Οικονομικός εκβιασμός και κινδυνολογία κατά του λαού της Αργεντινής

943
εκβιασμός

Συντονισμένη και σκληρή επίθεση έχει εξαπολυθεί από διεθνή κέντρα οικονομικής ισχύος, προκειμένου να τρομοκρατηθεί ο λαός της Αργεντινής που εκδήλωσε με την ψήφο του στις πρόσφατες προκριματικές εκλογές την αντίθεση στην εκ νέου υπαγωγή της χώρας του υπό το ΔΝΤ. 

Με την επίθεση αυτή ενορχηστρώνεται και το αργεντίνικο κεφάλαιο, ενώ οι ΗΠΑ και η Βραζιλία του Μπολσονάρου βλέπουν με έντονη ανησυχία να αντιστρέφεται το κλίμα που έτεινε να δημιουργηθεί στη Λατινική Αμερική μετά από τις εκλογικές επιτυχίες συντηρητικών δυνάμεων σε μια σειρά από χώρες της.

Η οικονομία της Αργεντινής κατρακυλά ακόμα περισσότερο μετά το εκλογικό ράπισμα κατά του προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι την προπερασμένη Κυριακή. Το πέσο, το εθνικό νόμισμα, όπως και η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας έχουν πάρει την κατιούσα, ενώ ο πληθωρισμός καλπάζει με ποσοστό 50%.

Την περασμένη Τετάρτη ο Μάκρι ζήτησε συγγνώμη για τις δηλώσεις του λίγο μετά τις προκριματικές εκλογές από τον αντίπαλό του Αλμπέρτο Φερνάντες, ο οποίος κέρδισε με 47%. Σε συνέντευξη Τύπου κάλεσε τον νικητή των εκλογών να κάνει την αυτοκριτική του την ίδια ώρα που ο ίδιος είχε πάρει μόλις το 32% των ψήφων. “Την περασμένη Δευτέρα ήμουν ακόμα πολύ στενοχωρημένος με το αποτέλεσμα των εκλογών και για τις συνέπειές του και δεν είχα κοιμηθεί καθόλου. Ωστόσο ήθελα να μιλήσω και να δώσω απαντήσεις στον Τύπο”.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε πακέτο μέτρων, το οποίο είναι αντίθετο στην αυστηρή πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνησή του, ενώ στη συνέχεια τηλεφώνησε και στον αντίπαλό του Αλμπέρτο Φερνάντες και λίγο αργότερα έγραψε στο twitter “Συμφωνήσαμε να είμαστε σε απευθείας επαφή”.

Ο Μάκρι εξακολουθεί να είναι πρόεδρος της χώρας μέχρι τον Οκτώβριο που τελειώνει επίσημα η θητεία του. Εν τω μεταξύ, όμως, η οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα.

Ο Χόρχε Γκέτερτ, επιχειρηματίας και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μηχανικών Αργεντινής CARMAHE σε συνέντευξή του στην DW έδωσε τον τόνο της κινδυνολογίας: “Υπάρχουν σοβαροί φόβοι ότι η Αργεντινή θα ακολουθήσει σύντομα μια ξένη προς την οικονομία και τη διεθνή κοινότητα πολιτική και ότι σύντομα οι μόνοι μας φίλοι θα είναι η Βενεζουέλα και το Ιράν. Δεν θέλουμε όμως να χάσουμε τη δουλειά που έχουμε επενδύσει σε χώρες όπως η Ιαπωνία, η Ιταλία ή οι ΗΠΑ” τονίζει.

Όσον αφορά τις οικονομικές σχέσεις με τη Γερμανία, στην ουσία δεν υφίσταντο, δηλώνει ο Χόρχε Γκέτερτ, από το 2011 μέχρι το 2015, την περίοδο διακυβέρνησης δηλαδή της Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ, άρχισαν να οικοδομούνται μόλις την τελευταία τριετία. Όσο για τον σημερινό Πρόεδρο δηλώνει: “Παραδέχομαι ότι ο Μάκρι έκανε πολύ κακή δουλειά, αλλά τουλάχιστον βλέπαμε ένα πολύ μικρό φως στην άκρη του τούνελ”.

Στην καλλιέργεια κλίματος φόβου και τρομοκράτησης συμμετέχει ενεργά ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, αναφέροντας ότι οι πολίτες της Αργεντινής προχωρούν «μαζικά» σε αναλήψεις των χρημάτων τους από τις τράπεζες και προεξοφλώντας την επικράτηση του περονιστή Αλμπέρτο Φερνάντες στις προεδρικές εκλογές που θα διεξαχθούν την 27η Οκτωβρίου.

«Μπροστά στην πιθανή επιστροφή (σ.σ. στην εξουσία) της συμμορίας του Φόρουμ του Σαν Πάουλου (οργάνωση στην οποία συμμετέχουν κόμματα της αριστεράς στη Λατινική Αμερική) στην Αργεντινή, ο κόσμος σηκώνει μαζικά τα χρήματά του από τις τράπεζες», ανέφερε ο Μπολσονάρου μέσω Twitter.

Η απάντηση του Αλμπέρτο Φερνάντες στον Μπολσονάρου ήταν δηκτική: «Χαίρομαι που μιλάει άσχημα για εμένα ένας ρατσιστής και μισογύνης», είπε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας