτεύματος.»