Οι Αμερικανοί φεύγουν από Αφγανιστάν αλλά εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές κατά Ταλιμπάν

673
εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές

Οι ΗΠΑ αφού υπέστησαν πανωλεθρία στο Αφγανιστάν και κατέστησαν πανίσχυρους τους Ταλιμπάν, φεύγοντας ο στρατός τους ταπεινωμένος από τη χώρα αυτή προσπαθεί να τηρήσει τα προσχήματα βομβαρδίζοντας από αέρα και εκ του ασφαλούς τους επελαύνοντες Ταλιμπάν.

Οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορικές επιδρομές για να στηρίξουν τις δυνάμεις ασφαλείας του Αφγανιστάν που δέχονται πιέσεις από την προέλαση των Ταλιμπάν καθώς οι ξένες δυνάμεις αποχωρούν από την εμπόλεμη χώρα.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους χθες Πέμπτη ότι τις τελευταίες ημέρες εξαπολύθηκαν αεροπορικές επιδρομές που είχαν στόχο να στηρίξουν τον αφγανικό στρατό, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, δήλωσε ότι οι επιδρομές εξαπολύθηκαν την Τετάρτη το βράδυ στα περίχωρα της πόλης Κανταχάρ, στο νότιο τμήμα του Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις αντάρτες και να καταστραφούν δύο οχήματα.

“Επιβεβαιώνουμε αυτές τις αεροπορικές επιδρομές και τις καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο. Αποτελούν ξεκάθαρη επίθεση και παραβίαση της συμφωνίας της Ντόχα καθώς (σ.σ. οι Αμερικανοί) δεν μπορούν να επιχειρούν μετά τον Μάιο”, πρόσθεσε αναφερόμενος στη συμφωνία των ανταρτών με τις ΗΠΑ, που άνοιξε τον δρόμο για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

“Αν διεξάγουν οποιαδήποτε επιχείρηση, θα ευθύνονται για τις επιπτώσεις”, τόνισε ο Μουτζαχίντ.

Βάσει της συμφωνίας της Ντόχα, η οποία υπογράφηκε στην πρωτεύουσα του Κατάρ στις 29 Φεβρουαρίου 2020, όλες οι ξένες δυνάμεις θα έπρεπε να έχουν αποχωρήσει από το Αφγανιστάν έως τον Μάιο, εφόσον οι Ταλιμπάν συμμορφώνονταν με κάποιες εγγυήσεις για την ασφάλεια.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα αποσυρθούν από το Αφγανιστάν έως την 11η Σεπτεμβρίου, προκαλώντας την οργή των Ταλιμπάν που θα ήθελαν τα ξένα στρατεύματα να έχουν αποχωρήσει έως τον Μάιο.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Μπάιντεν η βία έχει αυξηθεί ραγδαία στη χώρα, με τους Ταλιμπάν να εξαπολύουν μεγάλες επιχειρήσεις, να καταλαμβάνουν περιφέρειες και σημαντικά μεθοριακά περάσματα και να περικυκλώνουν ή να πλησιάζουν πολλές πρωτεύουσες επαρχιών, περιλαμβανομένης της Κανταχάρ.

Σχεδόν όλα τα αμερικανικά στρατεύματα, με εξαίρεση τους στρατιώτες που φυλάσσουν την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Καμπούλ και το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, έχουν αποχωρήσει από το Αφγανιστάν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας